Toxoplasmosis

Toxoplasmosis

Az egész világon rejtőzködik egy kis, ám potenciálisan veszélyes parazita, a Toxoplasma gondii. Egyesek szerint közel egymilliárd ember hordozza ezt a mikroszkopikus kórokozót anélkül, hogy tudnának róla. A toxoplasmosis, amit ez a parazita okoz, az enyhétől a súlyosig terjedő tünetekkel járhat, és különösen terhes nők és a gyengült immunrendszerű betegek számára lehet veszélyes.

Mi az a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis kórokozója

Hogyan lehet a toxoplasmosist elkapni?

Kikre veszélyes a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis tünetei

A toxoplasmosis diagnózisa

A toxoplasmosis szövődménye

A toxoplasmosis kezelése

Mi az a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis egy olyan betegség, amelyet a Toxoplasma gondii nevű parazita okoz. Ez a parazita kutyákban és macskákban, valamint más állatokban élhet, és az emberek is megfertőződhetnek vele. A toxoplasmosis általában úgy terjed, hogy az ember a fertőzött állatok ürülékével vagy a fertőzött élelmiszerekkel érintkezik, például nyers vagy nem megfelelően elkészített hússal.

A legtöbb ember, aki Toxoplasma gondii-val fertőződik, nem mutat tüneteket vagy ha mégis, csak enyhébbeket tapasztal. Azonban a várandósok és immunszuppresszáltak, súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak. A toxoplasmosis súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve, ha a várandós nő fertőződik meg.

A toxoplasmosis kórokozója

A Toxoplasma gondii egy protozoon parazita, amely a toxoplasmosis fertőző betegséget okozza. A Toxoplasma gondii egysejtű organizmus, amely számos gerinces állatban élősködik, és az emberekben is. Néhány alapvető információ a Toxoplasma gondii-ról és a toxoplasmosis terjedéséről:

 • Életciklus: A Toxoplasma gondii bonyolult életciklusa során két fő típusú forma van jelen. Az egyik a tachizoita forma, amely a szaporodó forma az állati- vagy emberi gazdasejtekben, és felelős a fertőzés korai szakaszáért. A másik a bradizoita forma, amely ciszta formában élősködik, és a fertőzés krónikus, látens állapotáért felelős.
 • Gazdák: A Toxoplasma gondii két gazdát használ a teljes életciklusában. Az elsődleges gazda a macska, amelyben a parazita szaporodik és petéket termel. A macska ürülékével kibocsátott peték a környezetbe jutnak és más állatokat fertőznek, például rágcsálókat vagy madarakat.
 • Köztigazdák: Az emberek és más állatok, például kutyák vagy egyéb gerincesek, köztigazdák lehetnek. Ez azt jelenti, hogy köztigazda szerepük során a Toxoplasma gondii belép a szervezetükbe, és szaporodik.
 • Fertőzés útjai: A fertőzés számos úton terjedhet, például a Toxoplasma gondii-t tartalmazó macskaürülékkel való közvetlen érintkezéskor, a fertőzött élelmiszerek fogyasztása esetén (különösen a nyers vagy alulfőzött hús), szennyezett víz használatakor, terhesség során anyáról magzatra.

A toxoplasmosis általában enyhe vagy tünetmentes fertőzést okoz egészséges embereknél, de súlyosabb problémák jelentkezhetnek a gyengült immunrendszerűeknél vagy várandósokvál. A megfelelő higiéniai és élelmiszerbiztonsági óvintézkedések, például alapos kézmosás és hús megfelelő hőkezelése, segíthetik a fertőzés megelőzését.

Hogyan lehet a toxoplasmosist elkapni?

A toxoplasmosis kórokozója a Toxoplasma gondii nevű parazita protozoon. A toxoplasmosis általában petéken vagy cisztákon keresztül terjed, és számos módja lehet a fertőzésnek.

A leggyakoribb terjedési módok a következők:

 • Macskák: A Toxoplasma gondii fertőzött macskák ürülékében található meg. Ha valaki közvetlenül érintkezik a macska ürülékével, például a homokozóból vagy a macska almot tisztítva, akkor megfertőződhet.
 • Élelmiszerek: A parazita petéi előfordulhatnak fertőzött húsban vagy zöldségekben, amelyek nem kerültek megfelelő hőkezelés alá. A hús alapos főzése vagy sütése elpusztítja a Toxoplasma gondii-t.
 • Vízforrások: Szennyezett víz használatakor szintén terjedhet a toxoplasmosis.
 • Transzplacentáris átvitel: Terhesség alatt az anya a csecsemőjére is átviheti a parazitát, ha az anya a terhesség alatt fertőződik.

