Posztexpozíciós oltások

Posztexpozíciós oltások

Veszettség elleni védőoltás

Magyarországon a veszettségfertőzésre gyanús kitettséget (expozíciót) elszenvedett, korábban veszettség elleni védőoltásban nem vagy 5 évnél régebben részesült személyt veszettség elleni oltási sorozatban kell részesíteni.

Fokozott a fertőződés veszélye:

  • ha fejsérülés történt;
  • ha a páciens többszörösen, több helyen mélyreható sérülést szenvedett;
  • ha a sérülés és az oltási sorozat megkezdése között két hét vagy annál több idő telt el.

Hepatitis A elleni védőoltás

Hepatitis A-beteg szoros környezetéhez tartozó, hepatitis A elleni védőoltásban nem részesült, fertőzésveszélynek kitett egyévesnél idősebb személyeket a fertőzésveszélyt követő lehető legkorábbi időpontban, de feltétlenül az fertőzésveszélyt követő 14 napon belül hepatitis A-vakcinával oltásban kell részesíteni. A hepatitis A-oltás típusát a kezelőorvos határozza meg a szakmai szempontok figyelembevételével.

Hepatitis B elleni védőoltás

A hepatitis B-szűrővizsgálat során pozitívnak mutatkozó kismamák újszülöttjei súlytól és kortól függetlenül aktív-passzív immunizálásban részesítendők. Azon anyák újszülöttjeinél, akiknél a hepatitis B-szűrővizsgálat eredménye a szülés időpontjában nem áll rendelkezésre, a hepatitis B aktív immunizációt 12 órán belül meg kell kezdeni, és haladéktalanul el kell végeztetni az anya hepatitis B-szűrővizsgálatát.

Utolsó módosítás:2023.08.11 11:30