Haemophilus ducreyi

Haemophilus ducreyi

Haemophilus ducreyi: Egy apró, ám potenciálisan súlyos veszély, ami a szexuális élet során terjedhet. Ez a baktérium ulcus molle-t, úgynevezett lágyfekélyt okozhat, és a tünetei súlyos kellemetlenségekkel járhatnak. Fontos a betegség megértése és kezelése, mivel az időben történő terápia megkezdése segíthet elkerülheti a szövődményeket és megakadályozni a fertőzés tovább terjedését.

 

Mi az a Haemophilus ducreyi?

A Haemophilus ducreyi egy baktériumfaj, amely a lágyfekély nevű betegséget okozza, más néven ulcus molle vagy sankroid. Fontos kihangsúlyozni, hogy bár nagyon hasonló lehet, ez a betegség mégis különbözik a szifilisz okozta fekélytől, az ulcus durumtól, amely egy más típusú elváltozás (kevésbé érzékeny, kemény alapú fekélyt, ulcus durum vagy sanker).

A Haemophilus ducreyi okozta lágyfekély gyakran fordul elő a fejlődő országokban, és a szexuális úton terjedő fertőzések (STI-sexually transmitted infection) egyike, amely lágyfekélyt okoz. A fejlett országokban azonban sokkal ritkább.

A betegség kialakulásának mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. A Haemophilus ducreyi baktériumok fetőzése után általában nem lakul ki tartós immunitás, ami azt jelenti, hogy akár többször is meg lehet vele fertőződni.

Az ulcus molle vérzékeny és fájdalmas, de általában nem jár súlyosabb gyulladásos reakcióval. A betegség gyakran társul az ágyéki nyirokcsomók gyulladásával, ami fájdalmas duzzanathoz vezet. Ezek a nyirokcsomók időnként spontán módon is kifakadhatnak.

Fontos tudni, hogy az ilyen típusú lágyfekélyek nagymértékben növelhetik a HIV-fertőzés kockázatát szexuális kapcsolat során. Ezért a megelőzés és a kezelés fontos lépések a betegség terjedésének megakadályozására.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az, mi a különbség: STI-STD?

STI és STD két kifejezés, amelyek a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatosak, de van egy kis különbség a jelentésük között:

 • STI - Szexuális úton terjedő fertőzés (Sexually Transmitted Infection): Az STI rövidítés azokra a fertőzésekre utal, amikor valakinek egy vagy több kórokozó (például baktériumok, vírusok vagy paraziták) jelen van a szervezetében, de még nem jelentek meg nála a fertőzés tünetei. Az STI-k lehetnek tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel járók. Az STI-k terjedhetnek szexuális kontaktus során, de nem feltétlenül vezetnek mindig megbetegedéshez.
 • STD - Szexuális úton terjedő megbetegedés (Sexually Transmitted Disease): Az STD rövidítés azt jelenti, hogy a személy már megbetegedett a szexuális úton terjedő kórokozóval, és megjelentek a fertőzésre jellemző tünetek, tünetegyüttes. Az STD-k tünetekkel, például fájdalommal, kiütésekkel vagy más, a betegségre specifikus megjelenési formával járhatnak.

Összefoglalva, az STI az olyan fertőzéseket jelenti, amikor a kórokozó jelen van a szervezetben, de még nem okoz tüneteket vagy megbetegedést, míg az STD az olyan fertőzéseket jelenti, amikor már kialakultak a tünetek vagy megbetegedés. Az STD-k gyakran az STI-k eredményeként alakulhatnak ki, de az STI-k nem feltétlenül válnak mindig STD-ké. Fontos megjegyezni, hogy az STD-k kezelés nélkül hagyása súlyos szövődményekhezz vezethet, ezért fontos az időben történő diagnózis és kezelés.

Kapcsolódó cikkünk

Nemi herpesz, mi a teendő?

Nemi herpesz, mi a teendő?

A herpesz egy vírusos megbetegedés, mely jellemzően fájdalmas hólyagokat okoz. Leggyakrabban az ajkakon szokott megjelenni, ám előfordulhat a nemi szervek környékén is- ekkor genitális herpeszről beszélünk. Dr. Karászi Viktória  az Infektológiai Központ nemigyógyásza az állapot kialakulásáról, megelőzéséről és ...

Haemophilus ducreyi előfordulása

A Haemophilus ducreyi okozta lágyfekély, más néven ulcus molle, főként fejlődő országokban fordul elő gyakrabban, és ott jelentős közegészségügyi problémát jelent. Az előfordulása területileg változhat, és olyan tényezőktől függ, mint a szexuális higiénia, a szexuális szokások, az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége és a fertőzés elleni intézkedések hatékonysága.

Azonban a fejlett országokban, ahol jobb a szexuális edukáció, és az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége, a Haemophilus ducreyi sokkal ritkább.

Haemophilus ducreyi tünetei

A Haemophilus ducreyi által okozott lágyfekély (ulcus molle) tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalmas fekélyek vagy sebek: A legjellemzőbb tünetek közé tartoznak a nemi szerveken, például a péniszen vagy a hüvelyben kialakuló fájdalmas, sebes területek. Ezek a fekélyek gyorsan kialakulnak és igen fájdalmasak.
 • Vérzés: A fekélyek gyakran vérzékenyek lehetnek, emiatt vérzés is előfordulhat.
 • Nyirokcsomók duzzadása és fájdalma: A lágyfekélyekkel járó fertőzés általában az ágyéki nyirokcsomók duzzanatával és fájdalmával járhat. Ezek a nyirokcsomók a szervezet védekező rendszerének részei és a gyulladásra reagálhatnak.
 • Hőemelkedés: Ritkán, de előfordulhat, hogy láz is kíséri a Haemophilus ducreyi fertőzést.

Fontos megjegyezni, hogy a Haemophilus ducreyi okozta lágyfekélyek tünetei hasonlóak lehetnek más nemi úton terjedő fertőzésekhez vagy bőrbetegségekhez, ezért fontos orvoshoz fordulni hasonló tünetek észlelése esetén.

Haemophilus ducreyi differenciáldiagnózisa

A Haemophilus ducreyi okozta lágyfekély differenciáldiagnózisa során más hasonló tüneteket okozó szexuális úton terjedő fertőzéseket és bőrbetegségeket kell kizárni. Néhány ilyenhaemophilus ducreyi differenciál diagnosztikai szempont lehet:

 • Szifilisz: A szifilisz is szexuális úton terjedő fertőzés, és előfordulhatnak hasonlóan fájdalmas fekélyek (szifiliszes fekélyek). Azonban a szifilisz általában egy kemény alapú fekélyt (ulcus durum) okoz, míg a Haemophilus ducreyi lágyabb, könnyen vérző fekélyeket okoz.
 • Genitális herpesz: A genitális herpesz vírusfertőzés, amely hólyagokat és sebes fekélyeket okozhat a nemi szerveken. A herpesz tünetei hasonlóak lehetnek a Haemophilus ducreyi tüneteihez, de a két betegséget a kórokozó (vírus-baktérium) és a klinikai megjelenés közötti különbségek alapján lehet megkülönböztetni.
 • Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések: Más szexuális úton terjedő fertőzések, például a Chlamydia trachomatis okozta fertőzés vagy a Neisseria gonorrhoeae okozta gonorrhoea is hasonló tünetekkel járhat, mint a Haemophilus ducreyi fertőzés. Ezért a differenciáldiagnózis során az orvosnak ki kell zárnia vagy meg kell fontolnia ezeket az egyéb fertőzéseket.
 • Egyéb bőrbetegségek: Néhány bőrbetegség, például a szifiliszt utánzó krónikus bőrbetegségek vagy dermatitisek, hasonló megjelenést mutathatnak. Ki kell zárni ezeket a bőrbetegségeket is a vizsgálat során a pontos diagnózis érdekében.

