Megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások

Megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások

Akut fertőzési veszély esetében a legrövidebb időn belül védőoltásban kell részesíteni.

Hastífusz elleni védőoltás

A hastífusz kórokozó-hordozó környezetében élő veszélyeztetett személyeket hastífusz elleni védőoltásban kell részesíteni.

Torokgyík elleni védőoltás

A diftériás (torokgyík) beteg környezetében élő személyek, valamint a pertusszisz (szamárköhögés) beteggel érintkezett személyek szükséges oltásait egyedileg kell mérlegelni.

Kanyaró elleni védőoltás

Kanyaró (morbilli) megbetegedés előfordulása esetén a beteg környezetében élő, 12–14 hónapos kisgyermekek, továbbá a 15 hónaposnál idősebb és 50 évesnél fiatalabb, oltási dokumentációval nem rendelkező, valamint a korábban újraoltásra kötelezett, de tényleges újraoltásban nem részesült személyeket a kitettséget (expozíciót) követő 72 órán belül élő, legyengített kanyaróvírus tartalmú oltóanyaggal kell oltani. Gyermek- és ifjúsági közösségben kanyaró megbetegedés előfordulása esetén az újraoltás szükségességéről, illetve annak kiterjesztéséről előzetes egyeztetést követően kell dönteni. Az oltásokat MMR-vakcinával kell elvégezni.

Rózsahimlő elleni védőoltás

Rubeolás (rózsahimlős) beteg környezetében élő 15 hónaposnál idősebb, 45 évesnél fiatalabb, oltási dokumentációval nem rendelkező személyeket MMR-vakcinával kell védőoltásban részesíteni.

Mumpsz elleni védőoltás

Mumpszos (járványos fültőmirigy-gyulladásos) beteg környezetében a 15 hónaposnál idősebb, 36 évesnél fiatalabb, oltási dokumentációval nem rendelkező személyeket MMR-vakcinával kell védőoltásban részesíteni.

Tetanusz elleni védőoltás

A sérülés esetén alkalmazandó tetanuszmegelőző oltások alapvetően a sérülés körülményeitől, valamint a sérült oltási kórelőzményétől függ. A fertőződés kockázatát a sérülést ellátó orvos mérlegeli.

Veszettség elleni védőoltás

Megalapozott megbetegedési veszély gyanúja esetén a veszettség elleni vakcinával történő aktív immunizálás indokolt esetben bármely életkorban, bármilyen alapbetegségben szenvedő betegnél vagy várandós nő esetén is elvégezhető. Az oltási javallat felállításához a sérülést/kitettséget (expozíciót) ellátó orvos minden esetben kockázatértékelést végez annak megítélése céljából, hogy fertőződhetett-e a vírusnak való kitettséget (expozíciót) elszenvedett személy a veszettség vírusával.

Utolsó módosítás:2023.08.11 11:24