Mononukleózis

Mononukleózis

A monoukleózis nem egy ritka betegség. A lakosság nagy százaléka felnőtt korára átesik a mononukleózis fertőzésen, akár tünetmentesen, akár enyhe tünetekkel. Ritkán azonban súlyosabb lefolyása is kialakulhat a mononukleózis fertőzésnek. 

Mi az a mononukleózis?

A mononukleózis, vagyis az Epstein-Barr vírus okozta fertőzés, egy általánosan előforduló vírusos megbetegedés. A mononukleózis általában a fertőzés kezdeti szakában tünetmentes, vagy enyhe influenza-szerű tüneteket okozhat. Azonban a mononukleózis súlyosabb tünetekkel is járhat, beleértve a torokfájást, a lázat, a mandulagyulladást, a nyirokcsomó-duzzanatot, a fáradtságot és a hasi fájdalmat. A mononukleózis leginkább cseppfertőzéssel terjed, amikor az emberi testnedvek, például a nyál vagy a vér közvetlen érintkezésbe kerülnek egy fertőzött személlyel. A mononukleózis többnyire egy-két hét alatt gyógyul, de néhány esetben hónapokig is eltarthat a teljes felépülés. Az Epstein-Barr vírus életre szóló immunitást biztosít a fertőzött egyén számára, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem fogja újra elkapni a mononukleózist.

Mononukleózis oka

Az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza a mononukleózist, amely egy herpeszvírus, és nagyon fertőző. Az EBV általában nyál útján terjed, például csókolózással, közös pohár használatával, az orr vagy a száj érintésével. Az EBV más módon is terjedhet, például a vér által is. A mononukleózis leggyakrabban a fiatal felnőtteket és a tinédzsereket érinti, de előfordulhat bármely életkorban. Az emberek többsége élete során átesik az EBV okozta mononukleózison, de nem mindenki tapasztalja a mononukleózis tüneteit. Azok a személyek, akik már átestek az EBV-fertőzésen, továbbra is hordozzák az EBV-t, és időnként a vírust nyál útján továbbadhatják, üríthetik, amely újabb fertőzéseket okozhat.

Mi okoz még mononukleózist az EBV-n kívül?

Bár a mononukleózis leggyakoribb oka az Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzése, azonban egyéb vírusok is okozhatnak hasonló tüneteket, amelyeket néha "mononukleózis-szerű betegségeknek" neveznek.

A citomegalovírus (CMV) például egy másik vírus, amely hasonló tüneteket okozhat, mint az EBV. A CMV fertőzés többnyire enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlik le az emberek nagy részében, de bizonyos esetekben súlyosabb tüneteket is okozhat, például lázat, torokfájást, nyirokcsomó-duzzanatot és fáradtságot.

Miért nevezik a mononukleózist csókbetegségnek?

A mononukleózist gyakran nevezik "csókbetegségnek", mert az EBV vírus, ami a mononukleózis kórokozója, általában nyál útján terjed, például csókolózással. Éppen ezért,  EBV fertőzést, vagyis a mononukleózist általában a fiatal felnőttek és a tinédzserek kapják, akik gyakran járnak közösségbe, és sokat érintkeznek egymással, osztálytársaikkal, barátaikkal, szerelmeikkel. A fertőzés terjedhet közös evés és ivás, vagy az orr és a száj érintésével is.

Mi az EBV okozta mononukleózis fertőzés menete?

Az EBV-fertőzés menete több lépésből állhat. Először az EBV a szájüreget fertőzi, hiszen az a vírus elsődleges bejutási kapuja, majd a további vírusok a véráramba jutnak, és eljutnak a nyirokcsomókhoz illetve más szövetekhez a testben. A mononukleózisnak többnyire nincsenek tünetei a fertőzést követő első néhány hétben, de az idő előrehaladtával az immunrendszer aktiválódik, hogy felvegye a harcot a vírussal. Ez az immun reakció a mononukleózis tüneteit okozhatja, például a magas lázat, a torokfájást, a nyirokcsomó-duzzanatot és az általános gyengeséget.

Az EBV-fertőzésnek két fő típusa van: az elsődleges fertőzés és a reaktiváció. Az elsődleges fertőzés akkor történik, amikor valaki először találkozik az EBV-vel. Ez általában tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár. Az EBV azonban ebben az időszakban is átvihető másokra, akik fogékonyak lehetnek az EBV-fertőzésre.

A reaktiváció azt jelenti, hogy az EBV által  korábban fertőzött személyben újra aktiválódik és újra kiüríthető a nyál útján. Ez általában tünetmentes, de időnként az EBV reaktivációja okozhatja a mononukleózis tüneteinek megismétlődését vagy súlyosbodását.

