Rubeola

A rubeola a világon továbbra is komoly egészségügyi probléma, különösen az olyan országokban, ahol a védőoltás nem áll rendelkezésre, vagy az oltási arányok alacsonyak. A betegség szövődményei közé tartozik az agyvelőgyulladás, a tüdőgyulladás és a légzési elégtelenség. Az oltás a leghatékonyabb módja a rubeola megelőzésének, és a világszerte folyó oltási kampányoknak köszönhetően a rubeola számos országban ritkábbá vált.

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi az a rubeola?

A rubeola, más néven a rózsahimlő, egy rendkívül fertőző vírusos betegség. Általában cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött gyermek köhögésével vagy tüsszentésével. A betegség inkubációs ideje általában 12-23 nap, majd az első megjelenő tünetek közé tartozik a láz, orrfolyás, köhögés és szemirritáció. Ezután jellemző a bőrkiütés, amely általában a fül mögött kezdődik, majd a test többi részére is kiterjed.

Mi okozza a rubeolat?

A rubeolát egy vírus okozza, amely a Rubivirus nevet viseli. Ez a vírus a Togaviridae családba tartozik. A rubeola cseppfertőzéssel terjed, többnyire a fertőzött gyermekek köhögésével, nyálával, orrváladékával vagy tüsszentésével, és a szoros környezetében lévők belélegzik a levegőben lévő cseppeket. A rubeola a nyálkahártyákon keresztül jut be a szervezetbe, majd a véráramon keresztül terjed az egész testben.

A rubeola rendkívül fertőző, és a fertőzött gyermekek általában már a tünetek megjelenése előtt 1-2 héttel fertőzőek. Azok a gyermekek, akik még nem voltak betegek vagy nem kaptak oltást, ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Rubeola tünetei

A rubeola, más néven rózsahimlő, tünetei általában a fertőzést követő két hét után jelentkeznek. A rubeola tünetei a következők lehetnek:

 • Láz: A rubeola magas lázzal kezdődik, amely lehet akár 39-40 fok is. A láz általában hirtelen jelentkezik, és 3-5 napig tart. A láz miatt a gyermek általános állapota romlik, fáradékonnyá válik, gyengeséget érez.
 • Orrfolyás: Az orrfolyás a rubeola korai stádiumában jelentkezik, és folyamatosan fennállhat. Az orrfolyás miatt a gyermek orra dugult, és nehezen kap levegőt.
 • Száraz köhögés: A rubeola későbbi szakaszában a betegség jellemző tünete a száraz köhögés. A köhögés általában fokozatosan alakul ki, és akár hetekig is eltarthat.
 • Szemgyulladás: Az ínhártya gyulladása miatt kialakuló szempirosság, könnyezés és fényérzékenység jelentkezhet a gyermekeknél. A szemgyulladás legtöbbször a láz kialakulását követő második napon jelentkezik, és 4-7 napig is eltarthat.
 • Bőrkiütések: A bőrkiütések a rubeola legjellegzetesebb tünetei közé tartoznak. A kiütések általában a láz kialakulását követő 3-5 napon belül jelentkeznek, és fokozatosan terjednek a testen. A kiütések először az arc, majd a nyak, a törzs, a végtagok és a talpak területén jelennek meg. A kiütések jellegzetesen pirosak, kicsik, ovális vagy kerek alakúak, és összefüggő csoportokban helyezkednek el.

Fontos megjegyezni, hogy a rubeola tünetei különbözőek lehetnek a fertőzött gyermekeknél, és a betegség súlyossága is eltérő lehet. A rubeola súlyos szövődményeket okozhat, különösen azoknál, akiknek gyenge az immunrendszerük vagy akik már más betegségekkel is küzdenek. Ezért fontos, hogy a rubeola tüneteit komolyan vegyük, és azonnal kérjük orvosunk segítségét, ha a gyermeknél a betegség gyanúja merül fel.

Milyen a rubeola okozta kiütés?

A rubeola okozta kiütés jellegzetesen pirosas, apró, ovális vagy kerek alakú foltokból áll, amelyek általában 2-4 napig tartanak. A kiütések először az arcon és a fülek mögött jelennek meg, majd fokozatosan terjednek lefelé a testen, a nyakra, a törzsre, a végtagokra és a talpakra. Az egyes foltok között általában van egy kis távolság, de néha össze is folyhatnak. A kiütések jellemzően nem viszketnek, és általában maguktól elmúlnak, anélkül hogy hegesedést okoznának.

