Shigellosis

Shigellosis

A shigellosis egy olyan fertőző betegség, amelyet a Shigella nevű baktériumok okoznak. Ez a betegség világszerte előfordul, különösen olyan területeken, ahol a higiéniai és szanitációs feltételek nem megfelelőek.

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi az a shigellosis?

A shigellosis egy bakteriális fertőzés, amelyet a Shigella nevű baktériumok okoznak. A shigellosis klinikai képe a bacillaris dysenteria, vagyis a bakteriális vérhas. Ez a betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal, lázzal és egyéb emésztőrendszeri tünetekkel jár. A Shigella baktériumnak többféle típusa létezik, és mindegyikük tipikus klinikai képe a  shigellosis.

A shigellosis többnyire szájon át történő fertőzés útján terjed, például fertőzött élelmiszerek vagy víz fogyasztásával, vagy közvetlenül a fertőzött személy székletének érintésével és a kórokozóval való kapcsolattal (pl. kézmosás hiánya után).  Ezért szokás a shigellosist „piszkos kéz-betegség”-nek is nevezni. A baktériumból kis csiraszám is elegendő a fertőzéshez, ugyanis a Shigella baktérium rendkívül jól tűri a gyomorsavat. A baktérium először a vékonybélben kezd elszaporodni, majd-mivel ez egy toxintermelő baktérium-az itt termelt enterotoxin okozza az első tüneteket, amelyek hasmenés formájában jelentkeznek. A vékonybél után a vastagbelet elérve ott tipikus sejteket fertőz,melyeket M-sejteknek nevezünk, és fekélyes gyulladást okoz. Ennek hatására jelennek meg a shigellosis jelemző tünetei, mely a láz, tenesmus (görcsös fájdalmas székelési inger), nyákos,véres, gennyes hasmenés és alhasi fájdalom.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Shigellosis tünetei

A shigellosis tünetei általában a fertőzés súlyosságától és a szervezet immunitásától függnek. Az alábbiakban olvashatóak a shigellosis jellemző tünetei részletesebben:

 • Hasmenés: A shigellosis leggyakoribb tünete a súlyos hasmenés. A széklet általában híg, vizes és gyakran véres. A Shigellával fertőzott betegeknek a sűrű székelési inger miatt naponta többször kell wc-re menniük.

 • Hasi fájdalom: A hasmenéshez társulhat hasi fájdalom, ami enyhétől súlyosig terjedhet.

 • Láz: A shigellosis lázzal járó fertőzés.

 • Hányás: Néhány beteg hányást is tapasztalhat, különösen a gyermekek.

 • Gyengeség és kimerültség: A shigellosis gyengeséget és általános rossz közérzetet okozhat.

 • Émelygés: Mivel a shigellosis az emésztőrendszert érintő fertőzés, ezért a betegek gyakran tapasztalnak émelygést.

 • Véres széklet: A shigellosis fertőzés gyakran véres széklettel járhat, ami a baktériumok által okozott gyulladás következménye.

 • Székrekedés vagy váltakozó székelési szokások: Néhány betegnél a hasmenés váltakozik székrekedéssel.

A shigellosis tünetei hasonlítanak más emésztőrendszeri fertőzések, például a szalmonellózis vagy az E.coli fertőzés tüneteire. Ha felmerül a shigellosis gyanúja,  fontos az orvosi segítség kérése és az antibiotikumok vagy más megfelelő terápia elkezdése, mivel a betegség súlyos dehidratációhoz és szövődményekhez vezethet, különösen a csecsemők, idősek és immunszupprimált egyének esetében.

Kapcsolódó cikkünk

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről prof. dr. Mészner Zsófia infektológus, az Infektológiai Központ orvosát ...

