Bárányhimlő elleni védőoltás

Bárányhimlő elleni védőoltás

Természetes, hogy mindenki szeretné elkerülni a betegségeket, különösen a kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket, mint például a bárányhimlőt. Szerencsére azonban a modern orvostudomány lehetőséget nyújt a betegségek megelőzésére, és a Varicella elleni védőoltás is egy hatékony eszköz ebben.

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi az a bárányhimlő?

A Varicella, más néven bárányhimlő, egy igen fertőző betegség, amelyet a Varicella zoster nevű herpesvírus okoz. A leggyakrabban a gyerekeket érinti, de bármely életkorban előfordulhat.

A Varicella tünetei közé tartozik a viszkető kiütések, a láz, a fejfájás, a fáradtság és a gyengeség. A kiütések jellemzően először az arcon és a fejbőrön jelennek meg, majd tovább terjednek a test más részeire is. Az előforduló hólyagokkal borított kiütések után heg maradhat, leginkább abban az esetben, ha megkaparják a viszkető kiütést.

A bárányhimlő általában magától elmúlik, de az esetek egy részében súlyosabb tüneteket okozhat, leginkább azoknál, akik felnőtt korban esnek át a betegségen, vagy az idősebbeknél vagy azoknál a betegeknél, akik gyenge immunrendszerrel bírnak. A betegség megelőzésére a Varicella elleni védőoltás áll rendelkezésre, amely hatékony védelmet nyújt a fertőzés ellen. Régebben azt gondolták, hogy jó, ha a gyermek minél hamarabb átesik a Varicella fertőzésen, hiszen többet nem kapja el, mert életre szóló védettség alakul ki ellene. Ma már sokkal inkább úgy gondolják, hogy a betegség okozta szövődmények elkerülése érdekében a Varicella elleni védőoltás az elsődleges.

Mi az a bárányhimlő elleni védőoltás?

A bárányhimlő elleni védőoltás egy olyan oltóanyag, amely hatékonyan megakadályozza a bárányhimlő (Varicella) fertőzését. Az oltás általában a Varicella zoster vírus egy gyengített formáját tartalmazza, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy immunválaszt váltson ki a Varicella vírus ellen, anélkül hogy súlyos tüneteket okozna.

Az oltás két adagban kerül beadásra: az elsőt általában 12-15 hónapos korban adják, míg a második adagot általában 4-6 éves korban adják be. A védettség általában a Varicella elleni védőoltás beadása után két-három hét múlva alakul ki, és hosszú távon hatékony védelmet nyújt a Varicella fertőzéssel szemben.

A bárányhimlő elleni védőoltás nemcsak a bárányhimlőt, hanem a Herpes zoster fertőzést is megelőzheti, amelyet a Varicella zoster vírus újbóli aktiválódása okozhat, különösen az idősebbeknél és az immunszuppresszált betegeknél. A bárányhimlő elleni védőoltás biztonságos és hatékony módja annak, hogy megakadályozzuk a bárányhimlő és a kapcsolódó betegségek kialakulását.

Milyen szövődményektől véd a bárányhimlő elleni védőoltás?

A bárányhimlő elleni védőoltás hatékonyan védi az embereket a Varicella zoster vírus (VZV) okozta megbetegedésektől. A vakcina a VZV elleni antitestek termelését serkenti, amelyek a betegség kialakulásakor megakadályozzák a vírus terjedését a testben.

A Varicella zoster vírus okozta bárányhimlőnek (varicella) számos lehetséges szövődménye lehet, amelyek közül néhány igen súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A bárányhimlő elleni védőoltás hatékonyan védi az embereket a következő szövődményektől:

  • Bárányhimlő: A vakcina jelentősen csökkenti a bárányhimlő súlyosságát és az azt követő szövődmények kockázatát, beleértve a tüdőgyulladást, a szemgyulladást, az agyvelőgyulladást és a súlyos bőrkiütéseket.
  • Herpes zoster (övsömör): A Varicella elleni védőoltás csökkenti az övsömör kockázatát és a súlyosságát, valamint a fájdalom időtartamát, amelyet az övsömör okozhat.
  • Poszt-herpetikus neuralgia (PHN): A Varicella elleni védőoltás csökkenti a PHN kockázatát, amely egy súlyos, hosszú távú fájdalommal járó kórkép, amelyet az övsömör okozhat.

A bárányhimlő elleni védőoltás használata nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és csökkenti a súlyos szövődmények kockázatát.

Betegség esetén mikor és hogyan lehet pótolni a beadását?

Ha valaki betegség miatt nem kapta meg az előírt bárányhimlő elleni védőoltást, akkor az oltást a lehető leghamarabb pótolni kell az egészségi állapot helyreállítása után.

A Varicella elleni védőoltás beadása előtt ajánlott konzultálni az egészségügyi szakemberrel. A betegség állapotától függően az orvos lehet, hogy késlelteti a bárányhimlő elleni védőoltás beadását, hogy megvárja a betegség teljes elmúlását. Bizonyos esetekben a Varicella elleni védőoltás beadása biztonságos lehet még akkor is, ha valaki enyhe betegségben szenved, de az orvosnak fel kell mérnie a kockázatokat és előnyöket, mielőtt az oltás beadása mellett dönt.

Fontos megjegyezni, hogy ha valakinél aktív bárányhimlő (varicella) vagy övsömör (herpes zoster) zajlik, akkor a Varicella elleni védőoltást nem szabad beadni, mivel az oltás vírusos tüneteket okozhat a betegség súlyosságának növekedése nélkül.

A bárányhimlő elleni védőoltás beadása előtt ajánlott legalább 1 hónapig várni, amíg a betegség tünetei teljesen elmúlnak. 

 

Téma szakértője

Specialitások:
  • ismeretlen eredetű lázas állapot kezelése
  • fertőző gyermekbetegségek kezelése
  • védőoltások beadása
  • laborleletek kiértékelése
  • komplex, holisztikus szemléletmód az általános gyermekgyógyászatban

Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • kizárólag GYERMEKEK ellátása (18 éves kor alatt)

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Utolsó módosítás:2023.08.11 15:55