Erythema infectiosum

Erythema infectiosum

Az erythema infectiosum egy gyermekkori gyakori fertőző betegség, amely jellegzetes lepke alakú bőrkiütést okoz az arcon. Az erythema infectiosum hátterében a parvovírus B19 áll, amely cseppfertőzés révén könnyen terjed a közösségekben. Bár az erythema infectiosum általában egy enyhe és magától gyógyuló betegség, fontos tudni róla. Immunszupprimáltak és terhes nők számára súlyos szövődményeket okozhat a fertőzés. Gyakorisága miatt a gyermekeket nevelő szülőknek is érdemes ismerniük a betegséget. 
Tudjon meg többet az erythema infectiosum betegségről az alábbi cikkben!

Erythema infectiosummal kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban
Milyen betegséget jelent az erythema infectiosum?
Hogyan terjed az erythema infectiosum?
Milyen tünetekkel jellemezhető az erythema infectiosum?
Milyen szövődményeket okozhat az erythema infectiosum?
Hogyan történik a kivizsgálás erythema infectiosum esetén?
Mit lehet tenni az erythema infectiosum kezelése érdekében?
Megelőzhető-e az erythema infectiosum?

Erythema infectiosummal kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban

Milyen betegséget jelent az erythema infectiosum?

Az erythema infectiosum - vagy más néven ötödik betegség vagy lepkehimlő - egy gyermekkori fertőző betegség, amelyet a parvovírus B19 okoz. Az eythema infectiosum vírusa könnyen terjed közösségekben cseppfertőzés útján. Az erythema infectiosum a hat leggyakoribb vírusos kiütések (kanyaró, skarlát, rubeola, Dukes-kór, rózsahimlő) között szerepel a gyermekeknél. Jellemzően 5 és 15 év közötti gyermekeket érint, de ritkán felnőttek is megbetegedhetnek az erythema infectiosum miatt. A legtöbb felnőtt azonban már gyermekkorában átesett az erythema infectiosum betegségen, így az immunrendszerük hatékonyan védi őket az újra fertőződéstől. A tavaszi és nyári hónapokban gyakori az erythema infectiosum előfordulása. A legtöbb esetben az erythema infectiosum egy enyhe betegség, amely minimális kezeléssel vagy kezelés nélkül is elmúlik. Jellegzetes az erythema infectiosum kórképre a lepke alakú bőrkiütés az arcon. A csecsemők, a terhes nők és az immunszupprimáltak azonban veszélyeztetettek lehetnek, mivel az erythema infectiosum fertőzés súlyosabb következményekkel járhat a számukra. Terhes nőknél a fertőzés magzati vérszegénységet, hydrops fetalis-t vagy méhen belüli halált eredményezhet.

Tartós, kb. 3 hétnél hosszabb ideig tartó, krónikus vérszegénységgel járó fertőzés immunszupprimált személyeknél fordulhat elő (pl. HIV-fertőzött betegek, kemoterápiában vagy transzplantációt követő immunszuppresszióban részesülő személyek, vagy veleszületett immunhiányban szenvedő betegek).

Hogyan terjed az erythema infectiosum?

Az erythema infectiosum kórokozója a Parvovírus B19. A Parvovírus B19 egy közösségekben gyakran előforduló és nagyon fertőző vírus. Az erythema infectiosum cseppfertőzéssel terjed, vagyis a fertőzött emberek köhögéssel vagy tüsszentéssel adhatják tovább a vírust. A betegség a megfertőződést követő 4-14 napos lappangási időszak után jelentkezik, és a legfertőzőbb a kiütés megjelenése előtti időszakban, amikor a láz és a torokfájás már jelen van.

Kapcsolódó cikkünk

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről prof. dr. Mészner Zsófia infektológus, az Infektológiai Központ orvosát ...

Milyen tünetekkel jellemezhető az erythema infectiosum?

Az erythema infectiosum tünetei jellemzően nem súlyosak, kivételt képeznek ez alól a terhesek és immunszupprimáltak. Az erythema infectiosum tüneteit két csoportra oszthatjuk, léteznek a korai és késői tünetek. Az erythema infectiosum általában influenza-szerű tünetekkel kezdődik, és ebben a szakaszban a leginkább fertőző. Az erythema infectiosum korai, fertőző szakaszára jellemző tünetek:

 • Láz és fáradtság: A betegség kezdetén a gyermeknek általában láza van, ami enyhe vagy mérsékelt lehet.
 • Torokfájás és orrfolyás, fejfájás: Sok gyermeknél az erythema infectiosum előtti időszakban torokfájás és orrfolyás előzi meg a bőrkiütést. Fejfájás is előfordulhat.

Az erythema infectiosum a fenti tüneteket követően, pár nappal később bőrkiütés formájában jelentkezik. Ez nagyon jellegzetes az erythema infectiosumra. A késői, nem fertőző szakasz tünetei a következők:

 • Bőrkiütés: A betegség jellegzetes tünete a piros, kiemelkedő kiütés, amely a gyermek arcán, majd a test felső részén és a végtagokon jelenik meg. A bőrkiütés megjelenése az influenza-szerű tünetek jelentkezése után több nappal történik. Ezek a kiütések lepke alakban jelentkezhetnek az arcon, ahonnan a betegség neve is származik. A kiütés viszkethet, néhány nap múlva azonban eltűnik. A gyermekeknek általában már nincsenek influenzaszerű tünetei ebben a szakaszban. A bőrkiütés 5-10 nap alatt általában elhalványul a gyermekeknél. Egyes esetekben előfordulhat, hogy az arc kiütése után egy második kiütés is kialakul, mely a kar, láb, törzs vagy a fenék területét érinti.
 • Hasi tünetek: Néhány gyermek hasi fájdalmat vagy hasmenést is tapasztalhat az erythema infectiosum során.
 • Felnőttek körében az erythema infectiosum inkább influenza-szerű tünetekkel jelentkezik és a bőrkiütés elmarad. Jellemző még a felnőttekre az ízületi fájdalom.
 • Sok gyermek tünetmentesen esik át az erythema infectiosum fertőzésen, azonban maguk is tudják terjeszteni a vírust.

Milyen szövődményeket okozhat az erythema infectiosum?

Az erythema infectiosum lefolyása általában enyhe, a tünetek napok alatt maguktól vagy kezelés hatására javulnak. Vannak azonban bizonyos veszélyeztett csoportok, akik számára az erythema infectiosum fertőzés súlyos lehet és szövődményekhez vezethet. Terhes nőknél a fertőzés magzati vérszegénységet, hydrops fetalis-t, vetélést vagy halva szülést okozhat. Ezek a szövődmények azonban szerencsére ritkán fordulnak elő. A legtöbb felnőtt és terhes nő már megfertőződött az erythema infectiosum vírusával, így védettek ellene. Az erythema infectiosum okozta szövődmények kialakulásának legnagyobb kockázata a második trimeszterben lévő terheseknél áll fenn, de a szövődmények a terhesség minden szakaszában előfordulhatnak.

Immunszupprimált személyeknél (pl. HIV-fertőzött betegek, kemoterápiában vagy transzplantációt követő immunszuppresszióban részesülők vagy veleszületett immunhiányban szenvedő betegek) az erythema infectiosum fertőzés elhúzodhat, akár 3 hétnél is tovább tarthat. Ugyanez igaz a vérképzési zavarban szenvedőkre is.  Ennek oka, hogy az erythema infectiosum vírus befolyásolhatja a szervezet vörösvértestek előállításának módját, olyan szintig, hogy akár vérátömlesztésre is szükség lehet.

Az erythema infectiosum különösen veszélyes a következő betegségekben szenvedők számára:

Hogyan történik a kivizsgálás erythema infectiosum esetén?

A diagnózis megadása általában a jellegzetes bőrkiütés és a korábbi tünetek alapján történik erythema infectiosum esetén. Az arcon lepke alakban elhelyezkedő kiütés tipikus erre a betegségre. Ha ez influenzaszerű tünetekkel járt együtt a megelőző napokban, az már elégséges bizonyíték, hogy minden egyéb vizsgálat nélkül diagnosztizálja az orvos az erythema infectiosumot gyermekénél. Előfordulhat azonban, hogy gyermeke orvosa vérvizsgálatot kezdeményez az erythema infectiosum diagnózisának megerősítéséhez. A vérben található Parvovírus B19 ellenanyagok kimutatása bizonyítja az erythema infectiosum diagnózisát.

Mit lehet tenni az erythema infectiosum kezelése érdekében?

Az erythema infectiosum kezelése általában tüneti kezelést jelent, de sok esetben kezelésre sincsen szükség, hanem néhány hét alatt magától gyógyul a betegség gyermekek esetében. Gyermeke orvosa ajánlhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, amelyekkel kezelhető a láz, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Az erythema infectiosum betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak:

 • Paracetamol
 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például ibuprofen vagy naproxen
 • Ügyeljen arra, hogy mindig gondosan kövesse az adagolási utasításokat
 • Fontos a folyadék pótlásra is külön odafigyelni a dehidratáció megelőzése érdekében
 • Az erythema infectiosum az influenza-szerű tünetek fázisában fertőző, így abban a szakaszban érdemes kerülni a nagyobb társaságot, például óvodát, iskolát, hogy megelőzzük a vírus terjedését

Az erythema infectiosum fertőzés komolyabb problémákat okozhat a veszélyeztett csoportban lévőknek, például a terhes nőknek és az olyan egyéneknek, akiknek csökkent immunrendszerük van. Mivel nincs specifikus antivirális gyógyszer az erythema infectiosum kezelésére, az ő esetükben is tüneti terápia alkalmazható vagy súlyos esetben kórházi kezelésre is szükség lehet.

Megelőzhető-e az erythema infectiosum?

Az erythema infectiosum gyermekekben egy enyhe lefolyású betegség; felnőttekben, terhes nőkben és egyéb veszélyeztetett csoportok számára azonban súlyos lehet. Szerencsére a legtöbbünk gyermekkorában átesik az erythema infectiosum fertőzésen tünetekkel vagy tünetmentesen, így felnőve már nem kell tartania a betegség szövődményeitől. Amennyiben el szeretnénk kerülni az erythema infectiosum vírusával való megfertőződést, a megelőzés legjobb módja a higiéniai intézkedések betartása. Mivel az erythema infectiosum cseppfertőzéssel terjed (például köhögés vagy tüssszentés során) pár alapvető higiéniai intézkedéssel sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Ezek közé tartoznak a gyakori és alapos kézmosás, a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés kerülése, valamint a beteg megkérése, hogy a könyökhajlatába tüsszentsen vagy köhögjön. Ezek az intézkedések különösen fontosak lehetnek terhes nők számára, akik várandósságát fenyegetheti az erythema infectiosum fertőzés. Jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás az erythema infectiosum ellen.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.09 22:43