A shigellosis differenciáldiagnózisa

A shigellosis (Shigella okozta bakteriális fertőzés) diagnózisának differenciáldiagnózisa során orvosnak azt kell megállapítania, hogy a páciens tünetei más hasonló tünetekkel járó betegségekkel összefüggnek-e. A shigellosis diagnózisát az alábbiak segíthetik megkülönböztetni más hasonló betegségektől:

 • Salmonellózis: A Salmonella baktérium okozza, és hasonló tüneteket okozhat, mint a shigellosis, például hasmenés, hányás, láz és hasi fájdalom. A laboratóriumi tesztek segíthetnek a betegség elkülönítésére.
 • E. coli fertőzés: Egyes E. coli törzsek is okozhatnak hasmenést és hasi fájdalmat, nagyon hasonló klinikai képpel, mint a shigellosis. Leggyakrabban a shiga toxint termelő E.coli törzsek és az enteroinvazív E.coli. Az E. coli fertőzések differenciáldiagnózisa során tenyésztéssel és biokémiai próbákkal lehet elkülöníteni a Shigellától.
 • Campylobacter fertőzés: A Campylobacter baktériumok szintén okozhatnak hasmenést és hasi fájdalmat. A laboratóriumi tesztek segíthetnek megállapítani a fertőzést.
 • Vírusos gasztroenteritisz: Többféle vírus, például a rotavírus vagy a norovírus is okozhat súlyos hasmenést és hányást. A vírusos gasztroenteritisz és a shigellosis tünetei hasonlóak lehetnek, de a két betegség különböző vírusok vagy baktériumok miatt alakul ki.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS krónikus emésztőrendszeri állapot, amely hasonló tüneteket okozhat, mint a shigellosis, például hasi fájdalmat és székelési problémákat. Azonban az IBS során nem jellemző a láz és az elesettség.

Shigellosis diagnózisa

A shigellosis diagnózisának megerősítéséhez és azonosításához számos laboratóriumi teszt és klinikai értékelés szükséges:

A shigellosis diagnózisát általában klinikai tünetek alapján és laboratóriumi vizsgálatokkal állapítják meg. Az alábbiakban olvashatóak a shigellosis diagnózisának fő lépései:

 • Klinikai vizsgálat: Az orvos először a beteg tüneteit és kórtörténetét veszi figyelembe. A shigellosisra gyanúsító klinikai tünetek közé tartozik a súlyos hasmenés, hasiShigellosis tünetei fájdalom, láz, hányás és esetleg véres széklet.

 • Székletmintavétel: A shigellosis diagnózisához fontos a székletmintavétel. A betegtől székletmintát vesznek, amelyet laboratóriumi vizsgálatokra küldenek.Ezek a tesztek magukban foglalják a tenyésztést, és egyéb mikrobiológiai vizsgálatokat. A laboratóriumi tesztek célja a Shigella baktériumok kimutatása vagy azonosítása. Azok a minták, amelyekből Shigella baktériumokat izolálnak, pozitívnak számítanak.

 • Baktériumkultúra: A mikrobiológusok és infektológusok a Shigella baktériumokat laboratóriumi körülmények között tenyésztik ki a székletmintákból. Ez lehetővé teszi a baktériumok pontos azonosítását és az antibiotikumok érzékenységének meghatározását a megfelelő kezelés kiválasztásához.

 • Molekuláris tesztek: Néha molekuláris tesztek, például a PCR (polimeráz láncreakció) is alkalmazhatók a Shigella baktériumok azonosítására, mivel ezek pontosabbak lehetnek, mint a hagyományos módszerek.

 • Differenciáldiagnózis: Az orvos a shigellosis diagnózisát más hasonló tünetekkel járó betegségekkel, például a salmonellózissal vagy az E. coli fertőzéssel is differenciálja, hogy kizárja ezeket a lehetőségeket, és célzott terápiát állíthasson fel.

Shigellosis kezelése

A shigellosis általában spontán gyógyul, de az antibiotikum adása enyhítheti a tüneteket. Emellet a következőket alkalmazzák shigellosis kezelésére:

Antibiotikumok: Az antibiotikum rendkívül jó kezelési mód a shigellosis esetében. A leggyakrabban használt antibiotikumok közé tartoznak a ciprofloxacin, a levofloxacin, a trimetoprim-szulfametoxazol (Bactrim) és az azitromicin. Az antibiotikumok segítenek a Shigella baktériumok elleni harcban és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.

