Nyugat-nílusi láz

Nyugat-nílusi láz

A Nyugat-nílusi láz egy olyan vírusos betegség, amelyet a Nyugat-Nílus vírus okoz. Ezt a betegséget szúnyogok terjesztik, és bár sok esetben tünetmentesen zajlik, súlyos esetekben neurológiai problémákat okozhat.

Mi az a Nyugat-nílusi láz?

A Nyugat-nílusi láz egy olyan fertőző betegség, amelyet a Nyugat-nílusi vírus (West Nile virus, rövidítve WNV) okoz. Ez a vírus a madarakban él és a szúnyogok révén kerül át az emberekre és más emlősökre, például lovakra is. Az emberek a fertőzött szúnyogok csípésével kapják el a Nyugat-nílusi láz vírusát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hol fordul elő a Nyugat-nílusi láz?

A Nyugat-nílusi láz (West Nile fever) előfordulása főként a Nyugat-Nílus régió nevű területeken gyakori, ahonnan elterjedt az Egyesült Államokba és más térségekbe is. A Nyugat-Nílus régió az afrikai kontinens észak-keleti részétől az európai kontinens keleti részéig terjed. Azonban a Nyugat-nílusi láz vírusának (West Nile virus, WNV) jelenléte és terjedése az évek során fokozódott, és több országban is előfordul. Éppen emiatt, a Nyugat-nílusi láz mára már nagymértékben elterjedt a világ különböző részein. Az előfordulására jellemző, hogy szezonális, összefügg a szúnyogok életciklusával. A Nyugat-nílusi láz vírusa általában a melegebb hónapokban terjed jobban, amikor a szúnyogok aktívak, és a meleg éghajlati viszonyok kedveznek a Nyugat-nílusi láz vírus reprodukciójának.

Afrikában, Európa déli részein, Közép-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban rendszeresen előfordulnak Nyugat-Nílus láz járványok. Az Európai Unió területén belül pedig Romániában és Csehországban is észleltek már eseteket, és ezek a Nyugat-nílusi láz esetek gyakran az év melegebb hónapjaiban, például nyáron és kora ősszel fordulnak elő.

A Nyugat-nílusi láz vírusa egy potenciálisan veszélyes betegség, és a szúnyogcsípések elkerülése, valamint a szúnyogok populációjának ellenőrzése fontos lépéseket jelent a betegség megelőzésében. Az egészségügyi hatóságok és a lakosság közösen dolgoznak az ilyen járványok megfékezésében és a betegek kezelésében.

Kapcsolódó cikkünk

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Európa-szerte a harmincszorosára ugrott a kanyarós megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a kanyaró felszámolásában elért eredmények is veszélybe kerülhetnek, amennyiben nem reagálnak időben az országok. Prof. Dr. Mészner Zsófia , az Infektológiai Központ csecsemő és ...

Nyugat-nílusi láz kórokozója

A Nyugat-nílusi láz kórokozója a Nyugat-Nílus vírus (West Nile virus, WNV). Ez egy olyan vírus, amely a Flaviviridae családba tartozik, és a Culex szúnyogok terjesztik az emberre és más emlősökre, például lovakra. A Nyugat-Nílus vírus egyike azon vírusoknak, amelyek zoonózissal terjednek, vagyis az állatokról az emberre terjedve fertőznek.

A Nyugat-Nílus vírus fertőzés leggyakrabban szúnyogcsípés útján terjed, amikor is egy fertőzött szúnyog átviheti a vírust egy gazdaszervezetből (például madárból vagy lóból) egy másik gazdaszervezetbe, például az emberbe. Az emberi fertőzés sok esetben tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár, de súlyos esetekben neurológiai problémákhoz, például agy- és gerincvelőgyulladáshoz (encephalitis és meningitis) vezethet.

A Nyugat-nílusi láz vírusa világszerte megtalálható, különösen Afrikában, Európa déli részein, Közép-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban. A vírus terjedését figyelemmel kell kísérni, és megfelelő intézkedéseket szükséges tenni a betegség megelőzése és ellenőrzése érdekében, elkerülve a járványos előfordulást.

Nyugat-nílusi láz tünetei

A Nyugat-Nílusi vírus által okozott fertőző betegség, általában 80-85%-ban tünetmentes vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, így sok esetben az érintettek nem is tudják, hogy megfertőződtek. Ez azt jelenti, hogy az emberek többsége a vírust hordozhatja anélkül, hogy bármilyen klinikai tünetet mutatna.

A Nyugat-Nílusi láz tünetei akkor jelentkeznek, amikor tüneteket produkáló fertőzés alakul ki. Ez a fertőzés 15-20%-ban fordul elő, és a tünetek általában enyhék, és nem specifikusak, ami azt jelenti, hogy könnyen összetéveszthetők más vírusos betegségek, például a Dengue-láz vagy a sárgaláz enyhe formájának tüneteivel.

A Nyugat-Nílusi láz lappangási ideje általában 3-6 nap, ami azt jelenti, hogy a fertőzés után ennyi idő telik el, mielőtt az első tünetek megjelennének. A betegség kezdeti tünetei közé tartozik a hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás és arcpirulás. Ezenkívül az érintetteknél testszerte nyirokcsomó-duzzanat és bőrkiütések is kialakulhatnak a törzsön és a végtagokon. Ezek a tünetek körülbelül 6 napig tartanak, majd a beteg állapota gyorsan javul.

Az idősebb embereknél a betegség második periódusában agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, ami súlyos neurológiai tüneteket okozhat. Ebben az időszakban a betegség halálos szövődményei is gyakoribbak lehetnek. Ezért az idősebb korosztályban a Nyugat-Nílusi láz súlyosabb lehet, és különösen figyelni kell az esetükben a megelőzésre és az időben történő kezelésre.

