Csípő-égő érzés? Szexuális úton terjedő fertőzés is okozhat fájdalmas vizelést

Csípő-égő érzés? Szexuális úton terjedő fertőzés is okozhat fájdalmas vizelést

Utolsó módosítás:2024.03.19 17:54

A fájdalmas vizelés mindig valamilyen betegség kísérő tünete, és nagyon gyakran húgyúti fertőzés áll a hátterében. Az E. coli okozta fertőzés mellett a gyulladások jelentős részét a szexuálisan terjedő kórokozók is okozhatják – mondja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa.

Online Bejelentkezés

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Húgyúti panaszok

-A légúti fertőzések után a húgyúti fertőzés a leggyakoribb gyulladásos betegség. Mivel a húgycső kapcsolatban áll a külvilággal, így a fertőzéseket okozó kórokozók általában a húgycsövön keresztül jutnak be a szervezetbe, amelyek az alsó és a felső húgyutak gyulladását okozzák. Húgyúti fertőzéseket szexuális úton terjedő fertőzések is okozhatnak, az STD-ket okozó baktériumok ugyanis hatással lehetnek a húgyúti rendszerre is. Az STD-k okozta húgyúti fertőzések legjellemzőbb tünete a fájdalmas és gyakori vizelés, égő, csípő érzés, nyomásérzés és alhasi érzékenység. A páciensek húgycső, hüvely- és medencefájdalomról is beszámolhatnak, valamint érzékenyebbé válhat a gát tájéka is – magyarázza dr. Karászi Viktória.

Szexuális úton terjedő fertőzések, amelyek húgyúti fertőzést okozhatnak

Chlamydia: A fertőzést a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. Férfiak esetében gyakori tünete a vizelés közben fellépő égő vagy szúró érzés, ami a húgycső fertőzés következtében alakul ki. A rendszerint áttetsző húgycső folyás mellett a herék tájékán tapasztalható kellemetlen érzésről számolnak be a páciensek. Karászi doktornő szerint a fiatal, szexuálisan aktív nők esetében a gyakori, fájdalmas vizelés, a visszatérő hólyaghurut hátterében gyakran előforduló kórokozó a Chlamydia.

Gonorrhoea: A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, ami a nemi szervek, a húgycső, a torok és a végbél nyálkahártyájának sejtjeit fertőzi meg. A húgycső fertőzését égő-szúró érzés és vizelési fájdalom jelzi a hölgyeknél és férfiaknál egyaránt. A húgycsőből gennyes váladék ürül, ami a férfiaknál súlyosabb esetben a makkon gyulladást okozhat és akár fitymaszűkülethez vezethet; nőknél a kisajkak gyulladását eredményezheti. A gonorrhoea a kismedencei gyulladások egyik igen gyakori oka lehet– hívja fel a figyelmet a szakember.

Trichomoniasis: A nemi szervek hámsejtjeiben szaporodó Trichomonas vaginalis nevű protozoon okozza. A trichomoniasisban szenvedő betegek gyakran nem is tudják, hogy fertőzöttek, különösen férfiaknál tünetmentes a betegség – magyarázza Karászi doktornő, azoknál azonban, akiknél tünetek jelentkeznek, gyakori a fájdalmas vizelés. A trichomoniasis általában az alsó húgyúti rendszert (húgycső és húgyhólyag) fertőzi meg. Fertőzést jelezhet a habos, fehér színű hüvelyi folyás, illetve húgycsőváladék megjelenése.

Nemi szervi herpesz: A herpes simplex vírus okozta sebes, hólyagos, fájdalmas elváltozások a nemi szerveken és a környező területeken, továbbá a végbélnyílás körül jelenhetnek meg. A fájdalmas vizelés a genitális herpesz szintén gyakori tünete lehet, aminek az oka, hogy a herpes simplex fertőzés átterjedhet a húgycsőnyílásra.

Ureaplasma: Az Ureaplasma urealyticum egy velünk élő, ún. kommenzalista húgyivarszervi baktérium. Problémát akkor okoz, és akkor kezelendő, ha kóros mértékben elszaporodik. Ennek leggyakoribb tünete a húgycső gyulladása, ami fájdalmas vizelést, diszkomfortérzetet, valamint a nemi szervek környékének égő érzését okozza.  Visszatérő vagy idült kismedencei gyulladások esetén is gyakorta diagnosztizáljuk – mondja a doktornő.

Ez a teendő, ha húgyúti panaszokkal küzd

 -Húgyúti és vizelési panaszokat számtalan betegség okozhat. Ha tüneteink nem múlnak el néhány nap alatt, esetleg súlyosabbá válnak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében! A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések diagnózisa során az anamnézis felvételét és a fizikai vizsgálatot követően vizeletvizsgálatot is elvégzünk; illetve kenetvételre is sor kerül (húgycsőből, hüvelyből vagy méhnyakból) a fertőzést okozó kórokozók azonosítása érdekében. A szexuális úton terjedő húgyúti fertőzések kezelése a kórokozó típusától és a fertőzés súlyosságától függően változó, az időben felfedezett és kezelésbe vett STI-k a jelenlegi antibiotikumokkal jól és következmények nélkül gyógyíthatók – mondja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ orvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • STD vizsgálat, nemi betegségek szűrése
  • STD gondozás, nemibeteg gondozás
  • általános bőrgyógyászati betegségek kezelése
  • kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes
  • rendelői vizit

Rendelési helyszín: 

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, Budasquare Irodaház, V. emelet

Rendelési telefonszám: +36 70 940 0099

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság és diszkréció

A vizsgálat során a doktornő nagyon precíz volt, kedvessége és a diszkréció, a hangulat minden várakozáson felüli volt. Nem gondoltam, hogy egy ilyen kényes szituációban ennyire bizalommal lehet lenni orvos iránt. 5 csillag!

Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória
nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvos