Amőbás dysenteria és májtályog

Amőbás dysenteria és májtályog

Az amoebás dysenteria és az amoebás májtályog olyan súlyos állapotok, amelyeket az Entamoeba histolytica nevű parazita okoz. Mindkét kórkép súlyos tünetekkel járhat, és ha nem kezelik megfelelően, súlyos szövődményeket okozhatnak.

Mi az az amőbás dysenteria?

Amőbás dysenteria kórokozója

Amőbás dysenteria tünetei

Amőbás dysenteria szövődménye

Amőbás dysenteria és májtályog

Amőbás dysenteria és amőbás májtályog differenciáldiagnózisa

Amőbás málytályog kezelése

Mi az az amőbás dysenteria?

Az amőbás dysenteria vagy amőbás vérhas az Entamoeba histolytica nevű parazita által okozott súlyos bélfertőzés. Ez a parazita a vastagbélben él és a fertőzés gyakran véres vagy nyákos hasmenéssel, hasi görcsökkel, hányással és általános rosszulléttel jár. Az Entamoeba histolytica a vékonybélben vagy a vastagbélben található ciszták formájában terjed, a fertőzés pedig a parazitával szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztásával történik.

Az amőbás dysenteria az egész világon előfordulhat, de gyakrabban található meg olyan régiókban, ahol a higiéniai körülmények rosszabbak és a szennyezett ivóvíz és élelmiszerforrások nagyobb valószínűséggel vannak jelen. Az amőbás dysenteria előfordulása különböző tényezőktől függ, például a higiéniai körülményektől, a víz- és szennyvízkezelés minőségétől és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréstől.

Általában a fejlődő országokban, különösen olyan területeken, ahol a higiéniai körülmények rosszak, a vízforrások szennyezettek, és az alapvető egészségügyi ellátás hiányzik, nagyobb a fertőzés kockázata. Az amőbás dysenteria az olyan térségekben is előfordulhat, ahol az ivóvízminőség és a szennyvízkezelés nem megfelelő.

Amőbás dysenteria kórokozója

Az Entamoeba histolytica egy parazita, amely a bélrendszerben okoz fertőzést. Az emberi amőbás dysenteria forrása a már fertőzött személy. Amikor az amőbás dysenteria –s személy székletéből származó ciszták (parazita alvó állapotban) bekerülnek a szervezetbe (általában a szájon át), a ciszták a vékonybélben aktiválódnak, és trophozoitákká alakulnak, amelyek azután letelepszenek a vékonybélben és a vastagbélben.

Ezek a trophozoiták a bélhámsejtekhez tapadnak, és speciális enzimeik segítségével behatolnak a vastagbél falába, ahol súlyos szöveti károsodást okoznak. Ez az eljárás a vastagbél falának kiterjedt károsodásához vezethet, és a fekélyek megjelenését okozhatja, amelyek vérzéssel és gyulladással járhatnak. Ez eredményezi az amőbás dysenteria jellegzetes tüneteit.

Az általános gyakorlat szerint az Entamoeba histolytica okozta amőbás dysenteria a vastagbélben marad, és nem terjed tovább. Azonban ritkább esetekben a trophozoiták elhagyhatják a bélrendszert és a vérerek útján a test más részeibe juthatnak, például a májba, a tüdőbe vagy az agyba. Ezekben a szervekben kóros elváltozásokat okozhatnak, például májtályogot, tüdőtályogot vagy agytályogot. Ezek a szövődmények általában trópusi területeken gyakoribbak, míg a mérsékelt égöv területén lévő törzsek ritkábban okoznak ilyen súlyos tályogos szövődményeket.

Amőbás dysenteria tünetei

Az amőbás dysenteria (vagy amőbás vérhas) tünetei általában a következők:

 • Véres vagy nyákos hasmenés: Az egyik legjellemzőbb tünet amőbás dysenteria esetén a véres vagy nyálkás széklet. A vérzés a vastagbél falának károsodása miatt következik be.
 • Gyakori hasmenés: Az amőbás dysenteria gyakran hirtelen és súlyos hasmenést okoz, ami napi többször is előfordulhat.
 • Hasi fájdalom és görcsök: A fertőzés gyakran kíséri éles vagy görcsös hasi fájdalom.
 • Hányinger és hányás: Néhány beteg émelygést és hányást is tapasztalhat amőbás dysenteria során.
 • Súlyvesztés: A tartós hasmenés és hányás miatt súlyvesztés is előfordulhat.
 • Fáradtság és általános rosszullét: A betegek gyakran érzik magukat gyengének és kimerültnek.

Az amőbás dysenteria diagnózisát általában székletmintavétel és laboratóriumi tesztek segítségével végzik. A kezelés antiparazita gyógyszerek, például metronidazol vagy tinidazol alkalmazását foglalja magában. Fontos, hogy a betegséget korán felismerjék és kezeljék, mert az időben történő beavatkozás megelőzheti a súlyos szövődmények kialakulását.

