Dengue-láz

Dengue-láz

A Dengue-láz egy veszélyes és gyakran rejtélyes betegség, amely trópusi és szubtrópusi területeken fenyeget. Ezt a betegséget a szúnyogok terjesztik, és bár sokan érintettek, a Dengue-láz sok szempontból még mindig rejtély.

Mi az a Dengue-láz?

Dengue-láz kórokozója

Hol fordul elő a Dengue-láz?

A Dengue-láz tünetei

A Dengue láz diagnózisa

Miért olyan veszélyes a Dengue-láz?

Dengue-láz kezelése

A Dengue-láz megelőzése

Mi az a Dengue-láz?

A Dengue-láz, más néven csak Dengue vagy Dengue-hemorrhagiás láz, egy olyan fertőző betegség, amelyet a Dengue-vírus okoz. A Dengue-láz a szúnyogok által terjesztett fertőzés, különösen az Aedes aegypti nevű szúnyogfaj által. Ez a betegség azonban emberről emberre nem terjed, csak a fertőzött szúnyogok által terjesztett cseppfertőzés útján.

A Dengue-láz számos tünettel járhat, amelyek általában 4-10 nappal a fertőzés után kezdődnek.

A Dengue-láz néha súlyosabb formában, Dengue-hemorrhagiás lázként is előfordulhat, amely életveszélyes, mivel súlyos többszervi vérzés és vérlemezkehiány alakulhat ki.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Dengue-láz kórokozója

A Dengue-láz kórokozója a Dengue-vírus (DENV). Ez a vírus a Flaviviridae nevű víruscsaládba tartozik, és négy különböző szerotípusban (DENV-1, DENV-2, DENV-3, és DENV-4) fordul elő. Mindegyik szerotípus ugyanazokat a tüneteket okozhatja, de a fertőzött személyek immunválasza a konkrét szerotípus ellen alakul ki, ami azt jelenti, hogy valaki élete során többször is megbetegedhet Dengue-lázzal, ha különböző szerotípusú vírusokkal fertőződik.

A Dengue-vírus terjedése általában szúnyogok közvetítésével történik. Az Aedes aegypti nevű szúnyogfaj a legelterjedtebb hordozója a vírusnak. Amikor egy fertőzött szúnyog megcsíp egy személyt, a vírus átkerül a szúnyogból a szervezetbe, és elkezd szaporodni. Ezután a betegség tovább terjedhet, ha egy másik, vírust még nem hordozó szúnyog megcsípi a fertőzött személyt, majd átadja a vírust egy másik embernek.

Fontos megjegyezni, hogy a Dengue-vírus emberről emberre nem terjed közvetlenül, csak a szúnyogok közvetítésével.

Kapcsolódó cikkünk

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről prof. dr. Mészner Zsófia infektológus, az Infektológiai Központ orvosát ...

Hol fordul elő a Dengue-láz?

A Dengue-láz előfordulása főként trópusi és szubtrópusi régiókban jellemző, ahol a megfelelő szúnyogvektorok és a vírushoz ideális klímaviszonyok találhatók. A Dengue-vírus okozta betegség terjedése az éghajlati és környezeti tényezők függvénye, és a világ egyes területein jelentős járványok fordulhatnak elő. Az alábbi területeken gyakori a Dengue-láz előfordulása:

 • Ázsia: Az ázsiai országokban, például Thaiföldön, Vietnámban, Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken rendszeresen fordul elő Dengue-láz.
 • Latin-Amerika: Latin-Amerika és a Karib-térség számos országában gyakori a Dengue-láz, ideértve Brazíliát, Kolumbiát, Venezuelát, Ecuadort és több más területet.
 • Afrika: Az afrikai kontinensen is találkozhatunk Dengue-láz járványokkal, különösen az egyes régiókban, például a nyugat-afrikai és kelet-afrikai országokban.
 • Óceánia: Néhány óceániai országban is előfordul a Dengue-láz, például Ausztráliában, Új-Guineában és az Egyenlítői-Guineai Régióban.

