Brucellosis

Brucellosis

A brucellózist a Brucella nevű baktériumok okozzák, és bár ma már számos védekezési módszerünk van ellene, a brucellózis még mindig világszerte komoly egészségügyi problémákat okozhat. A következőkben mélyebben belemerülünk a brucellózis világába, megvizsgáljuk annak okait, tüneteit, diagnózisát és kezelését, és feltárjuk, miért olyan fontos, hogy az ember és az állat közötti kapcsolatokat biztonságosan és felelősségteljesen kezeljük.

Mi az a brucellózis?

A brucellózis oka

A brucellózis tünetei

A brucellózis diagnózisa

A brucellózis szövődményei

A brucellózis kezelése

Mi az a brucellózis?

A brucellózis egy bakteriális fertőzés, amelyet a Brucella nevű baktériumok okoznak. Ezek a baktériumok főként állatokban élnek, például szarvasmarhákban, kecskékben, juhokban, sertésekben és egyéb háziasított emlősökben. Mivel a brucellózis egy zoonózissal terjedő fertőzés, ezért közvetlen kontaktus során a fertőzött állatokkal való érintkezéskor vagy a kontaminálódott állati termékek fogyasztásával lehet elkapni, amelyek fertőzött állatokból származnak. A brucellózis emberről emberre nem terjed.

A brucellózis tünetei variábilisak, és a betegség lefolyása is sokféle lehet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a láz, a hidegrázás, az izomfájdalom, az ízületi fájdalom, a fejfájás, a fáradtság, az étvágytalanság, a hányinger és a hányás.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A brucellózis oka

A brucellózis okozója a Brucella nevű baktériumcsoport, amely többféle fajból és alcsoportból áll. Ezek a baktériumok elsősorban állatokban találhatók meg, és az emberre általában az állatokkal való közvetlen érintkezés vagy az állati termékek (például nyers tej vagy hús) fogyasztása révén kerülnek át.

A Brucella baktériumoknak négy fő faja ismert, amelyek különböző állatokat fertőzhetnek meg, és zoonózis során pedig az emberre is átterjedhet:

 • Brucella melitensis: Leggyakrabban kecskék és juhok fertőzője, de emberekre is veszélyes lehet.
 • Brucella abortus: Szarvasmarhák kórokozója, de más állatok is hordozhatják. Az emberek ritkán fertőződnek meg vele.
 • Brucella suis: Sertésekben él, de más állatokat is megfertőzhet. Az emberekre is veszélyes lehet.
 • Brucella canis: Főként kutyákat fertőz, az emberre ritkán veszélyes.

A brucellózis fertőzés általában olyan módon történik, hogy a baktériumok a betegséget hordozó állatok testnedveivel (például vérével, tejjel vagy magzatvízzel) kerülnek át az emberre, ahol a nyálkahártyákon, sebeken keresztül bejutnak, majd fertőznek. Az emberi brucellózis leggyakoribb forrásai az állatokkal való közvetlen kapcsolat (pl. ellés vagy vágás során), valamint a fertőzött állati termékek (pl. nyers tej vagy hús) fogyasztása.

A brucellózis megelőzése érdekében fontos az állatokkal való érintkezés során a megfelelő higiéniai intézkedések betartása, például védőruházat és kesztyű viselése, valamint a hús és tejtermékek megfelelő tartósítása vagy hőkezelése. Az állattenyésztőknek és az állati termékeket feldolgozó üzemeknek is szigorú higiéniai előírásokat kell betartaniuk a brucellózis terjedésének megakadályozása érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

Aki valaha volt bárányhimlős, az élete során bármikor megtapasztalhatja az övsömör kellemetlen, fájdalmas tüneteit, ugyanis mindkét betegséget ugyanaz a herpeszvírus okozza. A törzsön sávszerűen, „övként” elhelyezkedő kiütések fájdalma azonban enyhíthető, az elfertőződésük pedig megakadályozható az orvos által ...

