Szolgáltatások

Szolgáltatások

Az Infektológiai Központ orvosai elkötelezettek a fertőző betegségek elleni közdelemben, törekednek a megelőzésre és a nyájimmunitás kialakítására.

Védőoltási szaktanácsadás családtervezés időszakában

Egészségi állapotunk felmérése egy olyan komoly döntés előtt, mint a gyermekvállalás elengedhetetlen. Általános tendencia, hogy egészségügyi állapotunkat, esetleg lappangó vagy tünet nélkül lefolyó betegségeinket nem vesszük figyelembe, amikor gyermeket szeretnénk, kizárólag már csak az akut problémával fordulunk orvoshoz. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a meddőség a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzésével és az esetleges fertőzések, betegségek idejében való feltárásával és gyógyításával, valamint a védőoltások használatával megelőzhető, hiszen a tudatos családtervezés már a gyermekvállalás gondolata előtt elkezdődik.

Az Infektológiai Központ orvosai segítenek meghatározni a személyre szabott oltási tervet annak érdekében, hogy a babavárás gondtalan legyen.

Védőoltási szaktanácsadás várandósság alatt

A babavárás csodálatos időszak egy nő életében, hiszen egy kisbaba növekszik, akiért az édesanya már ekkor felelősséggel tartozik. Napjainkban rutinszerű dolog a tudatos babavárás, hiszen részt kell venni nőgyógyászati vizsgálatokon, ultrahang vizsgálatokon, fogászati szűrésen, stb. Azonban kevesen gondolnak az esetleges fertőző betegségekre, hogy a várandósság alatt milyen veszélyeket rejthet egy-egy betegség. Az Infektológiai Központ orvosai ebben is a kismamák segítségére vannak, segítenek felkészülni, megelőzni a lehetséges fertőzéseket, személyre szabott védőoltási terv kialakításával.

Konzultáció a gyermekkori védőoltásokról

Magyarországon az oltási rend nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fertőző betegségek, járványok és csecsemőhalálozások száma csökkenjen. A kötelező védőoltások és az ajánlott, választható védőoltások rendszerében szükség van az oltások beadásának pontos megtervezésére. A szülőkben számos kérdés felmerülhet, amire mindenképp szeretnének választ kapni, hiszen gyermekük egészsége a legfontosabb. Az Infektológiai Központ kimagasló szakértelmű orvosai eloszlatják a tévhiteket a védőoltásokkal kapcsolatban, tudományos publikációk és kutatások alapján segítik a szülőket, hogy a legújabb előírások figyelembevételével személyre szabott oltási tervet dolgozzanak ki gyermekük egészségének védelme érdekében. 

Gyermekkori védőoltások beadása

A tudatos tervezés, megelőzés mellett az oltások beadására is külön figyelemmel kell lenni. Egy megbízható orvos nem csupán beadja az injekciót, hanem segít megértetni a gyermekkel és szüleivel, hogy miért van minderre szükség, milyen előnyei vannak a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításának. A védőoltások beadása szolgáltatás keretében, az Infektológiai Központ orvosa elmondja, hogy:

  • miért fontos az adott oltást beadni?
  • milyen mellékhatásokra lehet számítani?
  • mi a teendő, ha betegség miatt nem az előre tervezett időpontban kapja meg gyermeke a szükséges védőoltást?

Védőoltási szaktanácsadás felnőttek részére

A felnőtt lakosság számára is elengedhetetlen a megfelelő védettség kialakítása a fertőző betegségekkel szemben. Míg gyermekkorban a kötelező védőoltások által kialakul egy általános védettség, addig felnőttként hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni a védőoltásokról. Például kevesen tudják, hogy az egészséges felnőtteknek is érdemes 10 évente legalább egy emlékeztető oltást (daPT) kapnia, amely a szamárköhögés, a tetanusz és a diftéria ellen megvédi őket, így feleslegessé válhat sérülés esetén a tetanusz toxoid oltás. 

Az Infektológiai Központban a felnőttkori védőoltási tanácsadás keretében kialakításra kerül egy személyre szabott oltási terv, hiszen a lényeg az, hogy ami elkerülhető, azt érdemes is megelőzni, nincs olyan fertőzés, amit érdemes lenne kipróbálni, ha el is lehet kerülni!

Védőoltási szaktanácsadás utazás előtt

Az utazások során különböző kultúrákkal ismerkedhetnek meg a kalandra vágyók, ám mielőtt útnak indulnak érdemes tájékozódni az úticél higiéniai szokásairól, az egészségügyi kockázatokról. A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Számos fertőző betegség Magyarországon és Európában részben a nyájimmunitásnak köszönhetően nincs jelen, ám egy 3. országbeli vagy trópusi utazás során számolni kell az esetleges fertőzésekkel. Ezek elkerülése érdekében utazás előtt érdemes tájékozódni a célország előírásairól, ugyanis van olyan ország, amely a kötelező védőoltások beadása nélkül megtagadja az országba való belépést is, így vetve véget az el sem kezdődött nyaralásnak.

Az Infektológiai Központ szakemberei segítenek megtervezni, hogy milyen oltásokra lehet szüksége és azok beadása mikor kell megtörténjen, annak érdekében, hogy az utazás gondtalanul teljen.

Fertőző betegségek diagnosztizálása

Az Infektológiai Központ kimagasló tudású szakemberei komplex megoldásokat kínálnak az ismeretlen eredetű fertőzések kezelésében. Alapos vizsgálatok és konzultáció után orvosaink meghatározzák a betegséget és megkezdik a szakszerű ellátást. 

Mikor érdemes infektológushoz fordulni?

  • Újkeletű, ám kórházi kezelést nem indokló, fertőzésre jellemző panaszok esetén.
  • Elhúzódó, fertőzésre jellemző panaszok esetén.
  • Állatokkal, rovarokkal történt kontaktus követően, pl. kullancscsípés után fellépő panaszok esetén.
  • Fertőző betegség lezajlását követően kiújuló vagy tartósan fennálló panaszok esetén.
  • Más szakterületek által kért mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek kiértékelése céljából. 

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.08.31 13:54