Parazitózis

Parazitózis

A parazitózis a paraziták általi megfertőződést jelenti. A parazitózis egy nem kiegyenlített kapcsolat: a parazita élősködik a gazdán, míg az szenved ennek a következményeitől. A parazitózis hátterében sokféle kórokozó állhat. Lázat, fáradtságot, bélrendszeri tüneteket, bőrkiütéseket vagy neurológiai tüneteket okozhat a parazitózis. Speciális, parazita ellenes gyógyszeres kezelésre van szükség a parazitózis megszüntetéséhez. Olvasson tovább, az alábbi cikkben többet is megtudhat erről az élősködő kapcsolatról, a parazitózisról.

Parazitózissal kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban
Milyen betegség a parazitózis?
Milyen csoportokba sorolható a parazitózis?
Milyen betegségeket okozhat a parazitózis?
Hogyan terjed a parazitózis?
Mik a parazitózis jellemző tünetei?
Kiknél alakul ki könnyen parazitózis?
Hogyan diagnosztizálható a parazitózis?
Hogyan kezelhető a parazitózis?
Hogyan lehet védekezni a parazitózis ellen?

Parazitózissal kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban

Milyen betegség a parazitózis?

A parazitózis lényegében az élőlények közötti együttélés egy speciális formája, amelyben a parazita előnyt húz egy másik fajból, a gazdából, miközben árt neki. A parazitózis során a parazita egy másik fajt, a gazdát használja fel, hogy táplálékot szerezzen, szaporodjon, vagy akár egy életciklusának más szakaszát hajtsa végre. A gazda közben valamilyen kárt szenved, például egészségkárosodást, tápanyagveszteséget vagy reprodukciós problémákat tapasztal.

A parazitózis különböző formáit találhatjuk meg a természetben. A paraziták lehetnek belső vagy külső paraziták. Belső paraziták a gazda testében élnek, például a bélrendszerben vagy a véráramban. Külső paraziták pedig a gazda testfelületén élnek, mint például a kullancsok vagy a tetvek. A parazitózis hátterében nagyon sok élőlény állhat. A parazitózis világszerte emberek millióit érintik.

A parazitózis tehát olyan betegségeket jelent, amelyeket az emberen élő mikroorganizmusok okoznak. A parazitózis betegségét fertőzött ételek (például nem eléggé átsütött hús fogyasztása), fertőzött víz vagy felületek, rovarcsípések útján kaphatja el az ember. A parazitózis általában nem specifikus tüneteket okoz. A parazitózis éppen ezért sokáig rejtve marad. A fertőzött személy lázat, fáradtságot, megmagyarázhatatlan bélrendszeri tüneteket, bőrkiütéseket vagy neurológiai tüneteket tapasztalhat. Innentől általában hosszabb út vezet a parazitózis felismeréséig és a kezelés megkezdéséig. Másoknál azonban életveszélyes tünetek jelentkezhetnek.

A parazitózis gyakran bélbetegséget okoznak, olyan tünetekkel, mint a hasmenés és a hányás. De okozhatnak viszkető bőrkiütéseket is, vagy megfertőzhetik a test más részeit, például az agyat vagy a tüdőt.

Milyen csoportokba sorolható a parazitózis?

A parazitózis három csoportba sorolható, az alapján, hogy a paraziták melyik típusa okozza a fertőzést. Három fő parazita típus létezik, amelyek fertőzéseket okoznak az emberekben: a protozoonok, a helmintek és az ektoparaziták.

Protozoon fertőzésekParazitózis - Infektológiai Központ

A protozoonok egysejtű paraziták. Megfertőzhetik a vért, a bélrendszert, az agyat, a bőrt, a szemet és a test egyéb részeit. A protozoonok általában a meleg, nedves környezetben élnek. A parazitózis e fajtáját könnyen elkaphatjuk. A prozozoonok családjába tartozik a maláriát okozó Plasmodium, a hasmenést okozó Giardia lamblia és a nemi betegséget okozó Trichomonas vaginalis.

Helmint fertőzések

A helmintek a parazita férgek általános megnevezése. A tudósok tovább osztályozzák őket: bélférgek (trematódák), galandférgek (cestodák), fonálférgek. Mind a kifejlett, mind az éretlen helmintek fertőzhetnek. A helmintek általában a bélrendszert fertőzik, de megfertőzhetik a bőrt, az agyat és más szöveteket is. A parazitózis eme csoportjába tartoznak az orsóféreg, galandféreg, ostorféreg és a cérnagiliszta.

Ektoparazita fertőzések

Az ektoparaziták olyan rovarok és bogarak, amelyek befúródnak a bőrbe és ott élnek. Ide tartoznak a kullancsok, atkák, tetvek és bolhák. Általában nem fertőzik meg a test más részeit. A kullancsok a gazda bőre alá fúrják magukat, hogy táplálkozzanak a véréből. Eközben átadhatnak különböző betegségeket, például a Lyme-kórt vagy agyvelőgyulladást.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen betegségeket okozhat a parazitózis?

A parazitózis világszerte évente emberek millióit fertőzi meg. A leggyakoribb parazitózis által okozott betegségek közé tartoznak:

 • Malária
 • Toxoplazmózis
 • Fejtetvesség
 • Giardiasis
 • Galandféreg-fertőzések
 • Chagas-kór
 • Leishmaniasis
 • Schistosomiasis
 • Tűférgesség
 • Trichomoniázis
 • Kriptosporidiózis
 • Ciklosporiázis
 • Cysticercosis
 • Strongyloidiázis

Hogyan terjed a parazitózis?