A brucellózis tünetei

A brucellózis tünetei változóak lehetnek és széles skálán mozoghatnak a mérsékelttől a súlyosig. Az inkubációs periódus (a fertőzés utáni idő, amikor a tünetek még nem mutatkoznak) általában 1-3 hét, de akár 2 hónap is lehet. A brucellózis tünetei között a következők szerepelhetnek:

 • Láz: Elhúzódó lázas állapot jellemzi a brucellózis fertőzést. A láz jellegzetes erre a kórképre nézve, ugyanis, ugynevezett unduláló (hullámzó) lázmenetet mutat. Ezt szokás febris undulens-nek is nevezni.
 • Hidegrázás: Gyakran kíséri a lázat.
 • Fáradtság és gyengeség: A betegek gyakran kimerültek és gyengék érzik magukat.
 • Izomfájdalom: Az izomfájdalom lehet általános vagy lokális, és főként a hát és a lábak izmain érezhető.
 • Ízületi fájdalom: Az ízületi fájdalom gyakori tünet, és különösen a nagy ízületeket érintheti.
 • Fejfájás: Fejfájás is előfordulhat.
 • Hányinger és hányás: Ezek a gyomor-bélrendszeri tünetek is megjelenhetnek brucellózis esetén.
 • Étvágytalanság: A betegek elveszíthetik az étvágyukat.
 • Hasmenés vagy székrekedés: Ezek a bélrendszeri tünetek szintén előfordulhatnak.
 • Máj- és lépbántalmak: A brucellózis súlyosabb esetekben károsíthatja a májat és a lépet, ami sárgasághoz és hasi fájdalomhoz vezethet. Ebben az esetben a lép és a máj megnagyobbodik, állománya károsodik, ez a hepatosplenomegalia

A brucellózis diagnózisa

A brucellózis diagnózisát általában különböző klinikai és laboratóriumi vizsgálatok segítségével állapítják meg. A következők azok a módszerek és tesztek, amelyeket a mikrobiológusokbrucellosis használnak a brucellózis diagnosztizálására:

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos az elsődleges vizsgálat során kikérdezi a beteget a tüneteiről és az esetleges expozícióról (például állatokkal való érintkezés vagy állati termékek fogyasztása).
 • Vérkép: A vérkép eredményei segíthetnek az orvosnak abban, hogy észrevegye a gyulladásos folyamatokat vagy a fertőzést.
 • Szöveti mintavétel: Az orvosok szövetmintát vehetnek a beteg nyirokcsomójából, csontvelőből, vagy ízületi punktátumot vehetnek, hogy PCR segtségével azonosítsák a Brucella baktériumok jelenlétét. Ez általában invazívabb eljárás, amelyet csak súlyos esetekben végeznek.
 • Vérvizsgálatok: A brucellózis kimutatására különböző vérvizsgálatokat is alkalmaznak, ideértve az agglutinációs teszteket (Wright-féle csőagglutináció) és a szérumteszteket. Ezek a vizsgálatok kimutathatják a specifikus antitestek (ellenanyagok) jelenlétét a Brucella baktériumok ellen.
 • Molekuláris tesztek: PCR (polimeráz láncreakció) tesztek segítségével lehet azonosítani a Brucella baktériumok DNS-ét a vérben vagy szövetmintában.
 • Brucellin bőrteszt: A brucellin bőrteszt a brucellózis diagnózisára alkalmazott vizsgálati módszer egyike, amely segít az immunrendszer válaszának kimutatásában a Brucella baktériumokkal szemben. Ezt a tesztet általában speciális klinikák vagy laboratóriumok végezzék el. A Brucellin bőrteszt lényege, hogy a páciens bőrébe egy kis mennyiségű Brucella baktériumokat tartalmazó antigént (brucellin) injektálnak. A bőr alá beadott brucellin antigén a szervezet immunrendszerét serkenti, és ha a páciens korábban találkozott Brucella baktériumokkal (például fertőzés révén), akkor az immunrendszer specifikus antitesteket (ellenanyagot) termel, amelyek reakcióba lépnek a brucellinnel. A teszt eredménye a bőrreakció alapján értékelhető. Ha a páciens immunrendszere reagál a brucellin antigénre, akkor a bőrön vagy a bőr alatt kisebb gyulladásos reakció alakulhat ki, például vörösség vagy duzzanat. Ez a pozitív reakció arra utalhat, hogy a páciens korábban találkozott Brucella baktériumokkal.
 • Tenyésztés:A Brucella baktériumok tenyésztése, különösen a Brucella melitensis és a Brucella suis fajok, a Biosafety Level 3 (BSL-3) biológiai biztonsági fokozatú laboratóriumi körülmények között történik. A BSL-3 laboratóriumok magas szintű biztonságot és védelmet biztosítanak a potenciálisan veszélyes mikroorganizmusokkal, például a Brucella baktériumokkal szemben.

