Már felvehető az influenza elleni védőoltás – kiknek javasolt?

Már felvehető az influenza elleni védőoltás – kiknek javasolt?

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:26

December végén, január elején érheti el Magyarországot az idei influenzajárvány, ami súlyos szövődményeket okozhat a veszélyeztetett csoportok számára. Október 31-től már elérhetőek az influenza oltóanyagok a háziorvosi praxisokban és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. Az ÁNTSZ közleménye szerint 949 000 adag 3Fluart influenza vakcina áll a 3 évesnél idősebbek rendelkezésére, melyet a kockázati csoportba tartozók térítésmentesen vehetnek fel. Az influenza oltással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatott Prof. Dr. Mészner Zsófia csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó, az Infektológiai Központ orvosa.

Online Bejelentkezés

Prof. Dr. Mészner Zsófia

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Az influenzáról

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő, hirtelen jelentkező megbetegedés, melynek leggyakrabban észlelt tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, orrdugulás, valamint az izomfájdalom és a fáradtság. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap. Az influenza bárkit megbetegíthet, a védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze pedig a védőoltás, amellyel a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek is megelőzhetőek.

Milyen oltóanyagot vehetünk fel 2023-ban?

Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden évben az aktuális szezonra gyártott vakcina beadása szükséges. A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák, a védőoltás ezért minden évben tartalmaz egy 2A és egy B törzset. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 2023/2024. évi influenzaszezonra az északi féltekén az alábbi influenza vírustörzseket ajánlja:

 • A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09-szerű;
 • A/Darwin/9/2021 (H3N2) -szerű;
 • B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage) -szerű.

Mivel az oltóanyagban nincs élő kórokozó, ezért a védőoltástól nem lehet megbetegedni.

Kiknek javasolt az influenza oltás felvétele?

 • A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, valamint a különféleKiknek javasolt az influenza elleni védőoltás? krónikus betegségekben (pl. szív-és érrendszeri betegségek, légzőszervi megbetegedések, cukorbetegség, daganatos betegség, krónikus máj- vagy vesekárosodás, vérképzőszervi megbetegedések stb.) szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a gyermekvállalás előtt álló vagy várandós nők.  
 • A védőoltás erősen ajánlott továbbá az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, valamint a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.
 • Javasolt az oltás felvétele a sertés-, baromfi- és lótartással, illetve ezen állatok szállításával foglalkozó munkavállalók számára. 
 • Mivel a fél évnél fiatalabb gyermekek védelmét csak a környezetükben élők oltásával lehet megoldani, ezért a családtagok oltása is erősen ajánlott.
 • Megfontolandó az oltás felvétele abban az esetben is, ha zárt térben dolgozunk több emberrel, vagy hosszú repülőút előtt állunk.
 • Mindenkinek érdemes felvennie az oltás, aki nem szeretne hosszabb időre kiesni a munkából.

Mit kell még tudni az influenza oltásról?

Az influenza elleni védőoltást fertőző betegségektől mentesen lehet felvenni, lehetőleg minél hamarabb, hiszen a járvány március végéig bármikor jelentkezhet, a védelem kialakulása pedig 2-3 hetet vesz igénybe. Az oltást izomba kapjuk, oltási szövődményként láz, bőrpír, enyhe végtagfájdalom és fejfájás jelentkezhet. Amennyiben korábban valamely védőoltás allergiás reakciót váltott ki, vagy a közeljövőben további oltásokat tervezünk felvenni, jelezzük orvosunknak!

Nazális vakcina is elérhető a gyermekek számára

Az idei már a harmadik szezon, amikor a 2 és 18 év közötti gyermekek influenza elleni védelmére egy orrba cseppenthető, ún. nazális vakcina is adható, ami élő, gyengített influenza vírusokat tartalmaz. A vakcina előnye, hogy nem jár tűszúrással, és mind a nyálkahártyán, mind a vérben kialakul a védettség; hátránya, hogy immunsérülteknek nem javasolt. 

Önmagunk és családunk egészségének védelme érdekében kérjük az influenza elleni védőoltást háziorvosunktól! – tanácsolja Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Téma szakértője

Specialitások:
 • Védőoltási szaktanácsadás: melyik oltást mikor érdemes beadatni gyermekének
 • Személyre szabott védőoltási terv készítése
 • Védőoltások tervezése a családtervezés időszakában, várandósság előtt és alatt

Rendelés típusa: 

 • távkonzultáció

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tudás és alaposság

Nem gondoltam, hogy ennyi mindenre fény derülhet egy konzultáció során. Személyre szabott oltási tervet kaptam, a beszélgetés során pedig minden kérdésemre választ kaptam, részletesen elmondta a professzor asszony, mikor-mire lehet számítani és melyik oltásra van szükség.

Prof. Dr. Mészner Zsófia
Prof. Dr. Mészner Zsófia
csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó