Cryptosporidiosis

Cryptosporidiosis

Cryptosporidiosis: amely sokak számára ismeretlen vagy talán hallották már, de nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Azonban ne tévesszen meg senkit a nehezen kiejthető név, mert a cryptosporidiosis egy olyan betegség, amely világszerte okozhat komoly problémákat, különösen azok számára, akiknek az immunrendszere gyengébb, vagy ahol a higiéniai viszonyok nem megfelelőek.

Mi az a cryptosporidiosis?

A cryptosporidiosis egy olyan fertőző betegség, amelyet a Cryptosporidium nevű egysejtű parazita okoz. Ez a mikroorganizmus az emésztőrendszerben élősködik, és a fertőzés főleg vízzel vagy élelmiszerekkel történik, amelyek a parazita oocisztáival szennyezettek . A Cryptosporidium oociszták rendkívül ellenállóak a környezeti feltételekkel szemben, így könnyen terjedhetnek.

Az oociszta egy olyan tartalékstádium vagy állapot, amit egyes mikroorganizmusok, például a protozoák, paraziták és egyes növényi organizmusok alkothatnak bizonyos körülmények között. Az oociszta egyfajta védőburkolatként vagy tokként képzelhető el, amely védelmet nyújt a külső környezeti tényezők, például a kiszáradás, a hideg vagy a kémiai hatások ellen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Cryptosporidiosis kórokozója

A cryptosporidiosis kórokozója a Cryptosporidium nevű egysejtű parazita. A Cryptosporidium genus többféle fajt tartalmaz, és ezek közül a legjelentősebb az emberre nézve a Cryptosporidium parvum és a Cryptosporidium hominis. Ezek a mikroorganizmusok az emésztőrendszerben élősködnek, és a fertőzést maga a Cryptosporidium oocisztája okozza.

Az oociszta a Cryptosporidium életciklusának egyik állomása, és rendkívül ellenálló a környezeti feltételekkel szemben. Szennyezett vízen vagy élelmiszeren keresztül terjed, és ha bejut a szervezetbe, akkor a bélcsatornában kikel és aktív formává alakul, amely képes fertőzni. A cryptosporidiosis általában hasmenést, hasi fájdalmat, hányást és lázat okozhat.

A fertőzés terjedhet személyről személyre közvetlen kontaktussal vagy a szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása útján. A betegség kockázata különösen nagy olyan emberek számára, akiknek az immunrendszere gyengült, például AIDS-ben szenvedők, kemoterápiás kezelés alatt állók vagy idős emberek. Az alapvető higiéniai szabályok betartása, a tiszta ivóvíz fogyasztása és a személyes higiénia gondos betartása fontosak a cryptosporidiosis megelőzésében.

Kapcsolódó cikkünk

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Európa-szerte a harmincszorosára ugrott a kanyarós megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a kanyaró felszámolásában elért eredmények is veszélybe kerülhetnek, amennyiben nem reagálnak időben az országok. Prof. Dr. Mészner Zsófia , az Infektológiai Központ csecsemő és ...

Cryptosporidiosis tünetei

A cryptosporidiosis tünetei változhatnak a beteg immunrendszerének állapotától és a parazita mennyiségétől függően. Általánosságban elmondható, hogy a cryptosporidiosis legjellemzőbb tünete a hasmenés. Az alábbiakban olvsható a cryptosporidiosis további lehetséges tünete:

 • Hasmenés: A hasmenés lehet enyhe, közepes vagy súlyos, és gyakran vizes, nyálkás lehet. Jellemző a gyakran jelentkező, sürgető székelési inger..
 • Hasi fájdalom: Cryptosporidiosis során a betegek gyakran panaszkodnak hasi fájdalomról, amely lehet görcsös vagy tompa jellegű.
 • Hányás: Előfordulhat hányás is cryptosporidiosis esetén .
 • Láz: A cryptosporidiosis fertőzést kísérheti láz, de ez a tünet általában enyhébb.
 • Fáradtság: A betegek gyakran érezhetik magukat kimerültnek és kifáradtnak.
 • Fogyás: Hosszantartó hasmenés esetén a fogyás is előfordulhat.