A pontos diagnózis lehetővé teszi a megfelelő kezelés elindítását antibiotikumokkal, amelyek segítenek a betegnek leküzdeni a fertőzést és a tüneteket. A brucellózis súlyosabb formái esetén a betegek kórházi kezelésre is szorulhatnak.

A brucellózis szövődményei

A brucellózis egy komoly fertőző betegség lehet, és ha nem kezelik megfelelően vagy időben, számos potenciális szövődményt okozhat. A brucellózis szövődményei a következők lehetnek:

 • Krónikus betegség: Ha a brucellózist nem ismerik fel vagy nem kezelik időben, a betegség krónikussá válhat, és a tünetek hosszú időn keresztül fennmaradhatnak. A krónikus brucellózis súlyosabb tüneteket és szövődményeket vonhat maga után.
 • Szervi károsodás: A Brucella baktériumok képesek beférkőzni és károsítani különböző szerveket, mint például a máj, a lép, a szív, az ízületek és a központi idegrendszer. Ennek eredményeként a betegség szövődményei közé tartozhatnak a máj- és lépbetegségek, valamint a szívbillentyűk és az ízületek gyulladása.
 • Központi idegrendszeri szövődmények: Ritka esetekben a brucellózis központi idegrendszeri problémákat okozhat, mint például agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást. Ezek a szövődmények súlyosak és életveszélyesek.
 • Ismétlődő fertőzések: Néhány betegnél a brucellózis ismétlődő fertőzéseket okozhat, amelyek hosszú távú kezelést igényelnek.
 • Szívproblémák: A brucellózis szövődményei közé tartozhatnak szívproblémák, például a szívbillentyűk gyulladása, hegesedése vagy sérülése, ami szívzörejeket vagy más kardiológiai eltéréseket okozhat.
 • Meddőség: A brucellózis szövődményeként a nőknél vetéléseket vagy meddőséget, a férfiaknál pedig heregyulladást, és akár infertilitást okozhat.

Fontos hangsúlyozni, hogy az időben történő diagnózis és kezelés nagyban csökkentheti a brucellózis szövődményeinek kockázatát. Ha a betegség gyanúja merül fel, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő kezelést lehessen elindítani, és ezzel minimalizálhatók a potenciális szövődmények. Az antibiotikumok hatékonyan kezelik a brucellózist, és a szövődmények elkerülése érdekében a gyógyszeres kezelést általában hosszú ideig kell folytatni.

A brucellózis kezelése

A brucellózis kezelése antibiotikumok alkalmazásával történik. Fontos időben megkezdeni a kezelést, mivel ez csökkenti a betegség súlyosságát és minimalizálja a szövődmények kockázatát. Az antibiotikumok hatékonyan képesek elpusztítani a Brucella baktériumokat, de a kezelést általában hosszabb időn keresztül kell folytatni, legalább hat héten át.

A brucellózis kezelése során a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok közé tartoznak az alábbiak:

 • Doxiciklin: A doxiciklin az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikum a brucellózis kezelésére. Általában szájon át szedik, és hatékonyan pusztítja el a Brucella baktériumokat.
 • Rifampicin: A rifampicin egy másik antibiotikum, amely hatékony lehet a brucellózis ellen. Gyakran kombinálják doxiciklinnal a terápia során.
 • Streptomicin: A streptomicin egy szintén alkalmazott antibiotikum a brucellózis kezelésére, különösen súlyos esetekben vagy az antibiotikumokra nehezen reagáló fertőzés esetén.

Az orvos az egyéni eset körülményeit és súlyosságát figyelembe véve határozza meg, hogy melyik antibiotikumot és milyen hosszú ideig kell szedni. Fontos az orvosi utasításoknak megfelelően beszedni az antibiotikumokat, még akkor is, ha a tünetek javulni kezdenek. A teljes kezelés befejezése nélkül a baktériumok visszatérhetnek vagy ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben, így nehezítve a későbbi fertőzések kezelését.

A brucellózis terápiája során az kezelőorvos figyeli a betegség progresszióját és a tünetek változásait. Amennyiben szükséges, további laboratóriumi vizsgálatokat végezhetnek a terápia hatékonyságának és a baktériumok jelenlétének ellenőrzésére. A teljes gyógyulás eléréséhez fontos az orvos által előírt antibiotikum-terápia szigorú betartása és a kezelés befejezése.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.26 23:35