Nyugat-nílusi láz diagnózisa

A Nyugat-nílusi láz diagnózisa általában klinikai és laboratóriumi vizsgálatok kombinációjával történik. Az alábbiakban részletesen megtalálható, hogy hogyan diagnosztizálják a Nyugat-Nyugat-nílusi láznílusi lázat:

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos először megvizsgálja a beteg klinikai tüneteit és a betegség lefolyását. A Nyugat-nílusi láz esetében a tünetek, például láz, fejfájás, izomfájdalom és bőrkiütések alapján az orvos felismerheti a Nyugat-nílusi láz gyanúját. Fontos az is, hogy az orvos ne csupán a tüneteket kérdezze meg, hanem az esetleges szúnyogcsípésekről vagy egyéb lehetőségekről is győződjön meg. Az anamnézis, vagyis a beteg kórtörténetének felvétele is fontos, mivel ez segíthet azonosítani azokat az eseteket, amelyek valószínűleg Nyugat-nílusi lázhoz kapcsolódnak, emellett az utazási anamnézis sem elhanyagolható.
 • Vérvizsgálat: A vérvizsgálatok segíthetnek a Nyugat-nílusi  láz vírusának kimutatásában. A leggyakrabban alkalmazott vérvizsgálatok a következők:
  • PCR (polimeráz láncreakció): Ez a módszer a vírus genetikai anyagának kimutatására szolgál a vérben vagy más testfolyadékokban. A PCR tesztek nagyon érzékenyek és specifikusak, és lehetővé teszik a vírus azonosítását már egészen a korai szakaszban.
  • ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay): Az ELISA tesztek segítenek az antitestek (ellenanyagok) jelenlétének kimutatásában a vérben. Az antitestek a vírus elleni immunválasz részét képezik, és az ELISA tesztek segítségével lehetőség van azonosítani, hogy a beteg immunrendszere találkozott-e már a Nyugat-nílusi láz vírusával.
 • Lumbális gerinccsapolás (liquor mintavétel): Súlyosabb esetekben, különösen akkor, ha neurológiai tünetek vannak jelen, az orvosok lumbálpunctiot végezhetnek. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a cerebrospinalis folyadékban (az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadék) található vírus kimutatását és a fertőzés súlyosságának értékelését.

Fontos megjegyezni, hogy a Nyugat-nílusi láz diagnosztizálása szakorvosi feladat, és csak egy orvos vagy egészségügyi szakember végezheti el a megfelelő vizsgálatokat és értékelést. Ha valakiben felvetődik a Nyugat-nílusi láz gyanúja, vagy tünetei vannak, amelyek a betegségre utalnak és nemrég járt olyan országban, ahol előfordulhat a Nyugat-nílusi láz, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Nyugat-nílusi láz kezelése

Nyugat-nílusi láz esetén nincs specifikus antivirális gyógyszeres kezelés. A kezelés általában a tüneti terápiára és a betegség enyhítésére összpontosul. Az alábbiakban lehet megtalálni a Nyugat-nílusi láz kezelésének főbb aspektusait:

 • Tüneti kezelés: A láz, a fejfájás, az izomfájdalom és egyéb tünetek enyhítésére használnak lázcsillapítót, például acetaminophen (paracetamol), valamint fájdalomcsillapítót.
 • Hidratáció: Fontos a megfelelő hidratáció fenntartása, különösen a láz és a hányás miatt. A betegeknek sok folyadékot kell fogyasztaniuk, hogy elkerüljék a kiszáradást.
 • Pihenés: A betegség leküzdése érdekében pihenésre van szükség. A testnek időre van szüksége a gyógyuláshoz.
 • Neurológiai tünetek esetén kórházi kezelés: Súlyosabb esetekben, különösen ha agyhártya-agyvelőgyulladás vagy más neurológiai tünetek alakulnak ki, kórházi kezelés lehet szükséges . A kórházban az orvosok általában intravénás folyadékot és más támogató intézkedéseket alkalmaznak.
 • Megelőzés: A betegség legjobb megelőzése a szúnyogcsípések elkerülése. Ez magában foglalja a szúnyoghálók használatát az alvás során, hosszú ujjú ruházat viselését és szúnyogriasztók alkalmazását.

Fontos megjegyezni, hogy a Nyugat-nílusi láz tünetei a legtöbb esetben enyhék vagy közepes súlyosságúak, és a betegek többsége teljesen felépül a megfelelő otthoni kezeléssel. Azonban súlyos esetekben, különösen idősebb vagy immunszupprimált egyéneknél, a betegség komolyabb lehet, és súlyosabb szövődményekkel járhat. Ezért fontos az orvosi felügyelet és az időben történő orvosi beavatkozás, ha szükséges.

Öszzefoglalva, Nyugat-nílusi láz egy vírusfertőzés, amelyet a Nyugat-Nílus vírus okoz. A legtöbb esetben tünetmentes, de ha tünetek jelentkeznek, általában enyhék és nem specifikusak. Ezek közé tartozhatnak a láz, fejfájás, hányinger, izomfájdalom és bőrkiütések. Súlyosabb esetekben neurológiai tünetek alakulhatnak ki. A diagnózis laboratóriumi vizsgálatokkal történik. A betegség megelőzésének legjobb módja a szúnyogcsípések elkerülése, például szúnyoghálók használatával és szúnyogriasztók alkalmazásával. Idősebb és immunszupprimált egyéneknek különösen figyelniük kell a megelőzésre és az orvosi felügyeletre.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.10 22:24