A toxoplasmosis diagnosztizálásához és kezeléséhez nélkülözhetetlen orvoshoz fordulni. Az óvintézkedések közé tartozik az alapos kézmosás, a hús megfelelő hőkezelése, a szennyezett víz elkerülése és a terhesség alatt a kockázat minimalizálása.

Kikre veszélyes a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis veszélyes lehet, különösen az immunszupprimáltakra, valamint a terhes nőkre és a magzatokra nézve. Ennek oka, hogy a Toxoplasma gondii parazita fertőzése súlyosabb következményekkel járhat ezen betegcsoportokban. Néhány ok, amiért a toxoplasmosis különösen veszélyes lehet:

 • Immunszupprimátak: Az immunszupprimált emberek, például az AIDS-ben szenvedők vagy a kemoterápián átesett rákos betegek, nehezebben képesek ellenállni a Toxoplasma gondii fertőzésnek. A parazita szaporodása és terjedése gyorsabban zajlik, és ez súlyos szervi, agyi elváltozáshoz vagy tüdőfertőzéshez vezethet. Ilyen elváltozások lehetnek a diffúz encephalopathia, meningoencephalitis, illetve a chorioretinitis.
 • Terhes nők: A terhes nők és a magzatok esetében a toxoplasmosis nagyon veszélyes, mert a fertőzés a terhesség során könnyen átterjedhet az anyáról a magzatra a placentán keresztül. A terhes nőkben zajló primer toxoplasmosis (korábban nem esett át rajta) a placentán keresztül megfertőzheti a magzatot, és ezzel vetélést, halvaszületést vagy súlyos fejlődési rendellenességet okoz.

A toxoplasmosis tünetei

A toxoplasmosis tünetei változhatnak, és sok esetben enyhe vagy tünetmentes is lehet, különösen egészséges, erős immunrendszerrel rendelkező embereknél. Azonban bizonyosToxoplasmosis esetekben a toxoplasmosis súlyosabb lehet. A lehetséges tünetek itt olvashatók:

 • Enyhe fertőzés tünetei: Sok ember nem tapasztal tüneteket a toxoplasmosis fertőzés során. Az enyhe tünetek, amelyek előfordulhatnak, a következők:
  • Hasonlóak az influenzához: Láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, fáradtság.
  • Nyirokcsomó-duzzanat: Nyak, ágyék vagy más nyirokcsomók megnagyobbodása.
 • Súlyos fertőzés tünetei: Immunrendszer gyengülése vagy más egészségügyi problémák esetén a toxoplasmosis súlyosabb tüneteket okozhat, például:
  • Légzési nehézségek: Ha a toxoplasmosis a tüdőt érinti, akkor nehézlégzés és mellkasi fájdalom jelentkezhet.
  • Szemproblémák: A toxoplasmosis szemkárosodást okozhat, például szemgyulladást, homályos látást, fényérzékenységet vagy más szemtüneteket.
  • Idegrendszeri tünetek: Az idegrendszeri toxoplasmosis súlyos fejfájást, zavartságot, kóros mozgási mintákat és más neurológiai tüneteket okozhat.

A toxoplasmosis diagnózisa

A toxoplasmosis diagnózisa többféle módon történhet, attól függően, hogy a fertőzés aktív vagy látens állapotban van-e, valamint a betegség súlyosságától. Az alábbiakban olvashatók a leggyakoribb diagnosztikai módszerek:

