Védőoltási szaktanácsadás gyermekvállalás előtt

Védőoltási szaktanácsadás gyermekvállalás előtt

Egészségi állapotunk felmérése egy olyan komoly döntés előtt, mint a gyermekvállalás elengedhetetlen.  Általános tendencia, hogy egészségügyi állapotunkat, esetleg lappangó vagy tünet nélkül lefolyó betegségeinket nem vesszük figyelembe, amikor gyermeket szeretnénk, kizárólag már csak az akut problémával fordulunk orvoshoz. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a meddőség a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzésével és az esetleges fertőzések, betegségek idejében való feltárásával és gyógyításával, valamint a védőoltások használatával megelőzhető, hiszen a tudatos családtervezést már a gyermekvállalás gondolata előtt elkezdődik. 

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

MILYEN KÉRDÉSEKKEL ÉS PROBLÉMÁKKAL FORDULHAT SZAKRENDELÉSÜNKHÖZ?

Optimális esetben még a gyermekvállalás előtt célszerű tisztázni, hogy a leendő kismama átesett-e rubeolán, bárányhimlőn, vagy fertőző májgyulladáson, vagy ha nem, gyermekkori védőoltása nyújtja-e a megfelelő védettséget egy egyébként elkerülhető fertőzéssel szemben. Amennyiben szükséges, javasolt a védőoltás megismétlése, mivel a vírusok okozta betegségek a várandósság alatt a magzat rendellenességét, vagy az újszülött betegségét okozhatják.

 • Milyen védőoltással elkerülhető, vagy életmód tanácsokkal, nagy eséllyel kivédhető magzati és csecsemőkori ártalmak vannak?
 • Tesztelhető-e fogékonysága?
 • Mi a fészekimmunitás?
 • Hogyan kell értelmezni meglevő orvosi leleteit, zárójelentéseit?
 • Krónikus betegségek esetében hogyan lehet elkerülni a terhesség során esetleg fellépő fertőzéseket?
 • Milyen a leendő csecsemőegészségi kockázata?
 • Milyen szűrési programok vannak, amelyekkel lehet védeni a nők egészségét és csökkenteni a terhesség alatt fellépő fertőzések valószínűségét?

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

ELÉRHETŐ VÉDŐOLTÁSOK 

A HPV (HUMÁN PAPILLOMA VÍRUS) FERTŐZÉS MEGELŐZÉSEVédőoltás szaktanácsadás az Infektológiai Központban

A nők egyik rettegett betegségét, a méhnyakrákot ma már biztosan tudjuk, hogy a HPV (humán papillomavírus) okozza, amely nemcsak a szexuálisan terjedő betegségektől megszokott módon, tehát szexuális aktussal, hanem bőr-bőr kontaktus útján is fertőzhet. A HPV vírusnak körülbelül 100 különféle típusát ismerjük, de ezek közül csak körülbelül 15 okoz méhnyakrákot. A két messze leggyakoribb (HPV 16 és 18) teszi ki ezek minimálisan 70%-át, és vált a jelenleg elérhető védőoltásokkal megelőzhetővé. Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján az un. keresztimmunitásnak köszönhetően a védőhatás a valóságban eléri a 92%-ot. A jelenlegi ajánlások és a szakirodalomban hozzáférhető tudományos eredmények alapján a védőoltás hatékonyságáról egészen 55 éves korig vannak meggyőző adatok. Két védőoltás kapható: Silgard/MSD, Cervarix/GSK, előbbi négy, utóbbi két HPV típus ellen alakít ki védelmet. Hangsúlyozni érdemes azonban, hogy a védőoltás nem teszi feleslegessé a szűrővizsgálatokat.

A ROTAVÍRUS OKOZTA HASMENÉS MEGELŐZÉSE

A rotavírus fertőzés elleni immunizációt – akár a két oltásból (Rotarix/GSK), akár a három oltásból álló (Rotateq/MSD) vakcinákat választjuk – 12 hetes korig ajánlott elkezdeni, és ez az egyetlen védőoltás, amit fél éves korig mindenképpen ajánlott be is fejezni. A szájon át, „szúrás nélkül” adandó védőoltás, igazi csecsemőbarát megoldás. Igaz ugyan, hogy a rotavírus fertőzés miatt ma már Európában ritkán fordul elő haláleset, ám a gyors kiszáradáshoz vezető hányás, vizes hasmenés miatti kórházi ápolás mind a téli időszakban a gyermekosztályokat, mind az érintett családokat jelentősen megviseli. Vírusellenes gyógyszer nincs, így a kezelés a folyadékpótlás mellett tüneti ellátásból áll. Szüleik jóvoltából jelenleg Magyarországon a csecsemők 17-20%-a olyan szerencsés, hogy részesülhet ebben a megelőzési lehetőségben is.