A parazitózis számos úton tudja elérni és megbetegíteni az embereket. Valójában a hétköznapi életünk számos epizódjában ott rejlik a lehetőség a parazitózis fertőzésre.
Az emberek parazitás fertőzéseket a következő módon kaphatnak:

 • Szennyezett víz vagy élelmiszer: A legtöbb parazitózis fertőzés azáltal terjed, hogy fertőzött vizet isznak vagy szennyezett élelmiszereket fogyasztanak az emberek.
 • Nem kellően átsütött húsok fogyasztása: A nem kellően átsütött húsokban életben maradnak a paraziták vagy a lárváik és kialakulhat egy parazitózis.
 • Szúnyogcsípés, kullancscsípés, légycsípés: Parazitákat hordozó rovarok csípése bejuttatja a parazitákat a bőr alá. A malária például egy protozoon (Plasmodium) által okozott betegség, amely szúnyogcsípéssel terjed.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések: Néhány protozoon, például a Trichomonas vaginalis, nemi érintkezéssel terjed, így a védekezés nélküli nemi élet során is meg lehet fertőződni parazitózis által.
 • Kontakt fertőzés: Bizonyos protozoonok, például a Giardia lamblia, közvetlen érintkezéssel terjednek, például szennyezett kéz vagy eszközök használata révén. Ezért a nem kellően fertőtlenített felületek is lehetnek a parazitózis forrása.
 • Egyes parazitás fertőzések terhes anyáról a magzatra is átterjedhetnek.

  Kapcsolódó cikkünk

  Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

  Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

  A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről prof. dr. Mészner Zsófia infektológus, az Infektológiai Központ orvosát ...

Mik a parazitózis jellemző tünetei?

A parazitózis tünetei attól függnek, hogy a szervezet mely részén fertőződött meg ez illető. A paraziták általában a test bizonyos részeit preferálják, például azok nedvesség tartalma miatt. Így tüneteket is lokálisan okoznak, de sok esetben szisztémás tünetei is jelentkeznek a parazitózisnak. Néha a parazitózis nem okoz semmilyen tünetet.

A parazitózis néhány általános, gyakori tünete a következő:

A fertőzés helyétől függően előfordulhat még parazitózis tüneteként:

 • Neurológiai tünetek, például görcsrohamok, erős fejfájás vagy tájékozódási zavar.
 • Bőrtünetek, például bőrpír, viszketés, kiütés vagy sebek.

Kiknél alakul ki könnyen parazitózis?

A parazitózis világszerte elterjedt betegség, és könnyen meg lehet fertőződni általa. Vannak azonban bizonyos tényezők, amik hajlamosítanak a parazitózis kialakulására. A parazitózis kockázatának különösen kitett személyek:

 • Kisgyermekek és szüleik vagy gondozóik: A kisgyermekek könnyen elkaphatnak számos parazitózis fertőzést, hiszen sokszor játszanak szennyezett felületeken, nem követik a higiéniai előírásokat.
 • A legyengült immunrendszerű emberek: Ide tartoznak a HIV/AIDS-ben, rákban szenvedők vagy az immunszuppresszív gyógyszereket szedők, illetve a veleszületett immunhiányos betegek is. Az ő immunrendszerük nem elég erős ahhoz, hogy megküzdjön a parazitákkal. Sokszor kis csíraszámú fertőzés is elég, ami másoknál még nem okozna betegséget.
 • Fejletlenebb, kisebb jövedelmű régiók lakói: Ezeken a területeken a higiéniai intézkedések sokszor hiányosak, ami miatt könnyebb elkapni egy parazitózis fertőzést. Ez vonatkozik szegényebb országokba utazásra is.

Hogyan diagnosztizálható a parazitózis?

A parazitózis tünetei sokszor nem specifikusak. A parazitózis diagnózisa a paraziták vagy petéik kimutatásán alapszik. Ezeket különböző testnedvekből vagy szövetekből lehet kimutatni. A paraziták azonosítására szolgáló mintát az alábbi helyekről lehet venni:

 • Széklet
 • Vér
 • Bőrből vagy más érintett szövetből
 • Köpet
 • Az agy és a gerincvelői folyadékból (liquor)
 • Vaginális kenet
 • A tetű sertéi azonosíthatóak a fejbőrön

Az orvos a tünetektől függően más vizsgálatokat, például röntgen-, MRI- vagy CT-vizsgálatot is kérhet a parazitózis kimutatására, vagy a parazitózis által okozott szövődmények felmérésére.

Hogyan kezelhető a parazitózis?

A legtöbb parazitózis esetében gyógyszeres kezelésre vagy azok kombinációjára van szükség a betegség eltüntetéséhez. A parazitózis kezelhető krémekkel, amennyiben bőrfertőzést okozott, a tetvek és atkák samponnal; de a legtöbb esetben szájon át szedhető vagy intravénás pazitózis ellenes kezelésre van szükség. Néha különböző gyógyszerek kombinációját is javasolhatja az orvos a parazitózis leküzdéséhez. Kezelőorvosa az Ön parazitás fertőzésének adott típusához legmegfelelőbb kezelést fogja kiválasztani. Egyes parazitás fertőzések jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre. Néhány parazitózis azonban hosszú ideig is eltarthat, vagy folyamatosan visszatérhet.

A parazitózis kezelésére használt gyógyszerek a következők lehetnek:

 • Antiparaziták (anthelmintikumok vagy antiprotozoális szerek)
 • Antibiotikumok
 • Gombaellenes szerek

Hogyan lehet védekezni a parazitózis ellen?

Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával csökkenthető a parazitózis kockázata.
Ezek közé tartoznak:

Utolsó módosítás:2023.10.11 22:43