Kolera

Kolera

A kolera egy olyan betegség, amely több mint egy évszázadon keresztül szorongatja az emberiséget, és noha ma már sok helyen ellenőrzés alatt van, továbbra is súlyos közegészségügyi problémát jelenthet olyan területeken, ahol az alapvető higiénia és a tiszta ivóvíz források hiányoznak. A kolera nem csupán egy egyszerű gyomorrontás, hanem egy rendkívül fertőző, gyors lefolyású betegség, amely súlyos hasmenést és kiszáradást okozhat rövid időn belül.

 

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi az a kolera?

A kolera egy súlyos és gyorsan terjedő bakteriális eredetű fertőző betegség, amely súlyos hasmenést és hányást okoz. A kolera fertőzést a Vibrio cholerae nevű baktérium okozza, amely a szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztásával terjed. A baktérium a vékonybélben telepszik meg, ahol káros hatásokat vált ki, és súlyos folyadékveszteséget okoz a szervezetben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a kolerát?

A kolera kórokozója a Vibrio cholerae nevű baktérium, amely a betegségért felelős kórokozó. A Vibrio cholerae Gram-negatív, mozgékony baktérium, amelynek különböző törzsei ismertek. Az emberi egészségre veszélyes törzse a O1 vagy O139-es szerocsoport, ezek a törzsek okozzák a legtöbb koleraesetet.

A Vibrio cholerae szennyezett vízen és élelmiszeren keresztül jut be a szervezetbe, majd a baktériumok a vékonybélben telepednek meg. Itt toxinokat termelnek, amelyek súlyos hasmenést és hányást okoznak. Emellett, mivel a baktérium képes a sós vízbn túlélni, ezért a tengeri ételek, kagylók is potenciális fertőzésforrás lehet.

Kolera tünetei

A kolera tünetei rendkívül súlyosak és gyorsan jelentkeznek, amint a Vibrio cholerae baktérium bekerül a szervezetbe. A leggyakoribb tünetek a következők:

 • Hirtelen jelentkező és súlyos hasmenés: A kolera legjellegzetesebb tünete a rendkívül súlyos hasmenés, amely vízszerű, szagtalan és színtelen lehet. Egyetlen nap alatt egy személy akár több liter folyadékot is elveszíthet hasmenés miatt.
 • Hányás: A betegek gyakran súlyos hányást is tapasztalnak, ami további folyadékveszteséget okozhat.
 • Gyors pulzus: A szervezet reakciója a folyadékveszteségre gyakran egy gyors pulzus (szívverés) kialakítása, amely arra utal, hogy a test megpróbálja kompenzálni, ellensúlyozni a veszteséget.
 • Alacsony vérnyomás: A kolera miatti súlyos folyadékveszteség következtében az érintett személy vérnyomása is leeshet, ami a keringési rendszer problémáit okozhatja.
 • Kiszáradás: A folyadékveszteség miatt kiszáradás alakul ki, ami számos súlyos szövődményhez vezethet, például vesekárosodást, szívmegállást és halált okozhat.
 • Láz: Néhány koleraesetnél láz is előfordulhat, de általában a testhőmérséklet nem emelkedik jelentősen.

Fontos megjegyezni, hogy a kolera tünetei rendkívül gyorsan jelentkeznek, általában a baktériumok szervezetbe jutását követő 12-72 órán belül. A betegség gyors lefolyása miatt sürgős orvosi ellátásra van szükség, különösen a súlyos folyadékveszteség és dehidráció elkerülése érdekében.

A kolera súlyos betegség, és ha nem kezelik megfelelően, életveszélyes lehet. Az időben történő orvosi beavatkozás, például folyadékpótlás, lehetőséget nyújthat a beteg gyógyulására.

Kapcsolódó cikkünk

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Európa-szerte a harmincszorosára ugrott a kanyarós megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a kanyaró felszámolásában elért eredmények is veszélybe kerülhetnek, amennyiben nem reagálnak időben az országok. Prof. Dr. Mészner Zsófia , az Infektológiai Központ csecsemő és ...

