Chlamydia fertőzés

Chlamydia fertőzés

Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a Chlamydia, amelynek jelentősége és veszélyei sokak számára még mindig ismeretlenek. A Chlamydia fertőzés tünetmentes lehet, és ha nem kezelik időben, súlyos szövődményekhez vezethet. Ezért fontos, hogy ismerjük a fertőzés okait, tüneteit, kezelési lehetőségeit és megelőzési módszereit. 

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi az a Chlamydia?

A Chlamydia egy olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz. Ez a fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a világon.Azok a személyek, akik szexuálisan aktívak, különösen a fiatalok, nagyobb eséllyel fertőződnek meg Chlamydiával. A fertőzés a hüvelyen, a húgycsövön, a végbélnyíláson és a szájon keresztül terjedhet.

A Chlamydia tünetmentes lehet, és sok ember nem is tudja, hogy fertőzött, ami azt jelenti, hogy nagy a terjedési és továbbadási rizikó. Ha megjelennek a tünetek, akkor azok a nőknél és a férfiaknál is változóak lehetnek. A nőknél a tünetek közé tartozhatnak a hüvelyi váladék, a fájdalmas vagy égő vizelés, az alsó hasi fájdalom és a menstruációs problémák. A férfiaknál a tünetek közé tartozhatnak a húgycsőváladék, a fájdalmas vagy égő vizelés és a herezacskó duzzanata.

Chlamydia fertőzés okai

A Chlamydia fertőzés oka a Chlamydia trachomatis nevű baktérium. Ez a baktérium általában a szexuális tevékenységek során terjed, de fertőzheti a szemeket és a légzőrendszert is, például ha egy fertőzött anya szülés közben átadja a fertőzést kisbabájának.

A Chlamydia fertőzést csak közvetlen érintkezés útján lehet átadni, általában szexuális érintkezés során (vaginális, anális és orális érintkezés). Azok a személyek, akiknek több szexuális partnere van, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a Chlamydia fertőzésre.

Fontos megjegyezni, hogy a Chlamydia fertőzés nem csak nemi úton terjedhet. A fertőzés érintéssel is terjedhet, pl. egy fertőzött terület megérintésével majd a szemek, az orr vagy a száj megérintésével. Ezért fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, beleértve a kezek gyakori és alapos mosását is.

Chlamydia fertőzés tünetei

chlamydia kezelése az Infektológiai KözpontbanA Chlamydia fertőzés tünetei nem mindig jelentkeznek, és sok fertőzött személy nem is tudja, hogy fertőzött. Ha a tünetek mégis megjelennek, általában 1-3 hét múlva jelentkeznek az utolsó szexuális kapcsolat után.

Nőknél a chlamydia fertőzés tünetei

 • Hüvelyi folyás: A Chlamydia fertőzés okozta hüvelyi folyás általában sárgás, zöldes vagy szürkés árnyalatú, és kellemetlen szagú. A folyás lehet enyhe vagy súlyos, és általában a menstruációs ciklus közepén vagy után jelenik meg.
 • Fájdalmas vagy égő érzés vizeléskor: A Chlamydia fertőzés gyakran okoz fájdalmat vagy égő érzést vizeléskor. Ez a tünet általában az első, amelyet a nők észlelnek, és jelzi, hogy valami nincs rendben a húgycsőben vagy a hüvelyben.
 • Alhasi fájdalom: Az alhasi fájdalom egy másik gyakori tünet a Chlamydia fertőzésnél. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, illetve lehet krónikus vagy akut. A fájdalom általában az alhasban, a hüvelyben vagy az ágyékban jelentkezik.
 • Menstruációs problémák: A Chlamydia fertőzés okozhat rendszertelen vagy erős vérzést a menstruációs ciklus során, valamint fájdalmat a menstruációs ciklus közben. A vérzés közbeni fájdalom és az erős vérzés a méhnyakgyulladás jele lehet.

