Gyermekkori védőoltások

Gyermekkori védőoltások

A gyermekek 5 éves koruk alatt különösen érzékenyek bizonyos betegségekre, hiszen immunrendszerük – mely a védekezésért felelős – még éretlen. Éppen ezért fontos, hogy a kötelező és választható védőoltásokat előre átgondoltan biztosítsa gyermeke számára, ezáltal megóvva bizonyos fertőző betegségektől.

Gyermekkorban a védőoltások 2 fő csoportba sorolhatók kötelezően beadandó oltások és ajánlott/választható védőoltások. A védőoltások szerepe nem csupán gyermeke egészsége miatt fontos, hanem a közösség védelme érdekében is. A nem kötelező (ajánlott) védőoltások nem szerepelnek a mindenki számára ingyenes oltási rendben, de a rizikócsoportba tartozó személyek részére a háziorvos megítélése alapján vagy a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadhatók. Az ajánlott védőoltások listája a legújabb kutatási eredmények alapján folyamatosan változik, így évről-évre figyelemmel kell követni, hogy aktuálisan mi az irányadó. Például a korábban az „ajánlott” kategóriába tartozó bárányhimlő elleni védőoltás 2019 szeptemberétől a 13-16 hónapos csecsemők számára kötelező oltássá lépett elő.

Magyarországon a XX. század elején a csecsemőhalandóság 226 ezrelék volt, vagyis ezer élve született csecsemőből 226 halt meg, mielőtt betöltötte volna az első életévét. 1970- ben a csecsemőhalálozás „már csak” 36 ezrelék volt, napjainkban ugyanez a szám 4 ezrelék körül mozog. A csecsemőhalálozás igen érzékenyen tükrözi az adott országban elérhető egészségügyi ellátás színvonalát. A csecsemőkori fertőző betegségek számának drasztikus csökkenésében nagy szerepe volt/van a csecsemőkori (majd gyermekkori) védőoltási rendszernek. A súlyos és gyakori fertőző betegségek (szamárköhögés, torokgyík, merevgörcs, gyermekbénulás, kanyaró, rubeola, mumpsz, HiB) már évtizedek óta kötelező védőoltásokkal szinte eltűntek Magyarország területéről. 

Az Infektológiai Központ orvosai segítenek gyermeke számára megtervezni a szükséges oltási tervet annak érdekében, hogy a különböző fertőző betegségek ellen a szervezete felkészült legyen.

 

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.08.11 15:57