A kolera előfordulása Magyarországon

A kolera Magyarországon nagyon ritka betegség, és a fertőzések száma általában elhanyagolható. Magyarországon jóváhagyott rendszeres ellenőrzések és szigorú higiéniai előírások vannak érvényben az élelmiszerbiztonság és a vízellátás területén, ami segít megelőzni a kolera kórokozójának terjedését.

Az egészségügyi hatóságok és intézmények folyamatosan figyelemmel kísérik az ilyen típusú fertőzéseket, és sürgős intézkedéseket hoznának, ha a kolera fertőzés valahol megjelenne. Az országok közötti nemzetközi utazások és a külföldről érkező fertőzések megelőzésére is vannak intézkedések.

A kolera elkerülésének és ellenőrzésének kulcsfontosságú elemei a jó higiéniai gyakorlatok, a tiszta ivóvíz biztosítása, az élelmiszerek megfelelő feldolgozása és a potenciálisan veszélyes területekre történő utazás előtti oltások. Magyarországon az egészségügyi rendszer és a közegészségügyi intézkedések a fertőzések ellenőrzését és megelőzését szolgálják. Az országban ritkán fordul elő koleraeset, és általában azonnal kezelik a fertőzött személyeket.

Kolera diagnózisa

A kolera diagnózisát általában klinikai tünetek és laboratóriumi tesztek alapján állítják fel. A következő lépések segítenek a kolera diagnózisában:

 • Klinikai értékelés: Az orvos az első lépésben klinikai tünetek alapján értékeli a beteget. A kolera jellegzetes tünetei közé tartozik a hirtelen jelentkező, súlyos hasmenés és hányás, valamint a folyadékveszteség következtében kialakuló kiszáradás.

 • Utazási anamnézis: Fontos a beteget kikérdezni, hogy az elmúlt időszakban utazott-e külföldre, vagy olyan országba, ahol potenciálisan kolerával fertőződhetett.

 • Széklet mintavétel: A kolera diagnózisához fontos, hogy székletmintát vegyenek a betegtől. A székletminta laboratóriumi vizsgálata lehetővé teszi a Vibrio cholerae baktérium kimutatását vagy azonosítását. Ez magában foglalja a kolerát okozó Vibrio cholerae tenyésztését, mikroszkópos vizsgálatát.

 • Szekunder vizsgálatok: A székletmintát további laboratóriumi teszteknek vetik alá, például a baktériumok kultiválását a mintából, PCR (polimeráz láncreakció) tesztet vagy más molekuláris módszereket, például az ún. immunoassay segítségével a toxint kimutatják a székletből. Ezek a tesztek segítenek megerősíteni a kolera diagnózisát és azonosítani a kórokozót.

Miért olyan veszélyes a kolera?

A kolera veszélyessége az alábbi tényezők miatt áll fenn:

 • Súlyos hasmenés és hányás: A kolera legjellegzetesebb tünetei a rendkívül súlyos hasmenés és hányás. Ennek következtében a beteg nagy mennyiségű folyadékot és elektrolitokat veszít el rövid idő alatt, ami súlyos kiszáradást és elektrolit-egyensúlyhiányt okozhat.
 • Gyorsan terjedő fertőzés: A Vibrio cholerae baktériumok rendkívül fertőzőek és könnyen terjednek szennyezett víz és élelmiszer fogyasztásával, valamint közvetlen személyes érintkezéssel. Ez lehetővé teszi a betegség gyors terjedését, különösen zsúfolt területeken vagy olyan helyeken, ahol a higiéniai feltételek rosszak.
 • Súlyos kiszáradás: A gyors és súlyos folyadékveszteség, amely a kolera következményeként jelentkezik, súlyos kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás életveszélyes lehet, és a szervezet számos fontos funkcióját károsíthatja, például a veseműködést és a szív- és érrendszeri rendszert.
 • Gyors lefolyás: A kolera tünetei gyorsan jelentkeznek, és az állapot rohamosan súlyosbodhat. Ha a kezelést nem időben vagy nem megfelelően alkalmazzák, a betegség hamar halálos lehet.
 • Járványok kialakulása: A kolera könnyen okozhat járványokat, különösen olyan területeken, ahol a higiéniai feltételek gyengék és a vízforrások szennyezettek. A járványok gyors terjedése súlyos közegészségügyi válságokat okozhat.