Férfiaknál a chlamydia fertőzés tünetei

 • Húgycsőváladék: A Chlamydia fertőzés okozhat húgycsőváladékot, amely általában vékony és fehéres vagy szürkés árnyalatú. A váladék lehet folyós vagy ragadós, és viszketést vagy égő érzést okozhat a húgycsőben.
 • Fájdalmas vagy égő érzés vizeléskor: A Chlamydia fertőzés gyakran okoz fájdalmat vagy égő érzést vizeléskor a férfiaknál is. Ez a tünet általában az első, amelyet a férfiak észlelnek, és jelzi, hogy valami nincs rendben a húgycsőben.
 • Herezacskó duzzanata vagy fájdalma: A Chlamydia fertőzés okozhat herezacskó duzzanatot vagy fájdalmat a férfiaknál. Ez általában akkor fordul elő, ha a fertőzés ráterjed a prosztatára vagy a herezacskóra
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés ejakulációkor: A Chlamydia fertőzés okozhat fájdalmat vagy kellemetlen érzést ejakulációkor a férfiaknál. Ez a tünet a prosztata vagy a húgycső fertőzése miatt fordulhat elő.
 • Hasi fájdalom: A Chlamydia fertőzés ritkán okozhat hasi fájdalmat a férfiaknál. Ez általában akkor fordul elő, ha a fertőzés ráterjed a herezacskóra vagy a prosztatára.

Chalmydia fertőzés kezelése

A Chlamydia fertőzést antibiotikumokkal kezelik. Az antibiotikumos kezelés általában hatékony a fertőzés elleni küzdelemben, és megakadályozza a szövődmények kialakulását. Az antibiotikumok szájon át vagy injekció formájában kerülnek beadásra, és a kezelés időtartama a legtöbbször 1-2 hét. A kezelés hatékonyságának biztosítása érdekében fontos, hogy a beteg az antibiotikumokat a javasolt módon szedje, és ne hagyja abba a kezelést az első tünetek elmúltával, hanem végigmenjen az előírt kezelési időszakon.

Fontos megjegyezni, hogy a Chlamydia fertőzés kezelése után ismételt tesztelés ajánlott annak biztosítása érdekében, hogy a fertőzés teljesen megszűnt-e. Az ismételt tesztelés általában 3-4 hónappal a kezelés után ajánlott, és segít megakadályozni a fertőzés visszatérését vagy a krónikus fertőzés kialakulását.

Fontos, hogy a beteg az összes szexuális partnereit értesítse a fertőzésről, és javasolja nekik is a tesztelést és szükség esetén a kezelést. Az egyszerűbb esetekben az antibiotikumos kezelés után a beteg általában teljesen meggyógyul, és az egészséges életmód és a megelőző intézkedések segítségével megakadályozható a fertőzés ismételt előfordulása.

Chlamydia fertőzés szövődményei

Ha nem kezelik, a Chlamydia fertőzés számos súlyos szövődményt okozhat mind a nőknél, mind a férfiaknál.

Nőknél a Chlamydia fertőzés szövődményei

 • A méhnyakgyulladás, azaz cervicitis, a méhnyak fertőzése, amely meddőséget és koraszülést okozhat.
 • Az endometritis, vagyis a méh belső rétegének gyulladása, amely akut hasi fájdalomhoz és meddőséghez vezethet.
 • A petevezeték-gyulladás, azaz a petevezetékek fertőzése, amelynek következménye meddőség lehet.
 • A peritoneális fertőzés, vagyis a hasüreg fertőzése, amely súlyos hasi fájdalmat és gyulladást okozhat.

Férfiaknál a Chlamydia fertőzés szövődményei

 • A húgycsőgyulladás, amely fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a vizelés közben.
 • Az epididymitis, azaz a mellékhere fertőzése, amely herefájdalomhoz vezethet.
 • A prosztatagyulladás, amely fájdalmas vizelést és meddőséget okozhat.
 • A orchitis, vagyis a heregyulladás, amely súlyos herefájdalmat és duzzanatot okozhat.

A nem kezelt Chlamydia fertőzés további szövődményeket is okozhat mind a nőknél, mind a férfiaknál, például vese- és szívbántalmakat, valamint más szexuális úton terjedő fertőzéseket is növelhet a betegség terjedése révén. Ezért fontos, hogy a Chlamydia fertőzést időben diagnosztizálják és kezeljék, hogy megelőzzék a súlyos szövődményeket.

Téma szakértője

Specialitások:
 • STD vizsgálat, nemi betegségek szűrése
 • STD gondozás, nemibeteg gondozás
 • általános bőrgyógyászati betegségek kezelése
 • kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

Rendelés típusa:

 • személyes
 • rendelői vizit

Rendelési helyszín: 

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, Budasquare Irodaház, V. emelet

Rendelési telefonszám: +36 70 940 0099

Utolsó módosítás:2023.08.11 10:03