A tünetek többnyire a fertőzést követő 2-10 napon belül jelentkeznek, és általában 1-2 hétig tartanak, de egyes esetekben hosszabb ideig is fennállhatnak. Fontos megjegyezni, hogy az egészséges immunrendszerű emberek gyakran könnyebben átvészelik a cryptosporidiosis fertőzést, míg az immunszupprimáltaknál, például az AIDS-ben szenvedők esetén, komolyabb lefolyás tapasztalható. Azonnali orvosi ellátásra lehet szükség azoknál az embereknél, akik súlyos tüneteket tapasztalnak, vagy akik gyengébb immunrendszerrel bírnak.

Cryptosporidiosis diagnózisa

A cryptosporidiosis diagnózisát általában laboratóriumi vizsgálatokkal végzik el. Az alábbiakban olvashatók a cryptosporidiosis diagnózisának főbb lépései:Cryptosporidiosis

 • Klinikai értékelés: Az orvos az első lépésben általános klinikai vizsgálatokat végez, és megkérdezi a pácienst a tüneteiről és a lehetséges expozíciós forrásokról, például az ivóvíz minőségéről vagy, hogy a közelmúltban volt-e utazás.
 • Székletmintavétel: A leggyakoribb módszer a cryptosporidiosis diagnózisára a székletmintavétel. A betegtől székletmintát vesznek, majd a laboratóriumban mikroszkóppal vizsgálják meg, hogy a Cryptosporidium parazita jelenlétéről megbizonyosodjnak. A mikroszkópos vizsgálat során az oociszták azonosíthatók.
 • Molekuláris tesztek: A PCR (polimeráz láncreakció) molekuláris tesztek is alkalmazhatók a Cryptosporidium DNS kimutatására a székletmintákból. Ez a módszer pontosabb és érzékenyebb lehet, mint a hagyományos mikroszkópos vizsgálat.
 • Immunológiai tesztek: Ritkábban alkalmazott módszer az antigén-antitest alapú tesztek használata a Cryptosporidium parazita jelenlétének kimutatására a székletmintákban vagy a vérben.

A diagnózist az orvos a klinikai tünetek, a laboratóriumi eredmények és a páciens kórtörténete alapján állítja fel.

Cryptosporidiosis differenciáldiagnózisa

A cryptosporidiosis diagnózisának megállapításához fontos szempont a fennálló tünetek differenciáldiagnózisa, vagyis a hasonló tünetekkel járó más betegségek kizárása vagy az azoktól való elkülönítése. A cryptosporidiosis tünetei, például hasmenés és hasi fájdalom, egyéb emésztőrendszeri fertőző betegségekhez is kapcsolódhatnak, tehát ezek nem specifikus tünetei a cryptosporidiosis fertőzésnek . Az alábbiakban néhány betegség, amelyeket a cryptosporidiosis tüneteitől elkülönítenek:

 • Vírusos gastroenteritis: A vírusos gastroenteritis (például rotavírus vagy norovírus) is hasmenést és hányást okozhat, és tüneteiben hasonlíthat a cryptosporidiosisra. A klinikai vizsgálatok és laboratóriumi tesztek segíthetnek megkülönböztetni őket.
 • Bakteriális gastroenteritis: A különböző baktériumok, például a Salmonella vagy az E. coli okozta gastroenteritis is hasonló tünetekkel járhat. A baktériumok jelenlétének kimutatásához bakteriológiai vizsgálatokat alkalmaznak.
 • Parazitás fertőzések: A cryptosporidiosis mellett más paraziták is okozhatnak hasmenést és hasi fájdalmat, például a Giardia vagy az Entamoeba histolytica. A megfelelő parazitológiai vizsgálatokkal meg lehet állapítani a parazita jelenlétét.