Amőbás dysenteria szövődménye

Az amőbás dysenteria (amelyet az Entamoeba histolytica parazita okoz) súlyos fertőzés lehet, és ha nem kezelik megfelelően, akkor különféle szövődmények alakulhatnak ki. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak:

 • Amőbás tályog: Az egyik legjellemzőbb szövődmény az amőbás májtályog, amely akkor fordul elő, amikor a parazita a bélből a véráramba jutva a májba kerül. Ebben a szervben gennyes gyulladást és tályogot okozhat. Az amőbás májtályog jelentős egészségügyi kockázatot jelent, és gyakran műtéti kezelést igényel.
 • Perforáció: A fertőzött vastagbélben kialakulhat perforáció, ami a bélfal átszakadását jelenti. Ez komoly fertőzésveszéllyel járhat, mivel a béltartalom a hasüregbe szivárog, ami hashártyagyulladáshoz vezethet, ami egy életveszélyes gyulladásos állapothoz.
 • Szöveti károsodás: Az Entamoeba histolytica a vastagbél falába hatolva jelentős szöveti károsodást okozhat. Ez hosszú távú emésztőrendszeri problémákhoz vezethet, például krónikus gyulladáshoz vagy hegesedéshez.
 • Vérzés: Az amőbás dysenteria gyulladása és fekélyek kialakulása miatt vérzés fordulhat elő a vastagbélben. Ezt az állapotot nevezik amőbás vérzésnek, és súlyos vérszegénységet okozhat.

Amőbás dysenteria és májtályog

Az amőbás májtályog kialakulása a következő módon történik:Májtályog

 • Az Entamoeba histolytica parazita a vastagbélben károsítja a bél falát és képes bejutni a véráramba.
 • A parazita a véráram segítségével a májba kerül.
 • A májban a parazita elkezd proliferálni és károsítja a májszövetet, kialakítva egy vagy több tályogot (gennyes üregesedést) a májban. Ezeket amőbás májtályogoknak nevezzük.

Az amőbás májtályog tünetei a következők lehetnek:

 • Jobb felső hasi fájdalom: A májtályog kialakulásakor a páciensek gyakran fájdalmat éreznek a jobb felső hasban.
 • Láz: A betegek magas lázat tapasztalhatnak.
 • Gyengeség és fáradtság: Az amőbás májtályog esetén a betegek gyakran érzik magukat kimerülteknek és gyengéknek.
 • Fáradtság és fogyás: A májtályog következtében a betegek hajlamosak lehetnek súlyvesztésre.

A májtályogokat általában ultrahangvizsgálattal vagy képalkotó eljárásokkal, például CT-vizsgálattal lehet kimutatni. Az amőbás májtályog kezelése általában antiparazita gyógyszerekkel és a tályogok drainálásával történik, amely során a gennyes tartalmat eltávolítják a májból.

Az amőbás májtályog egy súlyos állapot, amely azonnali orvosi figyelmet igényel.

Amőbás dysenteria és amőbás májtályog differenciáldiagnózisa

Az amőbás dysenteria differenciáldiagnózisa a következő állapotoktól történhet:

 • Bakteriális gastroenteritis: Az amőbás dysenteria tünetei, mint például a véres vagy nyákos hasmenés és hasi fájdalom, hasonlóak lehetnek a bakteriális gastroenteritis (baktériumok által okozott gyomor- és bélgyulladás) tüneteihez. Az orvosnak el kell különítenie az Entamoeba histolytica okozta amőbás dysenteriát a bakteriális fertőzésektől.
 • Vírusos gastroenteritis: Vírusok is okozhatnak hasonló tüneteket, mint az amőbás dysenteria, például hasmenés, hányás és hasi fájdalom. Meg kell különböztetni a vírusos gastroenteritist az amőbás dysenteriától.
 • Élelmiszerallergia vagy intolerancia: Bizonyos élelmiszerek vagy ételösszetevők, például laktóz vagy glutén, intoleranciát vagy allergiát okozhatnak, és hasonló tüneteket okozhatnak, mint az amőbás dysenteria. Meg kell vizsgálni az étrendet és az ételre adott reakciót.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS krónikus emésztőrendszeri betegség, amely hasonló tüneteket okozhat, mint az amőbás dysenteria, például hasmenés és hasi fájdalom.
 • Gyulladásos bélbetegségek (IBD): Bizonyos gyulladásos bélbetegségek, például Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa, hasonló tünetekkel járhatnak, mint az amőbás dysenteria.

Az amőbás májtályog differenciáldiagnózisát a következő más állapotoktól kell elkülöníteni:

Málytályog kezelése

Az májtályog kezelése komplex folyamat, amely általában orvosi felügyeletet igényel. Az amőbás májtályog kezelése a következő lépésekből áll:

 • Diagnózis: Első lépésben az orvosnak meg kell erősítenie a májtályog jelenlétét, általában képalkotó vizsgálatok, például ultrahang, CT vagy MRI segítségével. Emellett a vér- és székletvizsgálatok is segíthetnek a kórokozó kimutatásában és a diagnózisban.
 • Antiparazita gyógyszerek: Az amőbás májtályog kezelésének alapja a parazitaellenes gyógyszerek alkalmazása. A leggyakrabban használt gyógyszer a metronidazol vagy a tinidazol. Ezek a gyógyszerek segítenek elpusztítani az Entamoeba histolytica parazitát a májban és megállítani a fertőzést.
 • Drainálás: A májtályog gennyes tartalmát el kell távolítani. Ennek a procedúrának a módja a májtályog méretétől és a betegség súlyosságától függ. A leggyakrabban alkalmazott eljárások közé tartozik a percutan májtályog-drainálás, amely során egy vékony tűt helyeznek a májtályog álományába, és a gennyet lecsapolják.
 • Támogató kezelés: A betegek általában folyadékot és elektrolitokat kapnak intravénásan, különösen akkor, ha a májtályog okozta hányinger vagy hányás miatt nem tudnak megfelelően táplálkozni.
 • Folyamatos orvosi felügyelet: Az amőbás dysenteria következtében kialakult májtályog kezelése során a betegség állapotát folyamatosan figyelni kell, és a terápiát szükség esetén módosítani kell.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.16 19:54