Kolera kezelése

A kolera kezelése során az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a beteg életének megmentése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A kolera kezelési intézkedések a következőket tartalmazzák:

 • Folyadék- és elektrolitpótlás: A kolera legveszélyesebb következménye a súlyos folyadékveszteség és kiszáradás. A betegeknek nagy mennyiségű folyadékot és elektrolitokat kell pótolniuk, hogy ellensúlyozzák a veszteségeket. Ezt az orális rehidratációs terápiával (ORT) vagy intravénás folyadékterápiával lehet elérni, attól függően, mennyire súlyos a kiszáradás.

 • Antibiotikumok: A kolera okozója a Vibrio cholerae baktérium, és antibiotikumok alkalmazása segít a baktériumok elpusztításában és a betegség lefolyásának enyhítésében. Ez azonban másodlagos terápia, de csökkentheti a tüneteket, a toxintermelést és az átvitelt. Az alkalmazott antibiotikumok kolera esetén az egyszeri azithromycin gyermekekben, felnőttekben pedig doxycyclin vagy ciprofloxacin.

 • Vakcina: Kétféle vakcina van forgalomban kolera ellen. Az egyik egy úgynevezett monovalens vakcina, amely elölt O1-es baktériumot tartalmaz, a másik pedig egy bivalens védőoltás, amely O1 és O139-es elölt kórokozót tartalmaz.

 • Környezetvédelem: A kolera terjedésének megelőzése érdekében fontos az alapos higiéniai gyakorlatok betartása, például a kézmosás és a szennyezett vízforrások kerülése.

A kolera elleni oltások különösen olyan területeken állnak rendelkezésre a fertőzés megelőzésére és járványok elleni védekezésre, ahol a kolera endémiás vagy járványos.

Kolera megelőzéseKolera fertőzés kezelése

Külföldi utazás tervezésekor, különösen olyan területekre, ahol a kolera előfordulhat, fontos betartani a megelőzési intézkedéseket az egészség védelme érdekében. Íme néhány tipp a kolera megelőzésére külföldi utazás során:

 • Ivóvíz: Mindenkinek érdemes kerülnie a csapvíz vagy ismeretlen eredetű víz fogyasztását. Ajánlott palackozott vizet vagy forrásvizet választani, és meggyőződni arról, hogy a palack zárva volt és sértetlen. A jeget is érdemes elkerülni az italokban, mivel lehetséges, hogy csapvízből készült.

 • Élelmiszer: Nyers tenger gyümölcseit és olyan ételeket, amelyek könnyen szennyeződhetnek, jobb kerülni. Érdemes olyan éttermeket és helyeket választani, ahol a higiéniai szabályokat betartják, és az ételeknek frisseknek és forrónak kell lenniük.

 • Kézmosás: Fontos a rendszeres kézmosás szappannal és meleg vízzel, különösen étkezések előtt és után, valamint a WC-használat után. Ha nincs lehetőség kézmosásra, érdemes kézfertőtlenítőt használni.

 • Higiénia: Az embereknek érdemes kerülniük a szennyezett környezeteket, és figyelembe venniük a helyi higiéniai előírásokat és szokásokat.

 • Védőoltás: Akik olyan területekre utaznak, ahol a kolera endémiás vagy járványos, ajánlott a kolera elleni védőoltás beadatása. Az utazás előtt érdemes konzultálni az házi orvossal vagy infektológussal az oltás lehetőségeiről.

 • Utazás előtti felkészülés: Az utazóknak érdemes becsomagolni olyan gyógyszereket és elsősegély-cikkeket, amelyek segíthetnek a hasmenés vagy kiszáradás kezelésében.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.22 15:29