Haemophilus ducreyi diagnózisa

A Haemophilus ducreyi által okozott lágyfekély diagnózisa szakember által történik, és a következő lépéseket foglalhatja magában:

 • Kórtörténet és fizikai vizsgálat: Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, beleértve a fájdalmas sebek jellegét, azok megjelenését és az esetleges szexuális tevékenységeket. Ezt követi a fizikális vizsgálat, ahol az orvos megvizsgálja a sebeket és az esetlegesen duzzadt nyirokcsomókat.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Gyakran szükségesek a laboratóriumi tesztek a diagnózis megerősítéséhez. Ilyen tesztek lehetnek például:
  • fekélyről vett minták vizsgálata: Az orvos mintákat vesz, és laboratóriumi vizsgálatokat végez annak érdekében, hogy kimutassa a Haemophilus ducreyi jelenlétét vagy esetleg más szexuális úton terjedő fertőzéseket.
  • PCR (polimeráz láncreakció) tesztek: Ezek a molekuláris tesztek segítenek azonosítani a baktérium DNS-ét a mintából.
  • Gramfestés: A Gramfestés segíthet a sebekben jelen lévő baktériumok azonosításában és jellemzésében.

Az időben történő diagnózis és a kezelés rendkívül fontos a Haemophilus ducreyi által okozott lágyfekély esetében, mivel a betegség továbbterjedhet és súlyos szövődményekhez vezethet. Emellett azért is kiemelten fontos a tünetek korai észlelésekor orvoshoz fordulni, hogy a további szexuális kapcsolatok során ne legyen a baktérium továbbadva.

Haemophilus ducreyi szövődménye

A Haemophilus ducreyi által okozott lágyfekély számos szövődményhez vezethet, ha nem kezelik időben vagy megfelelően. Néhány lehetséges szövődmény a következő lehet:

 • Nyirokcsomógyulladás: A Haemophilus ducreyi fertőzés gyakran jár az ágyéki nyirokcsomók megduzzadásával és gyulladásával, ami fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. Ezek a nyirokcsomók a fertőzés elleni védekezés részei, de túlzott reakció esetén nagyok és fájdalmasak lehetnek.
 • Nyirokcsomók tályogja: Amennyiben a gyulladt nyirokcsomókat nem kezelik megfelelően, tályog (gennyes tömlő) alakulhat ki bennük. Ez a kiterjedt fertőzés komoly fájdalmat és kellemetlenséget okoz.
 • Bőrszövődmények: A lágyfekélyek könnyen sérülhetnek és fertőződhetnek, ami súlyosabb bőrproblémákat, például cellulitist vagy a mélyben tovaterjedve akár szeptikus artritist is okozhat.
 • HIV-fertőzés valószínőségének növekedése: A Haemophilus ducreyi okozta lágyfekélyek növelhetik a HIV-fertőzés kockázatát, mivel a nyálkahártyákon található sebek és fekélyek a vírus könnyebb belépését teszik lehetővé a szervezetbe.

Haemophilus ducreyi kezelése

A Haemophilus ducreyi okozta lágyfekély kezelése antibiotikumokkal történik. Az antibiotikumok célja a baktériumok elpusztítása, és ezáltal a fertőzés megszüntetése. A következőkben néhány fontos dolog, amit tudni érdemes a kezelésről:

 • Antibiotikumok: Az orvos antibiotikumokat ír fel a Haemophilus ducreyi fertőzés kezelésére. A leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok közé tartoznak az azythromicin vagy ceftriaxon. Az azythromicin adagolása általában egyszeri nagy orális dózis, míg a ceftriaxon adagolása intramuszkuláris injekció fórmájában történik.
 • Tünetek nyomon követése: A kezelés után a tüneteknek jelentősen kell javulnia, és a fekélyeknek és sebeknek gyógyulniuk kell. Ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, forduljon orvoshoz újabb értékelés és kezelés céljából.
 • Szexuális partnerek értesítése: Fontos értesíteni minden olyan szexuális partnert, akivel a beteg kapcsolatban volt a fertőzés kialakulása előtt, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését. A partnerkezelés segít a fertőzés terjedésének megakadályozásában és az újrafertőződés elkerülésében.

A Haemophilus ducreyi egy szexuális úton terjedő baktérium, amely lágyfekélyt okozhat. A betegség tünetei közé tartoznak a fájdalmas nemi szervi fekélyek, és a nyirokcsomó-duzzanatok. Az antibiotikumokkal történő kezelés elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Fontos a diagnózis és kezelés időben történő megkezdése, valamint a szexuális partnerek értesítése a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. Az is kihangsúlyozandó, hogy a megfelelő szexuális edukálás, védekezés, a kezelés időben történő elkezdése mind elengedhetetlenek a Haemophilus ducreyi és az egyéb szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére, megfékezésére.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.10 20:36