A nagy túlélő – a Trichomonas vaginalis a nedves törölközővel is terjedhet?

A nagy túlélő – a Trichomonas vaginalis a nedves törölközővel is terjedhet?

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:26

A trichomoniasis egyike a négy leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzésnek. A betegség szexuális érintkezéssel terjed, de nagyon ritkán előfordulhat, hogy a fertőzött személy személyes tárgyainak használatával vagy közös fürdőzés útján is fertőzhet. Dr. Karászi Viktória nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvost kérdeztük ennek lehetőségéről.

Online Bejelentkezés

Dr. Karászi Viktória

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

A trichomoniasisról röviden

-A Trichomonas vaginalis egy, a húgyivarszervekben élősködő parazita egysejtű, ami az ún. trichomoniasis kórképet okozza. A trichomoniasis férfiakat és nőket egyaránt érinthet, de gyakrabban fordul elő a hölgyek körében, és az idősebb nők nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg általa – nyomatékosítja dr. Karászi Viktória, akitől megtudtuk, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a trichomoniasis a nők 8,1 százalékát érinti világszerte. A trichomoniasis elsősorban nemi érintkezés útján terjed, ugyanakkor – bár rendkívül kicsi a valószínűsége – előfordulhat a nem nemi úton történő terjedés is (szennyezett törölköző, közös fürdő útján). A Trichomonas vaginalis fertőzés általában nem súlyos, de a kezeletlen infekció számos súlyos szövődményt okozhat (húgyúti fertőzések, terhességi szövődmények).

Melyek a Trichomonas vaginalis tünetei?Trichomoniasis

-A tűnetek a fertőzést követően egy hónapon belül megjelennek. Tudni kell azonban, hogy a Trichomonas vaginalis nagyon sokszor tünetmentes, a fertőzött személyek pedig a kórokozót tudtuk nélkül továbbadhatják – mondja dr. Karászi Viktória, aki a nők esetében a következő figyelmeztető tünetekre hívja fel a figyelmet:

 

 • nagy mennyiségű, kellemetlen szagú, sárgászöldes, híg, habos hüvelyváladék
 • bőrpír, viszketés és égő érzés a hüvelyben és a vulván
 • fájdalom, égő érzés vizelés közben
 • alhasi fájdalom
 • fájdalmas szex

Férfiaknál a trichomoniasis általában a húgycsövet fertőzi meg, ám ritkán okoz tüneteket. Amennyiben mégis jelentkeznek tünetek, akkor elsőorban az alábbiak  jelezhetik a betegséget:

 

 • duzzanat és bőrpír a péniszen
 • viszketés vagy irritáció a pénisz belsejében
 • fájdalom vagy égő érzés vizelés közben vagy magömlés után
 • gyakori vizelési inger
 • kis mennyiségű folyás

Úszómedencében is elkaphatja a fertőzést?

-A Trichomonas vaginalis nem képes életben maradni a külső környezetben hosszú ideig, ám kifejezetten kedveli az emberi testen kívüli meleg és nedves helyeket. Ugyanakkor a medencében való átvitel a hatalmas vízmennyiség hígító hatása miatt igencsak valószínűtlen – nyugtat meg mindenkit a doktornő. Nagyobb veszélyt jelenthetnek a nedves padok, vécéülőkék, zuhanyfúvókák és a közös törölközőhasználat, ám ezek a tényezők is csak nagyon ritkán játszanak szerepet a fertőzések terjedésében, mivel a Trichomonas vaginalis közvetlen érintkezés útján terjed.

Mi a teendő, ha a Trichomonas vaginalis tüneteit tapasztalja?

-Ha azt gyanítja, hogy Trichomonas vaginalis fertőzése van, fontos, hogy nemigyógyász szakorvost keressen fel, aki az alapos anamnézis és a diagnózis felállítását követően antibiotikum kezelést írhat fel önnek és szexuális partnerének – tanácsolja a doktornő, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy trichomoniasisban gyakori az újrafertőződés arány, ezért megfontolandó lehet a kezelés után 3 hónappal egy ismételt tesztelést végezni.

Hogy védekezhet a a Trichomonas vaginalis ellen?

-A fertőzés elkerülése érdekében mindenképpen javasolt gumióvszer használata, a rendszeres orvosi vizsgálatok és a személyes higiéniai szokásokra való odafigyelés.

Téma szakértője

Specialitások:
 • STD vizsgálat, nemi betegségek szűrése
 • STD gondozás, nemibeteg gondozás
 • általános bőrgyógyászati betegségek kezelése
 • kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

Rendelés típusa:

 • személyes
 • rendelői vizit

Rendelési helyszín: 

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, Budasquare Irodaház, V. emelet

Rendelési telefonszám: +36 70 940 0099

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság és diszkréció

A vizsgálat során a doktornő nagyon precíz volt, kedvessége és a diszkréció, a hangulat minden várakozáson felüli volt. Nem gondoltam, hogy egy ilyen kényes szituációban ennyire bizalommal lehet lenni orvos iránt. 5 csillag!

Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória
nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvos