Yersiniosis

Yersiniosis

A yersiniosis egy apró, ám potenciálisan veszélyes baktériumok által okozott betegség, amely az emberi emésztőrendszert célozza meg. A Yersinia baktériumok által kiváltott fertőzés érdekessége, hogy gyakran az állatokból vagy az élelmiszerből kerül az emberi szervezetbe. A következőkben felfedezzük, hogyan terjed és manifesztálódik ez a rejtélyes betegség, és megismerjük annak kezelési lehetőségeit.

Mi az a yersiniosis?

A yersiniosis egy élelmiszerekkel terjedő betegség, amelyet a Yersinia genushoz tartozó baktériumok okoznak, általában a Yersinia enterocolitica vagy a Yersinia pseudotuberculosis fajok. Ezek a baktériumok megfertőzhetik az embereket, és leggyakrabban olyan élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, amelyek nem megfelelő higiéniai körülmények között készültek vagy tárolódtak.

Yersiniosis kórokozója

A yersiniosis kórokozói a Yersinia baktériumok, különösen a Yersinia enterocolitica és a Yersinia pseudotuberculosis. Ezek a baktériumok okozzák a yersiniosis nevű kórképet, amely egy élelmiszerrel terjedő fertőzés, és általában emésztőrendszeri tünetekkel, például hasmenéssel, hasi fájdalommal, lázzal és hányással járhat.

Ezen baktériumok általában az állatok, különösen a sertés, vadállatok, például rágcsálók és madarak rezervoárjai, és az emberi fertőzések általában az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával vagy az állatokkal való közvetlen érintkezéssel kapcsolatosak. Az élelmiszerbiztonsági gyakorlatok betartása, például a hús megfelelő hőkezelése és a kézmosás, kulcsfontosságú a yersiniosis megelőzésében.

A Yersinia enterocolitica és a Yersinia pseudotuberculosis két különböző baktériumfaj, amelyek ugyanazon nemzetséghez, a Yersinia nemzetséghez tartoznak. Mindkét faj potenciális kórokozók, és emberekben is fertőzést okozhatnak, ami emésztőrendszeri tünetekhez vezet.

 • Yersinia enterocolitica: Ez a baktériumfaj az emberi betegség, az úgynevezett yersiniosis leggyakoribb kórokozója. Általában olyan élelmiszerekben található meg, mint a nyers vagy alig megfőzött hús, azon belül is a sertéshús, és ez a baktérium a sertés vékonybelében tartózkodik. A betegség általában önmagától gyógyul, de súlyos esetekben antibiotikumok lehetnek szükségesek .
 • Yersinia pseudotuberculosis: Ez a baktériumfaj is képes emberi fertőzést okozni, és hasonló tüneteket okozhat, mint a Yersinia enterocolitica. Az Yersinia pseudotuberculosis elsősorban vadállatokban és kisemlősökben él, és az emberek úgy fertőződhetnek meg, hogy kapcsolatba kerülnek ezekkel az állatokkal vagy fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyeket ezek az állatok vagy a környezetük szennyezhet.

Mindkét Yersinia faj fertőzése elkerülhető az élelmiszerbiztonsági gyakorlatok betartásával, a hús megfelelő hőkezelésével és a kézmosással. Ha valaki gyanítja, hogy yersiniosis fertőzésre utaló tünetei vannak, fontos orvoshoz fordulni a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Yersiniosis tünetei

A Yersinia enterocolitica fertőzése a fertőzött személy életkorától függően különféle tüneteket okozhat. A gyerekeknél gyakori tünetek a láz, hasi fájdalom és hasmenés, amely gyakran véres lehet. A yersiniosis tünetei általában a kiadott élelmiszerrel való érintkezést követő 4-7 napon belül alakulnak ki, és 1-3 hétig vagy tovább is fennállhatnak. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél a jobb oldali hasi fájdalom és láz lehet a domináns tünet, és gyakran összetéveszthető lehet a vakbélgyulladással. Az esetek kis százalékában yersiniosis során komplikációk is előfordulhatnak, úgy mint bőrkiütés, ízületi fájdalmak,  akut arthritis, ileitisz, erythema nodosum, és néha szepszis, vagy a baktériumok véráramba terjedése (bakterémia).