A Dengue-láz tünetei

A Dengue-láz tünetei változatosak lehetnek, és azok súlyossága is eltérő lehet. A betegség inkubációs ideje általában 4-10 nap, azaz a fertőzéstől számított 4-10 napon belül kezdenek megjelenni a tünetek. A Dengue-láz tünetei közé tartozhatnak:

 • Magas láz: Hirtelen fellépő, jellemzően 39-40 Celsius fok feletti láz.
 • Erős fejfájás: A fejfájás gyakran intenzív és kínzó lehet.
 • Súlyos izom- és ízületi fájdalom: Ezt az állapotot gyakran "Dengue-fájdalomnak" vagy "Dengue-láz szindrómának" is nevezik, és rendkívül kellemetlen lehet. A Dengue-lázat szokás „csonttörő láz”-nak is nevezni, éppen azért, mert nagyon erős ízületi fájdalommal jár.
 • Hányinger és hányás: Az émelygés és a hányás gyakori tünetek lehetnek Dengue-láz során.
 • Bőrkiütések: A Dengue-lázhoz gyakran társul bőrkiütés is.
 • Gyengeség és fáradtság: A betegek általában kimerültek és fáradtnak érzik magukat.

Ezen tünetek jellemzőek a Dengue-láz enyhe vagy közepesen súlyos formáira. Azonban a Dengue-hemorrhagiás láz nevű súlyos formában a tünetek sokkal komolyabbak lehetnek, és életveszélyessé is válhatnak. Ezek a súlyos tünetek a következők:

 • Súlyos hasi fájdalom: A hasi fájdalom súlyos vérzést vagy más belső szervi problémát jelezhet.
 • Vérzési problémák: Ilyenek lehetnek az orrvérzések, a fogínyvérzés, a bőr alatti vérzések, a vér a vizeletben vagy a székletben, illetve a hosszan tartó menstruációs vérzés.
 • Sokkos állapot: A betegség súlyos formájában a vérnyomás hirtelen leesik, ami sokkos állapothoz vezethet. Ennek oka többek között a nagy mennyiségű vérvesztés.

A Dengue-láz súlyos formájának kezelése sürgős orvosi beavatkozást igényel, és kórházi kezelést is szükségessé tesz. Az enyhe vagy közepesen súlyos Dengue-láz esetén a kezelés általában a tünetek enyhítésére és a hidratálásra összpontosul, például folyadékpótlásra és lázcsillapítók alkalmazására. Az időben történő felismerés és kezelés nagyon fontos a betegség lefolyásának enyhítésében és a szövődmények elkerülésében.

A Dengue láz diagnózisa

A Dengue-láz diagnózisa a klinikai tünetek és a betegség kockázati tényezőinek alapján történik, de a laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek a megerősítéshez. A Dengue-lázDengue-láz diagnózisának lépései a következők:

 • Klinikai értékelés: Az orvos először felméri a beteg tüneteit és kórtörténetét. Fontos a betegség kockázati tényezőinek ismerete, például az utazás a Dengue-vírus előfordulási területeire.
 • Laboratóriumi vizsgálatok:
  • Vírus kimutatása: A Dengue-vírus közvetlen kimutatására irányuló laboratóriumi tesztek közé tartozik a PCR (polimeráz láncreakció) teszt, amely a vírus genetikai anyagát keresi a vérben.
  • Antigén kimutatása: Az antigén kimutatása a Dengue-vírus fehérjéjének jelenlétére utalhat a vérben.
  • Antitestek kimutatása: A Dengue-vírussal szemben termelődő ellenanyagok (IgM és IgG) kimutatása elengedhetetlenül fontos a diagnózisban. Az IgM antitestek általában a betegség korai szakaszában jelennek meg, míg az IgG antitestek később, a gyógyulás után alakulnak ki.

A laboratóriumi vizsgálatok segítenek a Dengue-láz megerősítésében és a más hasonló tünetekkel járó betegségek kizárásában, például Zika-vírus vagy chikungunya-láz.

Miért olyan veszélyes a Dengue-láz?

