Malária

Malária

A malária egy súlyos, hetekig tartó betegség, melyet egy fertőzött szúnyog csípésén keresztül kaphatjuk el. A malária alapvetően a trópusi- és szubtrópusi országokban gyakori, azonban a sok utazás és éghajlatváltozás miatt a világ más tájain is emelkedik a malária előfordulásának gyakorisága. Így érdemes jobban megismerni a malária betegséget!

Maláriával kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban
Milyen betegséget jelent a malária?
Hol fordul elő a világban malária?
Mi történik a malária fertőzés után? Hogyan zajlik le a betegség?
Milyen tünetekkel jelentkezik a malária?
Hogyan kezelhető a malária?
Hogyan lehet védekezni a malária ellen?

Maláriával kapcsolatos szolgáltatásaink az Infektológiai Központban

Milyen betegséget jelent a malária?

A malária betegség végigkísérte az emberi történelmet. Több ezer éves írásos emlékek már említették a maláriát és mind a mai napig nagy számban van jelen a világban. A malária egy súlyos fertőző betegség, évente több százezer ember halálát okozza. A malária különösen a trópusi és a szubtrópusi területeken gyakori. A malária betegségét a Plasmodium nevű parazita okozza. A malária terjedése szúnyogcsípéssel történik, a nőstény Anopheles szúnyogok terjesztik. Ez azt jelenti, hogy a Plasmodium nevű parazita a vérben, a vérsejtekben lakozik és a szúnyog vektorként viselkedve a vérszívások között egyik emberről a másikra terjeszti a malária betegséget. A malária terjedése úgy történik, hogy a szúnyogok fertőzött vért szívnak fel egy maláriás betegtől, majd a fertőzött vért átadják egy másik embernek, amikor szúnyogcsípést okoznak. A Plasmodium parazita elkezd szaporodni az újonnan megfertőzödött ember vérében, a vérsejtjeiben, majd ciklikusan felszabadulva onnan tüneteket okoz. A malária nem terjed közvetlenül emberről emberre, hanem az említett szúnyogok közvetítésével terjed.

Malária - Infektológiai Központ

Hol fordul elő a világban malária?

A malária előfordulása a világ bizonyos régióira korlátozódik jelenleg. Ennek oka, hogy a malária terjesztéséért felelős vektorok, a szúnyogok meleg éghajlaton tudnak túlélni és ezáltal fertőzni. A malária betegségét terjesztő szúnyogok leginkább a trópusi és a szubtrópusi területeken fordulnak elő, tehát Afrika és Délkelet-Ázsia országaiban. A malária Afrikában elterjedt típusát terjesztő szúnyogok szinte kizárólag embereket csípnek.

Az utóbbi évek tendenciáit tekintve azonban előfordulhat, hogy a malária a világ más területein is megjelenik majd. Az enyhe telek következtében egyre inkább lehetővé válik a trópusi, szubtrópusi fajok túlélése és tartós megtelepedése hidegebb éghajlatú területeken, például Európában. Dél-Európában évről-évre több malária fertőzést diagnosztizálnak. Magyarországon is fellelhetőek az Anopheles szúnyogok, melyek a malária terjesztéséért felelősek.  A globális felmelegedés révén tehát előfordulhat, hogy idővel hazánkban is megjelenik a malária, így fontos ismernünk a betegséget.

Mi történik a malária fertőzés után? Hogyan zajlik le a betegség?

Ahogy a bevezetésben is írtuk, a malária betegséget a Plasmodium nevű parazita faj okozza, a terjesztéséért pedig az Anopheles nőstényszúnyogok a felelősek. A szúnyogcsípést követően az ember vérébe bekerül a parazita és elkezd szaporodni, osztódni ott. A malária fertőzés egy komplex folyamat és számos tényező befolyásolja a betegség megjelenését, beleértve a Plasmodium faj típusát, az adott emberi szervezet immunitását és a kezelés időben történő elérhetőségét.

A malária betegség lefolyása alapvetően azonban három szakaszból áll, melyeket az alábbiakban ismertetünk:

Beetetés és szaporodás a szúnyogban: A malária paraziták a szúnyogokban szaporodnak. Amikor egy fertőzött szúnyog megcsíp egy embert, a paraziták bekerülnek az adott ember vérkeringésébe.

Szaporodás az emberi szervezetben: A malária fertőzésért felelős paraziták a vérkeringés révén a test számos pontjára eljuthatnak. Jellemzően megtámadják a májat, ahol aztán aktívan szaporodnak. A májból nagy számban törnek ki a malária fertőzésért felelős paraziták, és visszakerülve a véráramba megtámadják a vörösvérsejteket. Itt tovább szaporodnak és pusztítják is a vörösvérsejteket. Ennek eredményeként jelennek meg a betegség jellemző tünetei, ciklikus ütemben, ahogyan a szaporodás ciklusa és a vörösvérsejtekből való kitörés ciklusa is zajlik.

Malária betegség lefolyása: A malária tünetei a fertőzött személy immunrendszerének reakciójától és a Plasmodium fajtájától függenek. Általában magas láz, hidegrázás, izzadás, izomfájdalmak és fejfájás jellemzik a malária betegséget. Súlyos esetekben a malária akár vese- és májelégtelenséghez, agyi szövődményekhez és halálhoz is vezethet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetekkel jelentkezik a malária?