Kapcsolódó cikkünk

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

Aki valaha volt bárányhimlős, az élete során bármikor megtapasztalhatja az övsömör kellemetlen, fájdalmas tüneteit, ugyanis mindkét betegséget ugyanaz a herpeszvírus okozza. A törzsön sávszerűen, „övként” elhelyezkedő kiütések fájdalma azonban enyhíthető, az elfertőződésük pedig megakadályozható az orvos által ...

Yersiniosis előfordulása

A yersiniosis előfordulása és azok a módok, amelyeken keresztül valaki elkapja a fertőzést, általában a Yersinia enterocolitica vagy a Yersinia pseudotuberculosis baktériumokkal valóYersiniosis érintkezésre épülnek. Alább olvasható néhány információ az előfordulásról és a yersiniosis terjedéséről:

 • Élelmiszerrel terjedő fertőzés: A yersiniosis leggyakrabban élelmiszerekkel terjed. A Yersinia baktériumok megtalálhatók az állatok emésztőrendszerében. A fertőzés leggyakrabban úgy történik, hogy olyan húst-az esetek nagy százalékában vadhúst vagy sertéshúst- fogyasztanak, ami nem volt kellően hőkezelve és fertőzött volt.
 • Emberről emberre történő terjedés: Nem jellemző, hogy a yersiniosis emberről emberre terjedne. A fertőzés oka inkább az, hogy kapcsolatba kerülnek azokkal az állatokkal vagy a környezetükkel, ahol a yersiniosis baktériumai nagy számban megtalálhatók, vagy olyan élelmiszereket fogyasztanak, amelyek szennyezettek lehetnek.
 • Szennyezett víz: A yersiniosis baktériumai a szennyezett vizekben, tavakban, folyókban is megtalálhatók.

Yersiniosis diagnózisa

A yersiniosis diagnózisa általában laboratóriumi tesztek segítségével történik. Az alábbi módszereket lehet alkalmazni a yersiniosis diagnosztizálására:

 • Székletvizsgálat: A leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás a beteg székletmintájának vizsgálata. A laboratóriumi tesztek segítségével azonosítani lehet a Yersinia baktériumok jelenlétét a székletben. A baktériumok izolálása vagy azok genetikai vizsgálata általában megerősíti a yersiniosis diagnózisát.
 • Vérkép: Egy vérvizsgálat során ellenőrizni lehet a gyulladásos folyamatokat és az immunrendszer reakcióját. A yersiniosis fertőzés esetén a fehérvérsejtek számának növekedése és a gyulladáosi markerek (CRP, PCT) emelkedése is megfigyelhető.
 • Szövetmintavétel: Súlyos esetekben, különösen akkor, ha a fertőzés más szerveket is érint, az orvos szövetmintát vehet például a bélfalból vagy más érintett területről, és ezt további laboratóriumi vizsgálatokra küldheti.

Yersiniosis differenciáldiagnózisa

A yersiniosis differenciáldiagnózisa az olyan más betegségek vagy állapotok kizárása, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint a Yersinia baktériumok által okozott fertőzés. A következőkben néhány olyan betegség és állapot található, amelyeket a yersiniosis differenciáldiagnózisaként szoktak figyelembe venni:

 • Salmonellosis: A Salmonella baktériumok által okozott enteritis nagyon hasonló tüneteket okozhat, mint a yersiniosis, például hasmenést, hányást és lázat. A laboratóriumi tesztek segítségével azonosítják a kórokozót.
 • Campylobacteriosis: A Campylobacter baktériumok szintén okozhatnak hasonló tüneteket, mint a Yersinia baktériumok, és általában a székletből vett minták vizsgálatával diagnosztizálják.
 • Egyéb élelmiszerrel terjedő betegségek: Az élelmiszerrel terjedő betegségek, például a Shigella, E. coli vagy Clostridium difficile okozhatnak hasonló tüneteket, és szintén laboratóriumi tesztekkel diagnosztizálhatók.
 • Gyulladásos bélbetegségek: Krónikus gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa, egyes tünetei hajazhatnak a yersiniosis okozta tünetekre, például a hasi fájdalom és hasmenés. Ezeket általában szövettani és képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják.
 • Appendicitis (vakbélgyulladás): A vakbélgyulladás hasonló tüneteket okozhat, mint a Yersinia-fertőzés, például jobb oldali hasi fájdalmat. Az appendicitis általában fizikális vizsgálat és képalkotó vizsgálatok (pl. hasi ultrahang vagy CT-vizsgálat) segítségével diagnosztizálható.

A differenciáldiagnózis során az orvosnak gondosan ki kell zárnia ezeket a lehetséges alternatív kórképeket a pontos diagnózis felállítása érdekében. A megfelelő laboratóriumi tesztek és klinikai értékelés segíthetnek a yersiniosis elkülönítésében más betegségektől.

Yersiniosis veszélye

A yersiniosis általában enyhe vagy közepesen súlyos fertőzés, és az egészséges embereknél többnyire nem jár súlyos szövődményekkel. Azonban bizonyos esetekben és körülmények között a yersiniosis súlyosabbá válhat, különösen csecsemők, idősek és az immunrendszeri problémákkal élők esetében. Az alábbiakban néhány olyan veszélyt és szövődményt lehet találni, amelyek kapcsolatban állhatnak a yersiniosis fertőzéssel:

 • Dehidráció: A súlyos hasmenés és hányás következtében a betegeket veszélyeztetheti a kiszáradás, különösen a gyermekeket és az időseket. A megfelelő hidratáció fenntartása fontos a kiszáradás megelőzése érdekében.
 • Bélrendszeri szövődmények: Az Yersinia baktériumok okozhatnak gyulladást és sérülést a vastagbélben, annak nyálkahártyáján, amely komolyabb emésztőrendszeri problémákhoz vezethet, például vastagbélgyulladáshoz (colitis) vagy ileitishez (vékonybél gyulladása).
 • Sepsis: Ritkábban előfordulhat, hogy a Yersinia baktériumok a véráramba terjednek (bakterémia), ami életveszélyes állapotot okozhat, amelyet szepszisnek nevezünk. A szepszis olyan állapot, amely sürgős orvosi beavatkozást igényel.
 • Bőrproblémák: Néhány esetben a yersiniosis fertőzés bőrproblémákat okozhat, például erythema nodosum nevű gyulladásos bőrbetegséget vagy bőrkiütéseket.
 • Ízületi problémák: Az egyes yersiniosis esetekben ízületi fájdalom és gyulladás is előfordulhat, amely az akut arthritisz képére hasonlít leginkább.

Yersiniosis kezelése

A Yersiniosis enterocolitica okozta gastroenteritis (yersiniosis) esetén többségében nincs szükség kezelésre. Az enyhe és közepesen súlyos esetek általában önmaguktól gyógyulnak, és a tüneti kezelés, például folyadékbevitel és pihenés, elegendő lehet.

Azonban súlyos fertőzések esetén, különösen ha a fertőzés szisztémás terjedéssel jár (szepszis vagy bakterémia), agresszív antibiotikumterápia lehet szükséges. Az antibiotikumok célja a baktériumok elpusztítása és a szövődmények megelőzése. Az antibiotikumok kiválasztása és alkalmazása az orvos döntése alapján történik, és a betegség súlyosságától, a páciens állapotától és az érzékeny baktériumok típusától függ. A Y. enterocolitica fertőzés kezelésére szolgáló antibiotikumok közé tartoznak például a doxiciklin és az aminoglikozidok. Alternatív kezelések közé tartoznak a cefotaxime, fluorokinolonok és co-trimoxazole.

Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumokat csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett kell alkalmazni, és az antibiotikumkúrát végig be kell tartani.

 

Összefoglalva, a yersiniosis egy élelmiszerrel terjedő fertőzés, amit a Yersinia enterocolitica és a Yersinia pseudotuberculosis baktériumok okoznak. A betegség leggyakrabban emésztőrendszeri tünetekkel jár, például hasmenéssel, hasi fájdalommal, lázzal és hányással. A betegséget általában az állatok, különösen a vadállatok, például rágcsálók és madarak, hordozzák, és az emberek az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával vagy az állatokkal való közvetlen érintkezéssel fertőződhetnek meg.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.10 20:35