A kiütések általában a láz kialakulását követő 3-5 napon belül jelentkeznek. A bőrkiütések előtt a rubeola korai szakaszában előfordulhatnak a szájüregben, az ínyen és a torokban apró, fehér pontok is.

Hogy fertőz a rubeola?

A vírus a levegőben lévő cseppfertőzéssel terjed, amikor a fertőzött gyermek köhög vagy tüsszent, és a fertőző partikulumok a levegőbe kerülnek. A vírus tovább terjedhet közvetlen érintkezés útján is, például amikor a fertőzött gyermek arcát, orrát vagy száját megérintik, majd anélkül, hogy kezet mostak volna, megérintik saját arcukat, orrukat vagy szájukat. A rubeola vírus nagyon fertőzőképes, és a rubeola a legfertőzőbb a tünetek megjelenése előtti időszakban, amikor a szülő még nem tudja, hogy a gyermek rubeolás volna.

A rubeolával fertőződés leggyakrabban olyanok között fordul elő, akik nincsenek beoltva vagy akiknek az immunrendszere nem eléggé erős, hogy megvédje őket a vírustól. A betegség fertőző a lappangási időszak utolsó napjaitól kezdődően, és még a kiütések elmúltával is fertőző lehet pár napig. Ezért nagyon fontosak az olyan megelőző intézkedések, mint a betegség elleni védőoltás, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését és megóvjuk a gyermekünket és másokat a rubeola fertőzéstől.

Rubeola kezelése

A rubeola kezelése tüneti és a megfelelő pihenésre és ápolásra összpontosít. Jelenleg nincs specifikus kezelés a rubeola vírus ellen, és az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusos fertőzések kezelésére.

A rubeola kezelése magában foglalja a tünetek enyhítését, például lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók alkalmazását, valamint az általános állapot javítását, úgy mint a megfelelő folyadékbevitelt, az alvást és az egészséges étrendet. Az orvos javasolhat ágynyugalmat, és a fizikai aktivitás korlátozását, különösen a láz és az általános gyengeség idején.

A bőrkiütések enyhítése érdekében fontos, hogy az érintett területek tisztán tartása, kerülni kell a vakarást, amely súlyosbíthatja a bőr irritációját. Az orvosok nem javasolják a kortikoszteroidok használatát a bőrkiütések enyhítésére, mert ezek a gyógyszerek csökkenthetik az immunrendszer működését, és ezáltal súlyosbíthatják a rubeola tüneteit.

Az esetek döntő többségében a rubeolával fertőzött gyermekek teljesen felgyógyulnak, és a betegség után életre szóló immunitás alakul ki. Azonban, mivel a rubeola súlyos szövődményeket okozhat, különösen a terhes nőknél, a vakcina az elsődleges védelmi mód, és ajánlott mindenki számára, aki még nem kapta meg, hogy megvédje magát és másokat a betegségtől és a súlyos szövődményektől.

Rubeola szövődményei

Bár a rubeola általában enyhe betegség, az esetek mintegy 30%-ában súlyos szövődményeket okozhat, különösen az immunszupprimáltaknál vagy várandósoknál.

A leggyakoribb szövődmények a következők:

 • Otitis media: középfülgyulladás, amely fájdalommal és halláscsökkenéssel jár.
 • Szinuszitis: az arcüreg gyulladása, amely az arcüreg területén fájdalmat, nyomást és fejfájást okoz.
 • Pneumonia: tüdőgyulladás, amely nehézlégzést, köhögést és lázat okoz.
 • Encephalitis: agyvelőgyulladás, amely szédülést, fejfájást, görcsöket, tudatzavart és rosszullétet okozhat.
 • Thrombocytopenia: vérlemezkehiány, amely vérzéshez és véraláfutásokhoz vezethet.
 • Terhességi szövődmények: ha egy várandós nő rubeolával fertőződik, az súlyos szövődményeket okozhat a magzatnál, beleértve a veleszületett rubeola szindrómát, amely vaksághoz, halláskárosodáshoz, mentális fogyatékossághoz és más súlyos rendellenességekhez vezethet a magzatnál.