Víz- és elektrolitpótlás: Mivel a shigellosis súlyos hasmenést okozhat, fontos a folyadékveszteség és elektrolitveszteség pótlása. A betegnek sok folyadékot kell innia, például vizet, elektrolititalt vagy orális rehidratációs oldatot (ORS). Az ORS segít megelőzni a dehidratációt és helyreállítani az elvesztett elektrolitokat.

Higiénia: A shigellosis rendkívül fertőző, így fontos az alapos kézmosás szappannal és meleg vízzel, különösen a wc-használat, a székletürítés és az étkezés előtt vagy után. Az érintett személyeknek kerülniük kell a közvetlen érintkezést másokkal, amíg a fertőzés megszűnik.

Shigellosis veszélye

A shigellosis veszélye és szövődményei a következők lehetnek:

 • Dehidratáció: A shigellosis gyakran súlyos hasmenést okoz, ami jelentős folyadékveszteséghez vezethet. A dehidratáció súlyos állapot, különösen gyermekeknél és időseknél, és ha nem kezelik megfelelően, életveszélyes lehet.

 • Véres hasmenés: A Shigella baktériumok által okozott fertőzés gyakran véres hasmenést eredményez. A vérzés súlyosbíthatja a folyadékveszteséget és a vérveszteséget, ami súlyosabbá teheti a betegséget.

 • Reaktív arthritis: Néhány shigellosis-fertőzött személy reaktív arthritis nevű szövődményt tapasztalhat, amely egyfajta ízületi gyulladás. Ez az állapot fájdalmas és hosszadalmas lehet.

 • Hemolitikus-uremias szindróma (HUS): Ritka esetekben a shigellosis összefüggésbe hozható a hemolitikus-uremias szindrómával, ami súlyos vese- és vérzészavarokhoz vezethet.

 • Szövődmények más szervekben: A Shigella baktériumok által okozott fertőzés komplikációkat okozhat más szervekben, például a májban vagy az epeutakban.

Shigellosis megelőzése

A shigellosis betegségnek a megelőzése kulcsfontosságú, mivel a fertőzés súlyos hasmenést, hányást, lázat és egyéb tüneteket okozhat. A shigellosis megelőzése érdekében fontos az egészségügyi és higiéniai intézkedések betartása, mivel a Shigella baktériumok rendkívül fertőzőek.

 • Kézmosás: A legfontosabb megelőző intézkedés a rendszeres és alapos kézmosás szappannal és langyos vízzel. Különösen fontos a kézmosás ételkészítés előtt és étkezések után, valamint a WC használata után.

 • Higiénia: Biztosítani kell, hogy a WC-k, a fürdőszobák és a konyhai felületek rendszeresen tisztítva legyenek fertőtlenítőszerekkel.

 • Élelmiszerkezelés: Az ételeket alaposan kell főzni és hőkezelni, különösen a húst és a tojásokat. Az élelmiszereket hűtőszekrényben kell tárolni, és azokat nem szabad hosszú ideig szobahőmérsékleten tárolni.

 • Személyes higiénia: Olyan betegeknek, akiknek shigellosis tünetei vannak, tilos a közös fürdők vagy medencék használata, mivel a fertőzés könnyen terjedhet vízen keresztül. Ezenkívül a betegeknek is be kell tartaniuk a kézmosási és higiéniai előírásokat.

 • Karantén és óvintézkedések: Ha egy személy shigellosissal fertőzött, fontos, hogy otthon maradjon, amíg a tünetek teljesen elmúlnak, hogy a betegség ne terjedjen tovább másokra.

 • Vízforrások: Kerülje a szennyezett vizek használatát, például folyók vagy tavak ivóvízként való használatát. Mindig ellenőrizze, hogy a víz biztonságos legyen, vagy használjon palackozott vizet.

 • Utazás: Ha olyan területre utazik, ahol a shigellosis gyakori, ügyeljen a biztonságos étkezésre és az ivásra, valamint a kézmosásra. Kerülje a kezei szájához vagy szeméhez való érintkezést a kézmosás előtt.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.26 21:41