BCG védőoltás

A BCG védőoltás egy hatékony védelmet nyújtó oltás a tuberkulózis ellen, amelyet csecsemőkorban kell beadni. A BCG védőoltás immunválaszt vált ki, amely lehetővé teszi a tuberkulózis elleni védelem kialakulását. Az oltás fő mellékhatása a hegesedés, ami egy életen át látható nyomot hagy a bőrön. A BCG védőoltás több mint 100 országban elérhető és a WHO által javasolt oltási programok része. Magyarországon a BCG védőoltás kötelező az újszülöttek számára, és hatékonyan csökkenti a tuberkulózis előfordulását a csecsemők és kisgyermekek körében.

A BCG védőoltást első alkalommal 1921-ben adták be, és azóta az egyik leggyakrabban alkalmazott védőoltás a világon. 

Online Bejelentkezés

Prof. Dr. Mészner Zsófia

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi az a BCG védőoltás?

A BCG védőoltás a tuberkulózis (TBC) elleni oltóanyag. A BCG az "Bacillus Calmette-Guérin" elnevezés rövidítése, amely a védőoltás kifejlesztőinek nevét őrzi. (előállításáért felelős baktériumfajok neve.) A vakcina 1921-ben került először bevezetésre.

 A BCG védőoltás oltóanyaga gyengített Mycobacterium bovis baktériumokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek felkészülni a TBC-vel szembeni harcra. A BCG védőoltást általában az újszülötteknek a bal felkarban a bőrbe – intrakután - adják az élet első néhány hónapjában, de bizonyos országokban a középkorú vagy idősebb felnőttek is kaphatnak BCG védőoltást a TBC megelőzésére vagy más betegségek, pl. hólyagrák, kezelésére.

Kötelező Magyarországon a BCG védőoltás?

Magyarországon a BCG védőoltás 1953 óta a szülészeti intézményekben a hazaadás előtt kötelező. A BCG védőoltás megóvja a csecsemőket és kisgyermekeket a tuberkulózis súlyos formáitól, mint például a milliáris TBC-től (amikor a betegség az egész testre kiterjed, szisztémás TBC fertőzést okozva), a tuberkulózis okozta gennyes agyhártyagyulladástól, illetve más előforduló szövődményektől is véd a BCG védőoltás.

Ha az újszülött nem kapja meg a BCG védőoltást a szülészeti intézményben, akkor azt legkésőbb 1 éves korig mindenképp pótolni kell, de lehetőleg 4-6 héten belül. Ha valaki például külföldön született magyar állampolgár vagy külföldi állampolgár, de hazánkban él, és nem kapta meg az oltást, akkor a megyei tiszti főorvos döntése alapján szervezik meg a beoltását. 

Miért fontos a BCG védőoltás?

BCG védőoltás az Infektológiai KözpontbanTuberkulózis (TBC) egy fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. Ez a betegség leggyakrabban a tüdőt érinti, de előfordulhat más szervekben is, például a vesékben, a csontokban vagy az agyban. A TBC világszerte nagyon gyakori, és évente több mint tízmillió ember kapja el. A betegség súlyos és akár halálos is lehet, különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkező egyéneknél.

A BCG védőoltás hatékonysága változó lehet, attól függően, hogy milyen típusú TB-től véd. A vakcina hatékonyan védi a tuberkulózis súlyos formáitól, de nem nyújt teljes védelmet a légúti tuberkulózis ellen. A BCG védőoltás azonban nagyban hozzájárul a tuberkulózis világméretű ellenőrzéséhez és visszaszorításához, különösen az olyan országokban, ahol a betegség előfordulása gyakori.

Összességében a BCG védőoltás azért fontos, mert segíti a tuberkulózis terjedésének és súlyos formáinak megakadályozását. A BCG védőoltás hatékonyan védi a csecsemőket és a kisgyermekeket a betegség súlyos formáitól, és hozzájárul a tuberkulózis visszaszorításához az egész világon.

Mik lehetnek a BCG védőoltás mellékhatásai?

Mint minden oltás esetében, a BCG védőoltás is okozhat mellékhatásokat. Azonban fontos tudni, hogy a mellékhatások enyhék és csupán átmenetiek.

  • A BCG védőoltás beadásának helyén a bőr enyhén begyulladhat, duzzadhat, és 1-2 héten belül egy kis, folyadékkal telt hólyag képződhet, mely heggel gyógyul. Ez azonban nem okoz jelentős kellemetlenséget és magától elmúlik.
  • Ritkábban előfordulhat, hogy a bőrön a duzzanat vagy hólyag fertőzötté válik, és gennyes bőrreakciót okoz. De ez nagyon ritka jelenség.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bármilyen mellékhatás esetén fontos a tünetek azonnali jelzése az egészségügyi szakembernek, aki a további kezelést javasolhatja.

Előfordulhat olyan helyzet, amikor nem ajánlott a BCG védőoltás beadása?

Igen, előfordulhatnak olyan körülmények, amikor nem ajánlott a BCG védőoltás beadása. A BCG védőoltást nem szabad beadni olyan újszülötteknek, akik:

  • Akut, lázas betegek
  • Halasztani javasolt az újszülöttkori BCG oltást, ha az édesanya a várandóssága alatt autoimmunbetegsége miatt biológiai terápiát kap. A döntést az olthatóságról a területileg illetékes Védőoltási Szaktanácsadó orvosa adhat.
  • Halasztani javasolt az újszülött BCG oltását, ha a családban előfordult súlyos, veleszületett immunbetegség, az immunsérülés kizárásáig.

 

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.08.10 23:47