Herpes simplex vírus

Herpes simplex vírus

A Herpes simplex vírus (HSV) egy gyakori és életre szóló vírusfertőzés, amely két fő típusra oszlik: HSV-1 és HSV-2. Ezek a vírusok a Herpesviridae családba tartoznak és két láncú,  DNS genommal rendelkeznek.

Mi az a Herpes simplex vírus?

A Herpes simplex vírus milyen betegségeket okoz?

Hogyan terjed a Herpes simplex vírus?

A Herpes simplex -1 vírus klinikai megjelenése

A Herpes simplex -2 vírus klinikai megjelenése

Miért újul ki mindig a Herpes simplex vírus okozta fertőzés?

Miért veszélyes a magzatra a Herpes simplex vírus?

A Herpes simplex fertőzés terápiája

Mi az a Herpes simplex vírus?

A Herpes simplex vírus (HSV) egy vírusfajta, amely az emberi populációban elterjedt és két fő típusra oszlik: HSV-1 és HSV-2. Mindkét típus képes okozni herpesz fertőzést, amely különböző tünetekkel járhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A Herpes simplex vírus milyen betegségeket okoz?

A Herpes simplex vírus (HSV) két fő típusa, az HSV-1 és az HSV-2, különböző típusú betegségeket okozhat.

 • Ajakherpesz (Labialis herpesz): Az Herpes simplex vírus -1 okozza az ajakherpeszt, ami a hólyagok, sebek  kialakulásához vezet az ajkakon, az állon vagy az orr körül. A fertőzésnek különböző tünetei lehetnek, mint például viszketés, égő érzés vagy fájdalom, mielőtt a hólyagok megjelennek.
 • Genitális herpesz: Az Herpes simplex vírus -2 általában a genitális herpeszt okozza, amely a nemi szervek területén jelentkező fájdalmas hólyagok és fekélyek formájában jelentkezik. Azonban az HSV-1 is okozhat genitális herpeszt, különösen, ha ajakherpeszben szenvedő személlyel orális szexuális kapcsolatba kerül.
 • Herpesz szemfertőzés: Ritkábban előfordul, hogy a Herpes simplex vírus szemfertőzést okoz, leggyakrabban úgyneveett herpes-keratitis kialakulását okozza.
 • Herpeszes agyvelőgyulladás: Bár ritka, a Herpes simplex vírus okozhat agyvelőgyulladást, ami súlyos állapot, és sürgős orvosi ellátást igényel.

  Kapcsolódó cikkünk

  Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

  Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

  A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről prof. dr. Mészner Zsófia infektológus, az Infektológiai Központ orvosát ...

Hogyan terjed a Herpes simplex vírus?

Herpes simplex vírus (HSV) fertőzés nemi úton, közvetlen érintkezéssel és egyéb módon terjedhet. Az alábbiakban részletesen találhatók a terjedési módok:

 • Nemi úton terjedés: Az Herpes simplex vírus -2 általában nemi úton terjed, amikor a fertőzött partnerrel történő orális, vaginális vagy anális szex során kerül sor a vírus átadására. Azonban az Herpes simplex vírus -1 is okozhat genitális herpeszt, különösen, ha az érintett személy orális szexuális kapcsolatban van egy fertőzött személlyel.
 • Közvetlen érintkezés: A Herpes simplex vírus könnyen terjedhet közvetlen érintkezés útján is. Például, ha egy fertőzött személy érintkezik egy másik személy bőrével, különösen akkor, ha a vírust tartalmazó hólyagok érintkeznek a bőrfelülettel.
 • Szülés alatt: Az anya szülés közben átadhatja az Herpes simplex vírus t a csecsemőjének. Ez rendkívül súlyos lehet a csecsemő számára, és azonnali orvosi ellátást igényel.

A Herpes simplex -1 vírus klinikai megjelenése

A Herpes simplex vírus (HSV-1) által okozott fertőzés leggyakrabban a szájüreg környékén és az ajkakon jelentkezik, és hólyagos sebek formájában ismert. Az alábbiakban részletesenHerpes Simplex vírus olvasható a Herpes simplex vírus -1 klinikai megjelenése:

 • Labiális herpesz: A leggyakoribb megnyilvánulási forma a hólyagok, sebek formájában jelentkező ajakherpesz, amelyek fájdalmas hólyagokká alakulnak az ajkakon vagy az orr körül. A hólyagok gyakran viszketnek vagy égnek, és a fertőzés kiújulhat időről időre.
 • Primer fertőzés tünetei: Ha valaki először fertőződik meg az Herpes simplex vírus -1-gyel, az ún. primer fertőzés tünetei általában súlyosabbak lehetnek. Ilyen tünetek lehetnek például láz, fejfájás, általános rossz közérzet, nyirokcsomó-duzzanat, valamint a szájüregben és a torokban jelentkező fekélyek.
 • Szemfertőzés: A Herpes simplex vírus -1 néha szemfertőzést is okozhat, különféle tünetekkel, például a szaruhártya gyulladásával (keratitis).
 • Herpesz gingivostomatitis: Ez egy másik típusú fertőzés, amely a szájüreget és az ínyt érinti, és az első fertőzés során jelentkezhet. A gyerekeknél gyakrabban fordul elő, és a tünetek közé tartozik az ínyduzzanat, a szájban és a torokban kialakuló fekélyek, valamint láz.

Fontos megjegyezni, hogy az Herpes simplex vírus -1 fertőzés sok esetben tünetmentes lehet, és sok ember hordozza a vírust anélkül, hogy bármilyen megnyilvánulást észlelnének.

A Herpes simplex -2 vírus klinikai megjelenése

A Herpes simplex vírus másik típusa (HSV-2) által okozott fertőzés leggyakrabban genitális herpesz formájában jelentkezik, ami a nemi szervek területét érinti. Az alábbiakban lehet olvasni a HSV-2 klinikai megjelenését:

 • Genitális herpesz: Az HSV-2 fertőzés főként a nemi szervek területén okoz tüneteket. Ezek a tünetek közé tartozhatnak a következők:
  • Fájdalmas hólyagok vagy fekélyek a nemi szervek területén, beleértve a hüvelyt, a péniszt vagy a végbél környékét.
  • Viszketés vagy égő érzés a fertőzött területen.
  • Általános rossz közérzet, láz, fejfájás és fáradtság.

Miért újul ki mindig a Herpes simplex vírus okozta fertőzés?

A Herpes simplex vírus (HSV) életre szóló fertőzést okoz, és a fertőzés általában az idegsejtekben és a ganglionokban marad fenn. A Herpes simplex vírus a központi idegrendszerben található ganglionokba vándorol, ahol "lappang" vagy "pihen". Itt a Herpes simplex vírus inaktív állapotban marad, ami azt jelenti, hogy nem okoz tüneteket.

A lappangás során azonban a Herpes simplex vírus nem teljesen inaktív. Időnként a vírus reaktiválódik, és visszavándorol a bőrbe vagy a nyálkahártyába, ahol tüneteket okozhat. A vírus reaktiválódásának pontos mechanizmusa nem teljesen ismert, de számos tényező hozzájárulhat ehhez, például:

 • Stressz: A pszichológiai stressz egyike lehet a kulcsfontosságú kiváltó tényezőknek a Herpes simplex vírus kiújulásában.
 • Lázas állapotok: Láz, például az influenza vagy más fertőzések, serkenthetik a Herpes simplex vírus kiújulását.
 • Immunrendszer legyengülése: A gyengült immunrendszer, például egy másik betegség, a stressz vagy az immunszuppresszív gyógyszerek szedése, hajlamosabbá tehet a Herpes simplex vírus kiújulására.
 • Hormonális változások: Nőknél a menstruációs ciklus, terhesség vagy hormonális változások is befolyásolhatják a Herpes simplex vírus aktivitását.

A ganglionokban történő lappangás és reaktiválódás a Herpes simplex vírus életciklusának jellemző része.

Miért veszélyes a magzatra a Herpes simplex vírus?

A Herpes simplex vírus terhesség alatt veszélyt jelenthet a magzatra, különösen, ha az anya először fertőződik meg a terhesség alatt, vagy ha genitális herpeszfertőzése kiújul a terhesség során. A Herpes simplex vírus komoly kockázatokat hordozhat a csecsemő számára, és a fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet. Néhány lehetséges következmény:

 • Neonatális herpesz: Ha az anya genitális herpeszfertőzéssel szül, a csecsemő veszélyeztetett lehet a neonatális herpesz kialakulásával. Ez egy ritka, de súlyos fertőzés, amely a csecsemő száját, szemét vagy más területeit érintheti. A neonatális herpesz súlyosabb lehet, ha az anya elsődleges HSV-fertőzésen megy keresztül a terhesség idején.
 • Szervezetbeli károsodás: A neonatális herpesz komoly szövődményekhez vezethet, például agyvelőgyulladáshoz, májgyulladáshoz, tüdőgyulladáshoz és más szervek károsodásához.
 • Koraszülés: A genitális herpesz a terhesség alatti aktív fertőzés esetén növelheti a koraszülés kockázatát.

A legnagyobb kockázat akkor áll fenn, ha az anya az első trimeszterben szerez HSV-fertőzést, de a fertőzés szövődményei a terhesség bármely szakaszában kialakulhatnak.

A genitális herpesz különösen veszélyes lehet, mert a szülés során a csecsemő érintkezhet az érintett területtel, és így könnyen fertőződhet.

A Herpes simplex fertőzés terápiája

A Herpes simplex vírus (HSV) okozta fertőzések terápiája általában antivirális gyógyszerek alkalmazását foglalja magában. Az antivirális kezelés célja a tünetek enyhítése, a kiújulások gyakoriságának csökkentése és a vírus terjedésének megakadályozása. Fontos azonban megjegyezni, hogy a HSV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, így a kezelés elsősorban a tünetek kezelésére és a fertőzés kontrollálására irányul.

A következő antivirális gyógyszerek gyakran alkalmazottak a Herpes simplex fertőzések kezelésében:

 • Aciklovir: Ez az egyik leggyakrabban használt antivirális szer. Tabletták, krémek vagy intravénás formában adható, attól függően, hogy a fertőzés milyen területen jelentkezik és milyen súlyos.
 • Valaciklovir: Az aciklovirből készült prodrug, amely a szervezetben átalakul aciklovirré. Hatékony a hólyagok, a genitális herpesz és más HSV okozta fertőzések ellen.
 • Famciklovir: Egy másik prodrug, amely a szervezetben valaciklovirré és végül aciklovirré alakul. A hólyagos sebek és a genitális herpesz kezelésére használják.

A kezelés ideje és módja a fertőzés típusától, a tünetektől, a betegség súlyosságától és más egyedi tényezőktől függ. Az antivirális gyógyszerek hatékonyak a tünetek enyhítésében, a gyógyulási idő csökkentésében és a kiújulások gyakoriságának csökkentésében. A kezelést azonban a lehető leghamarabb el kell kezdeni a tünetek megjelenésekor vagy az észlelt fertőzés során.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.01.21 20:25