Sárgaláz elleni védőoltás

Sárgaláz elleni védőoltás

A vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, mint pl. a Dengue-láz, Nyugat-Nílusi-láz, Japán-B-encephalitis. Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken vagyunk veszélyben. A betegséget fertőzött (Sárgaláz-vírussal) szúnyogok terjesztik, csípéskor a nyálukkal kerül be a vírus a szervezetbe.

Sárgaláz tünetei

A lappangási idő 3-6 nap, több fázisban zajló betegség. A sárgaláz tünetei éppen ezért fokozatosan jelentkeznek:

  • láz
  • kínzó fejfájás
  • izomfájdalom
  • hányinger, hányás
  • alacsony pulzusszám

Minden ötödik érintett személy esetében a néhány napnyi láztalanságot sok szervi károsodás követi. Ezután vérzések (orrvérzés, vérhányás, véres széklet) alakulnak ki, majd a máj-, és veseelégtelenség miatt a betegek közel fele nem éli túl ezt a stádiumot. A májsejtek folyamatos érintettsége miatt sárgaság is kíséri a betegséget, innen származik a neve.

Sárgaláz elleni védőoltás

Több mint 40 országba nem léphetünk be sárgaláz igazolás nélkül. Az oltás meglétét egy nemzetközi, többnyelvű, egységes dokumentum igazolja világszerte. Ennek kiállítására az oltás beadását követően, kizárólagosan csak a nemzetközi oltóközpontok jogosultak. A védettség 10 nap alatt kialakul, és egy életre szól, de csak 2016 óta.

A korábbi dokumentumokat az oltás lejártakor ki kell cserélni egy újra, az csak így lesz érvényes, korábban 10 évente kellett ismételni. Egyéb esetekben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Aki nem oltható (betegség, terhesség), annak igazolást kell magával vinnie, ennek felmutatásával utazhat szabadon. A betegség ellen (szúnyogcsípés elkerülése) azonban védekezni kell majd!

Utolsó módosítás:2023.08.11 11:44