A Dengue-láz veszélyessége azért kiemelkedő, mert több szempontból is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet:

 • Súlyos klinikai tünetek: A Dengue-láz okozta tünetek, mint például a magas láz, súlyos fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, hányinger és hányás, igen kínzóak lehetnek.
 • Súlyos szövődmények: A Dengue-láz súlyosabb formája, a Dengue-hemorrhagiás láz, életveszélyes lehet. Ebben az esetben testszerte súlyos vérzés és vérlemezkehiány léphet fel, ami súlyos szervi károsodást és sokkos állapotot okozhat.
 • Többszöri fertőzés lehetősége: A Dengue-vírus négy különböző szerotípussal rendelkezik. Ha valaki megbetegszik egy adott szerotípussal, az immunrendszer csak ez ellen a típus ellen termel ellenanyagokat. Azonban ha valaki másik szerotípussal fertőződik meg később, akkor a betegség súlyosabb lehet. Ezért Dengue-láz esetén a többszöri fertőzés kockázata is fennáll.
 • Több területen való megjelenés: A Dengue-láz terjedése az éghajlati változások és a szúnyogok populációjának növekedése miatt egyre komolyabb problémát jelent. Ezt azért is nevezik gyakran "trópusi influenzának," mert a Dengue-láz terjedése a trópusi és szubtrópusi régiókban jelentősebb, de emellett manapság a klímaváltozás miatt egyre több területen fordul elő.
 • Nincs specifikus gyógyszer: Jelenleg nincs specifikus antivirális gyógyszer a Dengue-láz kezelésére. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére és a hidratálásra összpontosít.
 • Szúnyogok terjesztik: A Dengue-láz terjedését az Aedes szúnyogok közvetítik, és a szúnyogok elleni hatékony védekezés és a szúnyogcsípések elkerülése kulcsfontosságú a fertőzés megelőzésében.

Dengue-láz kezelése

A Dengue-láz kezelése elsősorban a tünetek enyhítését, és a komplikációk megelőzését célozza. Jelenleg nincs specifikus antivirális gyógyszer a Dengue-vírus ellen, így a kezelés támogató és tüneti terápiát jelent. A következők a Dengue-láz kezelésének főbb aspektusai:

 • Hidratálás: A Dengue-láz általában súlyos hányást és hasmenést okozhat, ami komoly dehidrációhoz vezethet. Ezért fontos a megfelelő folyadékpótlás. Ha a betegség korai szakaszában a páciens képes folyadékot fogyasztani, akkor szénsavmentes italokat, elektrolitos italokat, ivóvízet vagy orális rehidratációs oldatot kell fogyasztani. Ha a dehidráció súlyos, és a beteg nem tud inni, intravénás folyadékpótlásra lehet szükség.
 • Fájdalom és lázcsillapítás: Az erős fejfájás és az izom- és ízületi fájdalom enyhítésére lázcsillapítók, például paracetamol (acetaminophen) alkalmazhatók. Azonban a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint például az ibuprofen vagy az aszpirin, kerülendők, mivel vérzési problémákat súlyosbíthatják.
 • Megfigyelés: A beteget rendszeresen figyelni kell, különösen a súlyosabb Dengue-hemorrhagiás láz esetén, hogy azonnal reagálhassanak a súlyos szövődményekre.
 • Kórházi kezelés: A súlyosabb Dengue-hemorrhagiás láz esetén a betegeket kórházban kezelik, és intravénás folyadékpótlást alkalmaznak a vérveszteség és a sokkos állapot kivédése érdekében.

A Dengue-láz megelőzése

A Dengue-láz megelőzése érdekében számos intézkedést lehet és kell tenni, különösen olyan területeken, ahol a Dengue-vírus gyakori. Az alábbiakban találhatók a Dengue-láz megelőzésének főbb módjai:

 • Szúnyogriasztók használata: Fontos a hatékony szúnyogriasztók használata, amelyek tartalmazhatnak DEET (dietil-toluamidot), permetrint vagy más hatóanyagot. Ezeket a szúnyogriasztókat alkalmazva a bőrön és a ruházaton is elkerülhető a szúnyogcsípés, különösen napnyugta és hajnal előtt, amikor a Dengue-vírust hordozó szúnyogok aktívak.
 • Hosszú ujjú ruházat viselése: Amikor csak lehet, fontos a hosszú ujjú ruházat és hosszú nadrág viselése, így csökkentve a szúnyogcsípések lehetőségét. A ruházat lehetőleg ne legyen laza szövésű, hogy a szúnyogok ne tudjanak könnyen áthatolni rajta.
 • Szúnyoghálók használata: Fontos a szúnyoghálóval vagy más szúnyogvédelemmel ellátott helyen alvás, különösen, ha a Dengue-vírus terjedési területén tartózkodik.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.26 20:51