A MENINGOCOCCUS FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE

A meningococcusz baktériumok ritkán súlyos, életet veszélyeztető fertőzést okozhatnak. Ritkaságuk ellenére a betegség súlyossága, a minimálisan10%-os halálozás az egyén számára a védőoltás fontosságát húzza alá még akkor is, ha a fertőzés éppen nem robbant ki helyi járványokat. Életkort tekintve két korcsoport – a két éven aluliak és a serdülők, ill. a fiatal felnőttek – a legveszélyeztetettebbek, de védőoltás ajánlott a lép nélkül élóknek, krónikus betegeknek is. A meningococcuszok több típusa ellen van ma már védőoltással védekezési lehetőség egészen fiatal csecsemőkortól. A mi régiónkban leggyakoribb meningococcus C (Meningitec/Ewe, Menjugate/Novartis, NeisvacC/Baxter) és B(Bexsero/Novartis) típus ellen, illetve van kombinált oltóanyaggal a ritkább, de bármikor behurcolható típusok ellen is Menveo/Novartis, Nimenrix/GSK) védekezési lehetőség. Mindegyik oltóanyag úgynevezett „memória vakcina”, azaz az alapimmunizálás után a védettség emlékeztető oltással előhívható.  

A BÁRÁNYHIMLŐ MEGELŐZÉSE

A bárányhimlőt a varicella-zoster vírus  okozza. A vírussal való első találkozáskor jön létre a bárányhimlő, mely az un. klasszikus, kiütéssel járó gyermekkori fertőző betegségek között is kitűnik jellegzetes, hólyagos bőrjelenségeivel. Cseppfertőzéssel terjedve járványos előfordulású, évente Magyarországon is minimálisan 50 ezer jelentett esettel. A lefolyás általában kisgyermekkorban enyhe, de szövődmények minden életkorban adódnak. Az összes eset 1-3%-ban a komplikációk révén kórházi ápolást is igényel, nem kevés emberi szenvedést és elkerülhető egészségügyi költséget generálva. Több mint negyed évszázada van lehetőség a fertőzés megelőzésére védőoltással (Varilrix/GSK). Az élő, gyengített oltóanyaggal adott két oltás jól tolerált, hatékony megelőzési eszköz, ám a bárányhimlő járványtanát csak akkor lesz képes érdemben megváltoztatni, ha az életkor szerint esedékes védőoltások közé kerülve teljes körűen alkalmazzák – mint ezt az Egyesült Államokban és néhány európai országban tették. A bárányhimlő elleni oltás „családtervező” vakcina is – a még fogékony leendő anyák két, minimum négy hét eltéréssel kapott oltás után 4 héttel vállalhatnak terhességet.

KULLANCS VÍRUS OKOZTA AGYVELŐGYULLADÁS MEGELŐZÉSE

kullancsvírus fertőzés tipikusan a mi régiónk betegsége – közép, kelet és észak Európa országai a legfertőzöttebbek. Országunkban átlagosan 80-100 bejelentett kullancs vírus agyvelőgyulladásnál (kullancsencephalitisnél) több nem fordul elő évente, ám a gyógyultak többsége maradványtünetekkel kínlódik amíg él, a legtöbben soha többet nem tudják folytatni a betegségük előtti munkájukat. Vírusellenes szer nincs, a kezelés tüneti. A kullancsvírus fertőzés elleni oltásokat (Encepur/Novartis, FSME immun inject/Baxter) oltási sorban (0,1,6-12 hó) ajánlott adni, melyeket célszerű a téli hónapokban kezdeni. A három oltási sorból álló immunizációt első alkalommal három, majd a későbbiekben 5 évente ajánlott ismételni. Oltási sort elmaradt oltás miatt általában sosem kell újrakezdeni, csak folytatni. Ez a betegség nem azonos a sokkal gyakoribb másik, kullancscsípéssel szerezhető fertőzéssel, a lyme betegséggel, mely ellen jelenleg nincs védőoltás forgalomban. A kullancsokat mihamarább akkor is el kell távolítani, ha valaki oltott! 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Védőoltási szaktanácsadás: melyik oltást mikor érdemes beadatni gyermekének
 • Személyre szabott védőoltási terv készítése
 • Védőoltások tervezése a családtervezés időszakában, várandósság előtt és alatt

Rendelés típusa: 

 • távkonzultáció

Telefonszám: +36 30 208 5571

Utolsó módosítás:2023.07.17 10:36