Az EBV-fertőzés kockázata a közvetlen emberi kontaktuson túl is fennáll, és az EBV-vel való fertőzés az egész életen át fennálló állapot lehet. Az EBV gyakran rejtett marad, és időnként újraaktiválódhat, ami újabb fertőzéseket okozhat.

Mononukleózis tünetei

Az Epstein-Barr vírus által okozott mononukleózis általában a fertőzés első pár hete során jelentkezik, és többféle tünetet okozhat. A tünetek fokozatosan jelentkeznek, és többnyire 2-4 héten belül elmúlnak. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a mononukleózis leggyakoribb tüneteit:

 • Torokfájás: A mononukleózis egyik leggyakoribb tünete a torokfájás. Ez lehet enyhe vagy súlyos. A torokfájás általában a mononukleózis első pár napjában jelentkezik, és hetekig is eltarthat.
 • Mandulagyulladás: Az EBV-fertőzés okozta mononukleózis  gyakran jár mandulagyulladással, amely a torokfájással együtt jelentkezik. A mandulák duzzadtak, fájnak, és fehér vagy sárgás foltok jelenhetnek meg, amelyek nagyon hasonlítanak a gennykeltő baktériumok (Streptococcus, Staphylococcus) okozta tüszős mandulagyulladáshoz.
 • Láz: A mononukleózisban szenvedő betegek lázasak, amely általában enyhe, de magasabb hőmérséklet is előfordulhat. A láz általában a fertőzés első pár napjában jelentkezik, és hetekig is eltarthat. Gyakran nem folyamatosan áll fenn a lázas állapot. Mononukleózis fertőzés során előfordulhat, hogy például csak esténként lázasodik be a beteg.
 • Nyirokcsomó-duzzanat: Az EBV okozta mononukleózis általában nyirokcsomó-duzzanattal is jár, amely gyakran a nyakban található nyirokcsomók duzzanatában nyilvánul meg. A duzzadt nyirokcsomók fájdalmasak lehetnek, és akár hónapokig is fennállhat a duzzanat..
 • Fáradtság: A mononukleózisban szenvedő betegek általában nagyon fáradtak és kimerültek, még akkor is, ha sokat pihennek. Ez a fáradtság általában több héten át tart, és akár hónapokig is fennállhat.
 • Egyéb tünetek: Az EBV-fertőzés egyéb tünetei közé tartozhatnak a hasmenés, a hányinger, a fejfájás és az izomfájdalmak.

Azonban a mononukleózis tüneteinek súlyossága változó lehet, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket. Azonban ha valaki olyan tüneteket észlel, amelyek hasonlóak a fent említettekhez, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megfelelő diagnózist felállítsák.

Mononukleózis kezelése

Jelenleg nincs specifikus gyógyszer a mononukleózis kezelésére, és általában az alapvető tüneti kezelésre összpontosítanak a betegség enyhítése  és a szövődmények megelőzése érdekében. A kezelés általában az alábbiakat tartalmazza:

 • Pihenés: A mononukleózisban szenvedő betegeknek pihenniük kell, és kerülniük a nehéz fizikai aktivitást és a sportolást, amíg a tüneteik javulnak. Az ágyban maradás vagy a csökkentett aktivitás segít az immunrendszernek a betegség elleni harcban.
 • Fájdalomcsillapítók: A mononukleózis okozta láz és az ízületi fájdalmak enyhítésére fájdalomcsillapítók, például acetaminofén vagy ibuprofén adhatók.
 • Torokfájás kezelése: A torokfájás enyhítésére gargalizálhatnak sóoldattal vagy antibakteriális torokfertőtlenítővel, ugyanis előfordulhat bakteriális felülfertőződés a torokban.
 • Megfelelő folyadékbevitel: Mononukleózis során fontos, hogy a beteg elegendő folyadékot fogyasszon, mert a láz és az izzadás miatt könnyen kiszáradhat. Az ivóvíz, a gyümölcslé és a tea fogyasztása segíthet fenntartani a megfelelő folyadékháztartást.
 • Szövődmények kezelése: A mononukleózis súlyos eseteiben, például a lép megnagyobbodásakor, a betegnek kórházi kezelésre lehet szüksége.
 • Antibiotikumok: A mononukleózis nem kezelhető antibiotikumokkal, mert az EBV-fertőzést vírus okozza. Azonban, ha a betegnél bakteriális felülfertőzés is fennáll, akkor az antibiotikumok hatékonyak lehetnek a bakteriális fertőzés kezelésében.

Az EBV-fertőzés gyógyulása általában néhány hétig vagy akár hónapokig is eltarthat, és amint az immunrendszer legyőzi a vírust, a betegség tünetei enyhülnek. A legtöbb esetben a beteg teljesen meggyógyul, és nincs szükség további kezelésre. Azonban a mononukleózis súlyosabb szövődményekkel is járhat, például a lép megnagyobbodásával és a vérrögképződés kockázatával, így fontos, hogy a betegek kövessék az orvosok utasításait.

Az EBV-fertőzés utáni időszakban is fontos, hogy a beteg továbbra is vigyázzon az egészségére, mert a gyengült immunrendszer miatt könnyebben elkaphat más fertőzéseket. A megfelelő pihenés, a helyes táplálkozás és az elegendő folyadékbevitel segíthetnek az immunrendszer erősítésében.

Végül, mivel az EBV-fertőzés igen fertőző, fontos, hogy a betegek kerüljék a közvetlen érintkezést másokkal, és ne osszák meg személyes tárgyaikat, például evőeszközöket és poharakat. Az orvosok általában azt  javasolják, hogy a beteg legalább egy hétig ne menjen iskolába, hogy megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését.

Milyen szövődménye lehet a mononukleózis fertőzésnek?

Bár a mononukleózis általában nem okoz súlyos szövődményeket, néhány esetben komplikációk alakulhatnak ki. A leggyakoribb szövődmények a következők:

 • Lépmegnagyobbodás: Ez a leggyakoribb szövődmény mononukleózis esetén,  amely akkor fordul elő, ha a lép megnagyobbodik és károsodik. Ez a szövődmény leggtöbbször magától elmúlik, de néha műtéti beavatkozásra lehet szükség.
 • Lépruptura: a lépruptura (lép szakadás) az egy lehetséges szövődmény mononukleózis esetén. A betegség során a lép megnagyobbodik és sérülékenyebbé válik, és ha nagyobb erőhatás éri, például egy sportbaleset vagy egy ütés, akkor könnyen megrepedhet. A lépruptura súlyos és életveszélyes állapot, mivel a lép vérellátásától függően akár nagy mennyiségű vér is kijuthat a hasüregbe. A lépruptura tünetei közé tartozik az intenzív fájdalom a bal oldalon, görcsök, érzékenység és duzzanat a has bal oldalán, valamint eszméletvesztés vagy sápadtság.
 • Szív- és érrendszeri szövődmények: a betegség súlyosabb formája szív- és érrendszeri szövődményekhez is vezethet, például ritmuszavarhoz vagy szívizomgyulladáshoz.
 • Mandulagyulladás: A mononukleózis gyakran okozza a mandulák gyulladását, ami torokfájást, nehezített nyelést, sőt akár légzési nehézséget is okozhat.
 • Vesebetegségek: a mononukleózis fertőzés növeli a vesekő kockázatát. A betegség okozhat veseelégtelenséget is, de ez nagyon ritka.
 • Májgyulladás: Ritkán előforduló szövődmény mononukleózis esetén, ami a betegség kezdeti szakaszában jelentkezhet, és okozhat sárgaságot és egyéb májproblémákat.
 • Idegrendszeri szövődmények: Nagyon ritka, de az idegrendszeri szövődmények közé tartozik az agyvelőgyulladás és a Guillain-Barré szindróma.
 • Tüdőgyulladás: Ritkán előforduló szövődmény, amely súlyos köhögést, nehézlégzést és lázat okozhat.
 • Hajhullás: A betegség súlyosabb formájának esetén a hajhullás is előfordulhat. Ez általában ideiglenes, és a haj visszanő.
 • Hemolitikus anémia: Ez a mononukleózis esetén előforduló szövődmény az immunrendszer által termelt antitestek miatt alakulhat ki, amelyek elpusztítják a vörösvérsejteket, és ez súlyos vérszegénységet okozhat.

Ezek a szövődmények ritkán fordulnak elő, és a legtöbb mononukleózis fertőzés jól kezelhető tüneti terápiával és pihenéssel. Azonban, ha bármilyen aggasztó tünetet észlel, fontos, hogy  orvoshoz forduljon, hogy megfelelő kezelést kapjon. 

Téma szakértője

Specialitások:
 • ismeretlen eredetű lázas állapot kezelése
 • fertőző gyermekbetegségek kezelése
 • védőoltások beadása
 • laborleletek kiértékelése
 • komplex, holisztikus szemléletmód az általános gyermekgyógyászatban

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • kizárólag GYERMEKEK ellátása (18 éves kor alatt)

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Utolsó módosítás:2023.09.01 13:20