 • Klinikai tünetek és anamnézis: Az orvos először a beteg által elmondott tüneteket és az esetleges toxoplasmosisra utaló kockázati tényezőket veszi figyelembe. Az érintett személy anamnézise, például a macskákkal való kapcsolat, a hús fogyasztása és az utazások, segíthet a diagnózis felállításában.
 • Vértesztek: A vértesztek segítenek azonosítani az antitesteket a Toxoplasma gondii ellen. Az IgG és IgM antitestek kimutatása fontos a toxoplasmosis diagnózisának szempontjából. Az IgM antitestek általában akut fertőzésre utalnak, míg az IgG antitestek a korábbi fertőzést jelzik.
 • Szövetbiopszia: Súlyos esetekben vagy ahol egyéb tesztek nem konkluzívak, szövetmintát vehetnek a fertőzött szervből vagy nyirokcsomóból. Ezt a mintát mikroszkópos vizsgálatnak és a Toxoplasma gondii DNS kimutatásának is alávetik.
 • Molekuláris tesztek: A PCR teszt segítségével kimutatható a Toxoplasma gondii DNS-e a vérben vagy más testnedvekben.

A toxoplasmosis szövődménye

A toxoplasmosis szövődményei ritkák egészséges immunrendszerrel rendelkező egyéneknél. Azonban az immunrendszer gyengülése vagy terhesség során a toxoplasmosis súlyos szövődményeket okozhat. Néhány lehetséges toxoplasmosis szövődmény a következők:

 • Idegi szövődmények: A toxoplasmosis súlyos esetekben az idegrendszert is érintheti, különösen az immunrendszer gyengülése esetén. A központi idegrendszerben kialakuló fertőzés agyi tünetekhez vezethet, mint például fejfájás, zavartság, memória- és viselkedészavarok, látásproblémák vagy görcsök.
 • Szemkárosodás: A toxoplasmosis fertőzés szemkárosodást okozhat. Ez az érintett szem részleges vagy teljes látásvesztését okozhatja.
 • Légúti szövődmények: Ritka esetekben a toxoplasmosis a tüdőben is problémákat okozhat, például tüdőgyulladást.
 • Más szervek szövődményei: A Toxoplasma gondii más szervekbe is terjedhet, és szövődményeket okozhat például a szívben, májban, lépben.
 • Terhességi szövődmények: A terhes nők esetében a fertőzés átterjedhet a magzatra, ami különböző súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a szem- és agykárosodást, a koraszülést vagy a magzati halált.

Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés rendkívül fontos a toxoplasmosis szövődményeinek megelőzése és kezelése érdekében. A toxoplasmosis kezelésekor a betegség súlyosságától és a beteg állapotától függően antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket írhatnak elő. Az immunrendszer gyengülése esetén a kezelés hosszabb ideig is tarthat. Terhesség alatt a kezelés azonnali megkezdése kiemelten fontos annak érdekében, hogy a magzatot védjék a fertőzéstől és a szövődményektől.

A toxoplasmosis kezelése

A toxoplasmosis kezelése az aktív fertőzés típusától és súlyosságától függ. A legtöbb egészséges személynek nincs szüksége aktív kezelésre, mert a toxoplasmosis enyhe vagy tünetmentes, és az immunrendszer általában képes legyőzni a fertőzést. A gyengébb immunrendszerű betegek és a várandósok esetében azonban a kezelés kiemelten fontos. A kezelési lehetőségek a következők:

 • Prymetamin és szulfadiazin kombinációja: Ez a kombinációs kezelés az aktív toxoplasmosis kezelésének elsődleges módja. A primetamin a Toxoplasma gondii szaporodását gátolja, míg a szulfadiazin megakadályozza a parazita növekedését. Ezt a kezelést általában több héten keresztül alkalmazzák.
 • Tünetektől függő kezelés: Ha a toxoplasmosis enyhe és a tünetek tolerálhatók, a kezelés szimptomatikus lehet. Például lázcsillapítók vagy fájdalomcsillapítók alkalmazhatók a tünetek enyhítésére.
 • Egyéb gyógyszerek: Trimetoprim-szulfametoxazol és atovaquone is alternatív lehetőség lehet a kezelésre. Azonban az optimális gyógyszerkiválasztást és adagolást az orvos határozza meg a betegség típusa és a páciens állapota alapján.
 • Terhesség alatti kezelés: A terhes nők esetében a toxoplasmosis kezelésére különös figyelmet kell fordítani, mivel a fertőzés a magzatra átterjedhet és súlyos problémákat okozhat. Az orvos általában a prymethamin és a szulfadiazin kombinációját írhatja elő. A terhesség alatt a kezelést azonnal meg kell kezdeni, ha a toxoplasmosis diagnózisa áll.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.26 22:10