A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

A kiütések elfertőződésének megakadályozásához fontos az övsömör kezelése

Utolsó módosítás:2024.01.11 12:27

Aki valaha volt bárányhimlős, az élete során bármikor megtapasztalhatja az övsömör kellemetlen, fájdalmas tüneteit, ugyanis mindkét betegséget ugyanaz a herpeszvírus okozza. A törzsön sávszerűen, „övként” elhelyezkedő kiütések fájdalma azonban enyhíthető, az elfertőződésük pedig megakadályozható az orvos által rendelt szerekkel. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos osztotta meg a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Online Bejelentkezés

Dr. Karászi Viktória

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Aki volt bárányhimlős, az mindenképpen övsömörös is lesz?

A bárányhimlő és az övsömör kapcsolata egyszerű: Mindkettőt a varicella zoster nevű herpeszvírus okozza. Aki tehát átesett a bárányhimlőn, annak szervezetében már jelen van ez a vírus, ami bizonyos személyeknél évekig, évtizedekig „rejtőzhet” inaktív állapotban az idegdúcokban és egyszer csak újra aktiválódik. Ilyenkor azonban már nem bárányhimlő, hanem övsömör jelentkezik. A betegség megjelenését előmozdíthatja a tartós stressz, illetve olyan betegségek és kezelések is, amelyek csökkentik az immunrendszer védekezőképességét, mint például a HIV- fertőzés vagy az AIDS, a kemoterápia, a csontvelő- vagy szervátültetés. Ez azonban nem minden egykori bárányhimlősnél fordul elő!
Övsömörre akkor lehet gyanakodni, ha a bőr – vagyis leggyakrabban a törzs, az arc és a végtagok bőre – érzékennyé válik, amit 2-3 nap múlva fájdalmas, hólyagos kiütések követnek. (Bár vannak olyan esetek is, amikor csak a bőrfájdalom alakul ki, de a kiütések nem.)  Emellett tünet lehet a bizsergő, égő érzés, a zsibbadás, a fejfájás, a kimerültség, és bizonyos esetekben a láz is. Sajnos nem ritkán akár hetekig is elhúzódik ez a nagyon kellemetlen, fájdalmas állapot, mialatt a kiütések folyadékkal teli hólyagokká alakulnak. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Övsömör kezelése és a bárányhimlő hatása az övsömörreAz övsömör kezelhető, a vírusellenes kezelés enyhítheti a tüneteket és segíthet a szövődmények megelőzésében. Ez azért is fontos, mert – bár nem gyakran -, de olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a posztherpeszes neuralgia, ami a betegség helyén jelentkező, hosszan tartó fájdalom, vagy még ritkábban arcidegbénulás, agyvelőgyulladás, egyensúly- és hallászavarok.
Amennyiben az övsömör a szem környéken okoz tünetet, átmeneti vagy tartós látásprobléma is szövődmény lehet, ennek megelőzése érdekében a szem körül jelentkező kiütéseket mindenképpen meg kell mutatni szemész orvosnak – hangsúlyozza dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos. – Ugyanakkor a leggyakrabban jelentkező szövődmény a kiütések elfertőződése lehet, ez azonban jól kezelhető antibiotikummal. Fontos megjegyezni, hogy magát az övsömört nem kell és nem is lehet antibiotikummal kezelni, azt ugyanis nem baktérium, hanem vírus okozza. 

Ugyancsak fontos orvosnak látni az övsömörös beteget, ha az illető terhes, ha 60 éven felüli, vagy ismerten legyengült az immunrendszere, hiszen ilyen esetekben nőhet a szövődmények kialakulásának kockázata.

Mit tehet a páciens?

Ha már kialakult az övsömör, a legfontosabb, hogy szárazon és tisztán tartsa az érintett testfelületet, esetleg érdemes tapadásmentes kötéssel le is fedni azt. Ez már csak azért is hatásos, mert elejét veszi a vakarásnak, és így az elfertőződésnek is.
- Aki pedig megelőzni szeretné az övsömört, és már volt korábban bárányhimlős, az kérhet 50 éves kor felett ajánlható övsömör elleni oltást, amivel leginkább a súlyosabb szövődmények megelőzése a cél. Aki pedig nem volt bárányhimlős, az bármilyen életkorban kérheti a bárányhimlő elleni oltást.

Forrás: Infektológiai Központ (www.infektologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:
  • STD vizsgálat, nemi betegségek szűrése
  • STD gondozás, nemibeteg gondozás
  • általános bőrgyógyászati betegségek kezelése
  • kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes
  • rendelői vizit

Rendelési helyszín: 

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, Budasquare Irodaház, V. emelet

Rendelési telefonszám: +36 70 940 0099

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság és diszkréció

A vizsgálat során a doktornő nagyon precíz volt, kedvessége és a diszkréció, a hangulat minden várakozáson felüli volt. Nem gondoltam, hogy egy ilyen kényes szituációban ennyire bizalommal lehet lenni orvos iránt. 5 csillag!

Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória
nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvos