Leptospirózis

Leptospirózis

A leptospirózis egy különleges betegség, melyet a Leptospira baktérium okoz. A leptospirózis betegség emlősállatokban és emberekben egyaránt előfordulhat. A leptospirózis világszerte elterjedt betegség, és komoly egészségügyi problémákat okozhat; különösen olyan területeken, ahol az emberek és az állatok szoros kapcsolatban vannak egymással. A leptospirózis influenzaszerű tüneteket okoz a legtöbb esetben, azonban néhány embernél Weil-szindrómává, egy életveszélyes betegséggé súlyosbodhat.

Leptospirózissal kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban
Milyen betegséget jelent a leptospirózis?
Milyen kórokozó miatt alakulhat ki leptospirózis?
Hogyan terjed a leptospirózis?
Hol gyakori a leptospirózis előfordulása?
Hogyan zajlik le a leptospirózis fertőzés?
Mik a leptospirózis jellemző tünetei?
Hogyan diagnosztizálható a leptospirózis?
Hogyan kezelhető a leptospirózis?
Hogyan lehet védekezni a leptospirózis ellen?

Leptospirózissal kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban

Milyen betegséget jelent a leptospirózis?

A leptospirózis a Leptospira baktérium által okozott betegség. A leptospirózis zoonózisok családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy állatok és emberek között terjed a betegség. A leptospirózis állati vizelettel szennyezett víz vagy talaj közvetítésével terjed. Ahogyan az állati vizelet kis koncentrációban, akár csak szennyeződés útján bejut az emberi orrba, szájba, szembe vagy a bőrre, az leptospirózist okozhat. A leptospirózis influenzaszerű tüneteket okoz a legtöbb esetben. Tünetei változhatnak, de általában lázzal, izomfájdalmakkal, hányással és hasmenéssel jár a leptospirózis. Súlyos esetekben a betegség a veséket és májat is károsíthatja, és akár halálos is lehet, ezt nevezzük Weil-szindrómának.
A leptospirózis lefolyása is változó, azonban általában két hétig fennálnak valamilyen mértékben a tünetek.

Milyen kórokozó miatt alakulhat ki leptospirózis?

A leptospirózis kórokozója, a Leptospira nevű baktérium egy spirál alakú és flexibilis kórokozó, amely hajlamos a vizekben élősködni. Emiatt a bektérium megtalálható az állatok vizeletében is. A baktériumnak számos különböző fajtája létezik, és mindegyikük más-más gazdaállatokban élősködik; ideértve a rágcsálókat, kutyákat, sertéseket és teheneket is. Az emberek egy beteg állat vizeletéből származó baktériummal tudnak megfertőzödni.

Kapcsolódó cikkünk

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

Aki valaha volt bárányhimlős, az élete során bármikor megtapasztalhatja az övsömör kellemetlen, fájdalmas tüneteit, ugyanis mindkét betegséget ugyanaz a herpeszvírus okozza. A törzsön sávszerűen, „övként” elhelyezkedő kiütések fájdalma azonban enyhíthető, az elfertőződésük pedig megakadályozható az orvos által ...

Hogyan terjed a leptospirózis?

A leptospirózis a Leptospira baktérium fertőzése által okozott betegség. A Leptospira baktériummal a bőrön lévő horzsolásokon vagy vágásokon keresztül, illetve a szemen, orron vagy szájon keresztül fertőződhet meg az illető. A megfertőződéshez az szükséges, hogy olyan helyen járjon az illető, ahol korábban állatokat tartottak vagy állatok tartózkodtak. A leptospirózis kialakulásáért felelős baktérium ugyanis az állati vizelet révén terjed. Állati vizelettel szennyezett víz vagy talaj közvetítésével a bőrön, nyálkahártyákon keresztül tud bejutni az emberekbe a leptospirózis kórokozója.Leptospirozis - Infektológiai Központ

A fertőzést a következőkön keresztül kaphatja meg:

  • Fertőzött állatok vizeletével való közvetlen érintkezés.
  • Szennyezett vízzel vagy talajjal való érintkezés.
  • Fertőzött étel vagy víz fogyasztása.

A leptospirózis megfertőződési módjából ered, hogy a mezőgazdasági munkások veszélyeztetettek a betegségre. Ők ugyanis könnyen kerülnek szennyezett talajjal vagy állati vizeletekkel kapcsolatba. Emellett az olyan vizes tevékenységek, mint a kajakozás, a vitorlázás vagy a fürdés is növelheti a fertőzés kockázatát, ha a víz szennyezett Leptospira baktériumokkal.

Hol gyakori a leptospirózis előfordulása?

A leptospirózis világszerte előfordul, de főként olyan területeken jellemző, ahol a mezőgazdaság és az állattenyésztés dominál. Azok a személyek tehát, akik állatokkal dolgoznak vagy gyakran érintkeznek velük - például mezőgazdasági munkások, állatgondozók és vadászok - nagyobb valószínűséggel elkaphatják a leptospirózis betegséget.

A leptospirózis ezen felül a trópusi, melegebb éghajlatú területeken gyakori, ahol évente sok csapadék hullik. Aki ilyen területén él vagy ilyen területekre utazik akár csak nyaralás céljából, az ki van téve a leptospirózis kockázatának.

A leptospirózis a következő területeken, országokban gyakori:

Hogyan zajlik le a leptospirózis fertőzés?

A leptospirózis fertőzés lefolyása két szakaszra osztható. A korai fázist nevezzük leptospirémiás vagy akut vagy szeptikémiás fázisnak. Ez pár nappal a megfertőződést követően alakul ki. Ezt követi az immunfázis, mely magában hordozza egy súlyos betegség kialakulásának a veszélyét.

A leptospirózis első fázisa: A leptospiremiás fázis

A leptospirózis első fázisában hirtelen fellépő, influenzaszerű tüneteket tapasztalhat. Ez a szakasz általában a fertőzést követő 2-14 napon belül kezdődik és körülbelül egy hétig tart. A leptospirózis e fázisában a baktériumok és a fertőzés jelei kimutathatóak vérvizsgálatból.

A leptospirózis késői fázisa: Az immunfázis

Az immunfázisban a leptospirózis hátterében álló baktériumok a vérből a szervekhez került. A baktériumok fő megtelepedési helye a vesék. Emiatt van, hogy vizelettel ürülnek a baktériumok és a vizelet képes új embert megfertőzni okozni leptospirózisban. Ebben a fázisban a leptospirózis vizeletvizsgálattal mutatható ki, valamint van lehetőség a baktériumok ellen termelt antitestek kimutatására is a vérből.  Az emberek egy részénél ebben a leptospirózis fázisban alakul ki a Weil-szindróma. A Weil-szindróma tünetei 3-10 nappal a leptospirózis akut fázisa után jelentkezhetnek. A Weil-szindróma belső vérzést, vesekárosodást, a bőr és a szem súlyos sárgaságát okozza.

Mik a leptospirózis jellemző tünetei?

A leptospirózis tünetei a fertőzés után általában 2-20 nap alatt jelentkeznek, de sok esetben tünetmentesen zajlik a leptospirózis fertőzés. A leptospirózis tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak. Néhány esetben a leptospirózis akár súlyos vese- vagy májelégtelenséget is okozhat.

Ahogyan már korábban említettük, a leptospirózis két fázisból áll: a leptospirémiás (akut) fázisból és az immunológiai (késleltetett) fázisból. A leptospirémiás fázisban enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen jelentkezhet. Néhány embernél az immunfázisban súlyos tünetek jelentkeznek.

A leptospirózis tünetei az akut fázisban:

A súlyos leptospirózis (Weil-szindróma) tünetei:

Hogyan diagnosztizálható a leptospirózis?

A leptospirózis diagnózisa általában a betegség tünetei és a specifikus körülmények ismerete (pl. állatokkal foglalkozás, trópusi utazás) alapján már sejthető. Pontosabb diagnózist kaphatunk vér-és vizeletvizsgálatok révén. A leptospirózis akut fázisában vérvétellel, míg a leptospirózis későbbi fázisában vizeletvizsgálattal is kimutathatóak a kórokozók. A mintákat tenyésztésre kell küldeni, ami nem csak a kórokozók pontos azonosítását szolgálja, hanem az esetleges antibiotikum rezisztencia meglétét is. A diagnózis másik módja a leptospirózis késői fázisában a baktériumok ellen termelt antitestek kimutatása, amely szintén vérvétel útján történik.

Hogyan kezelhető a leptospirózis?

A leptospirózis kezelése függ a betegség súlyosságától. Enyhe esetekben általában kezelés nélkül, önmagától is gyógyul leptospirózis betegsége. Ennél komolyabb esetekben (azoknál, akik már orvoshoz fordulnak miatta) antibiotikum terápia a bevett kezelés. Számos különböző antibiotikum fajtát használnak a leptospirózis kezelésére. Az orvos a beteg életkora, a terhesség fennállása, gyógyszerérzékenység és egyéb társbetegség figyelembevételével dönt a legjobb antibiotikum kezelésről. A leptospirózis súlyos eseteiben, Weil-szindróma esetén intenzív osztályos elhelyezésre is szükség lehet. A vese munkáját helyettesíteni kell, lélegeztetésre és transzfúziókra is sor kerülhet. A leptospirózis ezen súlyos eseteiben intravénás antibiotikum terápiát kapnak az érintettek.
A leptospirózis kezelése tehát antibiotikumokkal történik, a korai felismerés és kezelés fontos a sikeres gyógyuláshoz. Habár a leptospirózis betegségben érintett emberek kis hányadánál alakul ki Weil-szindróma, ez nem azt jelenti, hogy ne kellene komolyan venni. A Weil-szindróma egy életveszélyes állapot, így az elkerülése érdekében mindenképp fontos hamar felismerni a tüneteket, orvoshoz fordulni és megkezdeni az antibiotikumok szedését.

Hogyan lehet védekezni a leptospirózis ellen?

A leptospirózis ellen még nem fejlesztettek ki széles körben elfogadott, embereknek is adható védőoltást. Állatok esetében van lehetőség védőoltás beadására, amely gazdáikat is védi a megfertőződéstől. A leptospirózis megelőzésének kulcsa tehát az óvatosság és a higiénia. A következő lépéseket tehetjük a leptospirózis fertőzés elkerülése érdekében:

Utolsó módosítás:2023.10.11 19:39