Skarlát

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Mi a skarlát?

A skarlátot a Streptococcus pyogenes baktérium okozza, amely az A-csoportú streptococcusok közé tartozik. Ez a baktérium fertőzéseket okozhat a torokban, az orrban, és a bőrön.

A skarlát általában gyermekeknél fordul elő, különösen az 5 és 15 év közötti korosztályban, de bármely életkorban előfordulhat. A gyerekek égyébként gyakrabban lehetnek skarlátosak, mert az immunrendszerük még nem teljesen fejlődött ki, és gyakrabban vannak közösségben, például az iskolában, óvodában vagy bölcsődében.

A skarlát terjedése cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel történik, beszélgetés, köhögés vagy tüsszögés útján. A baktériumok továbbterjedhetnek az érintett személy száján vagy orrán keresztül, vagy közvetlenül érintkezve askarlátos beteg bőrével.

A skarlát megelőzése érdekében fontos a megfelelő higiéniai szokások betartása, például a rendszeres kézmosás, a köhögés és tüsszentés eltakarása, valamint a betegekkel való közvetlen érintkezés elkerülése. Az antibiotikumok hatékonyak a skarlát kezelésében, és segíthetnek a szövődmények kialakulásának megelőzésében.

A skarlát tünetei

A skarlát egy fertőző betegség, amelyet a Streptococcus pyogenes baktérium okoz. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a skarlát tüneteit, különösen a gyerekeknél:

 • Magas láz: A skarlát többnyire magas lázzal kezdődik.
 • Torokfájás: A gyermekek gyakran panaszkodnak torokfájásra, amely erős és égő érzés. A torok piros és duzzadt lehet.
 • Kiütések: A skarlát jellegzetes tünete a bőrpír és a kiütések. A kiütések általában finomak és a test bőrfelületén jelentkeznek, a karokon a lábakon és a mellkason is. A jellegzetes kiütések alapján felállítható a skarlát diagnózisát.
 • Arc és nyelv pirossága: A skarlát korai szakaszában az arc és a nyelv erősen bepirosodik, megduzzadhat,  ezt "málnanyelvnek" is nevezik.
 • Nyirokcsomók megnagyobbodása: A gyermekek nyirokcsomói duzzadtak és fájdalmasak lehetnek.
 • Hányás és fejfájás: Skarlát esetén a gyermekeknél gyakran jelentkezik hányás, fejfájás, ezek a láz és a fertőzés miatt jelentkezhetnek.

Ha gyermekénél a fenti tüneteket tapasztalja, akkor forduljon mielőbb orvoshoz! Az orvos diagnosztizálja a skarlátot, és antibiotikumterápiát indít, hogy segítse a fertőzés gyógyulását.

Milyen a skarlát okozta kiütés?

A skarlát okozta kiütés általában finom, pikkelyszerű, piros foltok formájában jelenik meg a skarlátos beteg bőrén. A kiütések gyakran a test alsó felén kezdődnek, majd terjednek feljebb a mellkas és a hát területére is. Az arc általában nem érintett, de előfordulhat bőrpír itt is.

A skarlát kiütései jellegzetesek, mert azok olyan különleges mintákat formálnak a bőrön, amelyeket "köpönyeg alakú kiütéseknek" neveznek. A kiütések maguk is viszketnek és fájdalmasak lehetnek.

A skarlát jellegzetes kiütései segítenek a betegség diagnosztizálásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy más fertőző betegségek is okozhatnak hasonló kiütéseket, mint a skarlát, például a rubeola vagy kanyaró. Ezért fontos, hogy ha felmerül, hogy gyermeke skarlátban szenved, orvoshoz forduljon a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

További jellemző tünetek a skarlát esetében: magas láz, torokfájás, bőrpirosodás, málnanyelv, nyirokcsomók megnagyobbodása, hányás és fejfájás, amiket cikkünk egy korábbi fejezetében részleteztünk. 

Skarlát diagnózisa

A skarlát diagnózisa  fizikális vizsgálat alapján történik, amely magában foglalja a tünetek megfigyelését, tehát a lázat, torokfájást és a kiütéseket is. A bőrön megjelenő jellegzetes "köpönyeg alakú" kiütések további jelek lehetnek a skarlátra utalóan. Az orvos más teszteket is elvégezhet, úgy mint a torokváladék tenyésztését, hogy megerősítse a diagnózist és megállapítsa, hogy a fertőzést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza-e.

Haúgy gondolja, hogy gyermeke skarlátos, fontos, hogy minél előbb forduljon orvoshoz a pontos ok és a megfelelő kezelés érdekében. A korai diagnózis és a megfelelő terápia segíthet csökkenteni a szövődmények kockázatát és felgyorsítani a gyógyulást.

Skarlát kezelése

A skarlát kezelése antibiotikumokkal történik, általában penicillin vagy egyéb cefalosporin típusú antibiotikumokkal. Az antibiotikumot általában 10 napig szedik hogy a fertőzés teljesen elmúljon. Az antibiotikumok hatékonyan kezelik a betegséget és csökkentik a szövődmények kockázatát, ha a kezelés időben megkezdődik.

A lázat és a fájdalmat csillapító gyógyszerek, például az acetaminofen (paracetamol) vagy az ibuprofen, szintén segíthetnek a betegség tüneteinek enyhítésében.

A betegség tüneteinek enyhítése és a gyógyulás elősegítése érdekében fontos, hogy a gyermek pihenjen, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon és kerülje azokat az ételeket, amelyek fokozhatják a torokfájást. A gyermeknek ajánlott lágy, könnyen emészthető ételeket enni, és a citrusféléket és a savanyú ételeket kerülni, amelyek irritálhatják a torok területét.

Fontos, hogy az antibiotikum kezelést végig kell vinni, még akkor is, ha a betegség tünetei enyhülnek. Ez azért szükséges, hogy elkerüljük a fertőzés visszatérését vagy a baktériumok ellenállóvá válását az antibiotikumokkal szemben.

Skarlát szövödményei

A skarlát szövődményei bár ritkák, de súlyosak lehetnek, különösen, ha a gyermeket nem kezelik időben, vagy ha a skarlát súlyosabb formájáról van szó.

A skarlát szövődményei közé tartozhatnak:

 • Rheumás láz: Ez egy autoimmun betegség, amely a szív, az ízületek és a központi idegrendszer gyulladásához vezethet. A rheumás láz a skarlát leggyakoribb szövődménye gyermekeknél.
 • Vesebetegségek: A skarlát vesegyulladást okozhat, amely a vizeletürítés nehézségét, vizeletürítési fájdalmat, vér megjelenését eredményezheti a vizeletben és magas vérnyomást okozhat. Glomerulonephritis is előfordulhat, ami az immunrendszer rendellenes működéséből adódik.
 • Mandulagyulladás és tályog: A skarlát mandulagyulladást okozhat, amely gyakran tályoggá alakul.
 • Bőrkiütések: A bőrkiütések után a bőr hámlik, ami esetleges felülfertőződéseket okozhat.
 • Májgyulladás: A skarléá ritkán, de okozhat májgyulladást is.

Fontos, hogy a skarlátot időben és megfelelően kezeljék, hogy csökkentsék a szövődmények kockázatát. Ha bármilyen tünetet észlel gyermekén, amely skarlátra utal, azonnal forduljon orvoshoz. 

 

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.01 12:51