Hepatitis A elleni védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás

Magyarországon 3 ínaktivált vírust tartalmazó Hepatitis A elleni védőoltást törzskönyveztek.

Kinek javasolt?

  • Bárkinek, aki járványveszélyes területre látogat /Közép- és Dél-Amerika, Mexikó, Ázsia (Japán kivételével), Afrika, Kelet-Európa és egyes Dél-Európai országok/
  • Azoknak akik alapbetegségük vagy életmódjuk miatt különösen veszélyeztetettek.(vérzékenységben szenvedők, intravénás kábítószer-használók, homoszexuális személyek, krónikus májbetegségben szenvedők)
  • Olyan személyeknek, akik a munkájuk során ki lehetnek téve fertőzésnek (laboratóriumi dolgozók, egészségügyi dolgozók, vízügyi dolgozók)
  • Minden érintettnek egy adott közösségben, ha hepatitis A járvány tör ki.

Mikor kell beadni?

Utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki.

A hosszú távú védettség eléréséhez szükséges emlékeztető oltásra az első adag beadását követő 6 hónap és 5 év között bármikor sor kerülhet, de a beadás javasolt az első vakcinációt követő 6-12 hónapban.

A vakcina más oltásokkal egyidőben is alkalmazható.

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?

Egyetlen hepatitis A oltás 3-5 évre nyújt védettséget. A teljes hepatitis A oltási sor felvétele esetén (mely 2 védőoltásból áll) legalább 20 évre szóló védettség szerezhető.

Mikor nem lehet beadni?

  • Ha valakinek egy korábbi alkalommal a vakcina beadását (hepatitis A) követően súlyos allergiás tünete volt
  • Ha valakinek ismert allergiája van bármilyen más oltásra, vagy az oltóanyag valamely komponensére allergiás
  • Fennálló egyéb súlyos akut betegség esetén

Az eddigi ismeretek szerint nem ártalmas terhességben és nem veszélyes az újszülöttre, de csak akkor ajánlott, ha a terhes nő a fertőzés fokozott veszélyének van kitéve.

Utolsó módosítás:2023.08.11 13:21