A malária betegség tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás, a fejfájás, az izomfájdalom és a hasmenés. A súlyosabb esetekben a malária akár halálos is lehet. A malária tünetei változóak lehetnek, és a betegség súlyosságától függően eltérőek lehetnek. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket:

A betegség tünetei általában 10-15 nappal a fertőzés után jelentkeznek, de ez az időtartam változó lehet. A súlyosabb esetekben a malária akár halálos is lehet. Ha valaki maláriás tüneteket tapasztal, fontos, hogy minél előbb forduljon orvoshoz. A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a betegség súlyosságának csökkentésében és a gyógyulás elősegítésében.

Kapcsolódó cikkünk

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Európa-szerte a harmincszorosára ugrott a kanyarós megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a kanyaró felszámolásában elért eredmények is veszélybe kerülhetnek, amennyiben nem reagálnak időben az országok. Prof. Dr. Mészner Zsófia , az Infektológiai Központ csecsemő és ...

Hogyan kezelhető a malária?

A malária kezelése egy hosszú folyamat lehet, akár több hétig is eltarthat a malária súlyosságától függően. A malária kezelése általában antimaláriás gyógyszerekkel történik, amelyek segítenek a paraziták elpusztításában. A kezelés időtartama és típusa függ a malária súlyosságától, a Plasmodium fajtájától és természetesen az egyén egyedi ellenállóképességétől, az immunrendszere erősségétől.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakran használt antimaláriás gyógyszert:

 • Klorokin
 • Meflokin
 • Atovakvon
 • Proguanil
 • Artemisinin
 • Piperaquin

Az antimaláriás gyógyszereket profilkatikusan, az utazást megelőezően is el kell kezdeni szedni és végig az utazás alatt. Ennek célja, hogy az esetleges fertőzés esetén már hamar elkezdjenek hatni a gyógyszerek és megelőzzék a súlyos, malária betegség kialakulását. Ha valaki nem szedett profilaktikus antimaláriás szereket, vagy azok nem hatottak, akkor is van lehetőség a malária kezelésére. A malária általában hosszú ágynyugalmat kíván, parazita ellenes gyógyszereket, valamint láz- és fájdalom csillapítót. Súlyosabb esetekben a maláriában szenvedő betegeket kórházban kell kezelni, és intravénás gyógyszereket kell adni neki a malária leküzdése érdekében.
A malária kezelése során fontos az előzetesen megfelelően felállított diagnózis. Mivel hazánkban alapvetően (még) nem fordul elő malária betegség, a tünetek alapján könnyű más betegségek irányában gondolkodnia az orvosnak. Ezért is kulcsfontosságú megosztanunk orvosunkkal amennyiben a betegséget megelőzően olyan helyeken jártunk, ahol gyakori a malária betegség. A megfelelő diagnózis birtokában lehet megkezdeni a legjobb kezelést. A kezelés időben történő elkezdése pedig kulcsfontosságú a betegség súlyosságának csökkentésében és a gyógyulás elősegítésében.

Hogyan lehet védekezni a malária ellen?

Ha a világ trópusi, szubtrópusi országaiba utazik érdemes tájékozódni utazás előtt az ott előforduló betegségekről. Szervezetünk nincsen hozzászokva a világ más pontjain lévő vírus és baktériumflórához, így az utazók fokozott veszélynek vannak kitéve. A különböző országok konzuli szolgálatának weboldalán pontosan le van írva az adott országban gyakran előforduló betegségek és az ajánlott óvintézkedések. Az óvintézkedések betartásával csökkenthető az adott országra jellemző betegségek, például a malária betegség, megfertőződés kockázata.

A malária elleni legjobb védekezés ugyanis a megelőzés. A következőkben néhány fontos malária elleni megelőző intézkedést és kezelési lehetőségeket mutatunk be:

 • Szúnyogirtószerek használata: A szúnyogok által terjesztett maláriát hatékonyan meg lehet előzni a szúnyogirtószerek használatával. Ezek széles körben elérhetőek már, spray és krém formájában is és hosszan tartó szúnyogriasztó hatással rendelkeznek.
 • Védőruházat viselése: Hosszú ujjú ruházat hordásával és a minél kevesebb testfelület szabadon hagyásával is meg lehet akadályozni a szúnyogcsípést. Trópusi országokban érdemes külön odafigyelni a ruha anyagára a nagy hőség miatt, de a szúnyogok mellett a napsugárzás káros hatásaitól is véd a hosszú ruházat.
 • Szúnyogháló: Az ajtóra, ablakokra helyezett szúnyogháló és az ágy fölé szerelhető védőháló használata éjszaka az alváshoz is segíthet megvédeni a szúnyogcsípésektől.
 • Malária elleni gyógyszerek: Maláriaveszélyes területeken élőknek és arra felé utazóknak malária elleni gyógyszereket kell szedniük, amelyek a fertőzés megelőzésére vagy a fertőzött személyek kezelésére is alkalmazhatók.
 • Korai diagnózis és kezelés: Amint a malária tünetei megjelennek, fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni és megfelelő kezelést kapni. A modern gyógyszerek hatékonyak lehetnek a malária elleni harcban, de az időben történő kezelés kulcsfontosságú.
 • Védőoltások: Néhány országban elérhetők oltások, amelyek segítenek csökkenteni a malária kockázatát.
 • Amennyiben olyan országba utazunk, ahol malária is előfordulhat, fokozottan figyeljünk testünk jelzéseire, tüneteire. Előfordulhat, hogy a malária betegsége később, csak a hazaérkezés után fejlődik ki. Az utazás utáni hetekben bármilyen tüneteket észlelünk, érdemes orvoshoz fordulni és megosztani vele a korábbi utazásunkat. A megfelelő kivizsgálás és diagnózis érdekében kulcsfontosságú lehet ez az információ.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.11 19:17