Ezért a rubeolát komolyan kell venni, és nagy hangsúlyt kell fektetni a védőoltásra, hogy megakadályozzák a rubeola terjedését és a súlyos szövődményeket.

Rubeola terhességi szövődményei

A rubeola terhesség alatt számos súlyos szövődményt okozhat mind az anyának, mind a magzatnak. Az anyáknál a betegség súlyosabb lefolyása és a terhesség korai szakaszában történő fertőzés a legnagyobb kockázati tényező a szövődmények kialakulásához.

A terhesség alatti rubeola szövődményei közé tartoznak:

 • Vetélés: A terhesség korai szakaszában (első trimeszter) bekövetkező rubeolafertőzés jelentős kockázatot jelent a vetélés szempontjából. Az első trimeszterben történő fertőzés esetén a magzati veszteség kockázata akár 90% is lehet.
 • Kongenitális rubeola szindróma: Gregg-szindróma. Ha a rubeolafertőzés a terhesség első trimeszterében következik be, az a magzat károsodásához vezet. A kóros magzati fejlődés számos káros hatást okozhat, beleértve a süketséget, szürkehályogot, szívhibákat és más rendellenességeket.
 • Koraszülés: A terhesség későbbi szakaszaiban (második és harmadik trimeszter) bekövetkező rubeolafertőzés a koraszülés kockázatát növelheti.

A terhesség előtti időszakban ajánlott ellenőrizni az anya rubeola elleni védettségét, és ha szükséges, újból beadni a rubeola elleni oltást. Ha a terhesség alatt fertőzés gyanúja merül fel, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy megállapítsa a fertőzés súlyosságát, és meghatározza a megfelelő kezelést. A terhesség korai szakaszában történő fertőzés esetén a magzati veszteség kockázatának csökkentése érdekében előfordulhat a terhesség megszakítása, míg a fertőzés későbbi szakaszában a magzat monitorozása és a szükséges kezelési intézkedések meghozatala ajánlott.

Rubeola megelőzése

A rubeola megelőzésének legjobb módja az MMR oltás (mumpsz, kanyaró, rubeola), amely biztonságos és hatékony védettséget nyújt a betegséggel szemben. Az MMR oltást általában 12-15 hónapos korban adják be, majd egy második adagot 4-6 éves korban.

A rubeola elleni oltás kötelező a legtöbb országban, beleértve Magyarországot is, mivel az oltási programok jelentősen csökkentették a rubeola fertőzések számát. A rubeola elleni oltás fontos nem csak a gyermek, hanem a közösség védelme szempontjából is, mivel segít megakadályozni a rubeola terjedését és megóvja azokat, akik nem tudják megkapni az oltást, mert például immunszupprimáltak vagy komorbidak, és ezért ellenjavallt számukra az oltás.

Fontos megjegyezni, hogy ha valaki rubeolával fertőzött, akkor a legjobb módja annak, hogy gátolják a betegség terjedését, az otthon maradás és az érintkezés elkerülése másokkal, különösen a terhes nőkkel és a csecsemőkkel, akik különösen veszélyeztetettek a rubeolával szemben. Az érintkezés korlátozása segíthet megakadályozni a rubeola terjedését és védelmet nyújthat a közösség számára.

Rubeola elleni védőoltás

Az MMR oltás (mumpsz, morbilli, rubeola) az a vakcina, amely a rubeola elleni védettséget biztosítja. Az oltás biztonságos és hatékony, és ajánlott mindenkinek, aki nincs immunizálva a betegséggel szemben.

Az MMR oltást általában 12-15 hónapos korban adják be az első adagban, majd egy második adagot adnak be 4-6 éves korban. Az oltásnak 95% -os hatékonysága van a rubeola megelőzésében. Az oltás nemcsak a rubeola ellen véd, hanem a kanyaró és a mumpsz ellen is, amelyek szintén veszélyes vírusos betegségek.

Az oltás kiemeten fontos nem csak a gyermek, hanem a szülő, nagyszülők védelme szempontjából is. Magyarországon a kötelező védőoltások egyike. 

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.01 13:08