Cryptosporidiosis szövődményei

A cryptosporidiosis egy általában enyhe vagy közepesen súlyos betegség, amely az esetek zömében magától gyógyul, különösen az egészséges immunrendszerű embereknél. Azonban bizonyos esetekben, főként a gyengült immunrendszerrel élőknél, súlyosabb szövődmények is előfordulhatnak. Az alábbiakban néhány potenciális cryptosporidiosis szövődményt lehet találni:

 • Kiszáradás: A súlyos hasmenés és hányás miatt a betegek kiszáradhatnak. A dehidráció súlyos szövődmény lehet, különösen csecsemők és idősebb emberek esetében.
 • Malabszorpciós szindróma: A cryptosporidiosis okozhat olyan gyulladást az emésztőrendszerben, amely zavarja a tápanyagok felszívódását. Ennek eredményeként a betegek fogyhatnak, és hiánytüneteket tapasztalhatnak, mint például vitamin- vagy ásványianyag-hiány.
 • Súlyos hasmenés: Néhány esetben a cryptosporidiosis súlyos, tartós hasmenést okozhat, ami kiszáradáshoz vezethet és jelentős testtömegvesztést okozhat.
 • Tüdőt érintő szövődmény: Ritka esetekben a Cryptosporidium parazita a tüdőben is elterjedhet, súlyos tüdőfertőzést okozva, különösen az immunrendszer gyengeségével élők esetében.
 • Krónikus cryptosporidiosis: Gyekrabban az AIDS-ben szenvedőknél, a cryptosporidiosis lehet krónikus, hosszantartó betegség, amely súlyos tünetekkel és szövődményekkel járhat.

Fontos megjegyezni, hogy az egészséges immunrendszerű emberek általában könnyebben átvészelik a cryptosporidiosis fertőzést, és kevésbé valószínű, hogy súlyos szövődmények alakulnak ki náluk. Azonban a gyenge immunrendszerrel élőknek, például az AIDS-ben szenvedőknek, óvatosnak kell lenniük, és orvosi ellátást kell keresniük, ha cryptosporidiosis tüneteit észlelik, mivel számukra nagyobb a kockázata a súlyos szövődmények kialakulásának.

Cryptosporidiosis kezelése

A cryptosporidiosis kezelése általában tüneti, és az egészséges immunrendszerrel rendelkező emberek esetében a betegség általában önmagától múlik el. Az immunszupprimáltak esetén, vagy az idősebb emberek, valamint a csecsemők fertőzöttségekor a cryptosporidiosis kezelése nagyobb körültekintést és gyakrabbi orvosi felügyeletet igényel. Az alábbiakban a cryptosporidiosis kezelésére alkalmazott módszereket lehet megtalálni:

 • Hidratáció: Mivel a cryptosporidiosis hasmenéssel és hányással jár, a betegek kiszáradhatnak. A hidratáció, vagyis a folyadékpótlás kritikus fontosságú. Az orvosok általában azt javasolják, hogy a betegek sok vizet igyanak, vagy elektrolit-oldatokat, orális rehidrációs folyadékot is használhatnak a folyadékvesztés pótlására.
 • Táplálás: A cryptosporidiosis okozta hasmenés miatt a fertőzötteknél emésztési-felszívódási problémák jelentkezhetnek. Fontos, hogy a betegek megfelelő tápanyagokhoz jussanak. Az orvosok vagy táplálkozási szakemberek tanácsával olykor szükség lehet speciális diétára vagy táplálék-kiegészítőkre.
 • Antiparazita gyógyszerek: Az egészséges immunrendszerrel rendelkező emberek esetében általában nem szükségesek parazitaellenes gyógyszerek a cryptosporidiosis kezelésére, mivel a betegség magától múlik el. Azonban az gyenge immunrendszerrel élők esetében néha az atovaquone vagy a nitazoxanide nevű gyógyszereket írhatják elő, hogy lerövidítsék a tünetek időtartamát és csökkentsék a betegség súlyosságát.
 • Immunitást helyreállító kezelés: Az immunszupprimáltak esetében az alapbetegség, például AIDS, kezelése és az immunrendszer megerősítése is fontos a cryptosporidiosis elleni küzdelemben.

Fontos kiemelni, hogy a cryptosporidiosis terjedhet személyről személyre, ezért a fertőzötteknek gondoskodniuk kell a megfelelő higiéniai gyakorlatok betartásáról, például a kézmosásról , a közös evőeszköz- és pohárhasználat kerüléséről, hogy ne fertőzzenek másokat. 

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.10.10 21:49