Napfény, pálmafák, végtelen tengerpartok és trópusi nyavalyák. Jobban teszi, ha alaposan felkészül utazásaira!

Napfény, pálmafák, végtelen tengerpartok és trópusi nyavalyák. Jobban teszi, ha alaposan felkészül utazásaira!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:26

Nemzetközi felmérések tanúsága szerint, utazásaink során 50 százalék esélyünk van arra, hogy valamilyen egészségügyi problémánk adódjon. Az elhanyagolt trópusi betegségek világnapja kapcsán a trópusi utazásokkal járó egészségügyi kockázatokról és a megelőző óvintézkedésekről kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófia, csecsemő és gyermekgyógyászt, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

Online Bejelentkezés

Prof. Dr. Mészner Zsófia

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Január 30. – az elhanyagolt trópusi betegségek világnapja

-Az elhanyagolt trópusi betegségek húsz megelőzhető és kezelhető betegségből álló csoport, ami világszerte több, mint 1,7 milliárd ember számára jelent súlyos terhet – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia. E betegségcsoportban találjuk többek között a leprát, az álomkórt (Afrikai trypanosomiasis), a folyami vakságot (Onchocerciasis), a veszettséget, a rühességet, a kígyómarás mérgezéseket vagy a Dangue- és Chikungunya-lázat is. Ezek a betegségek mind a mai napig nem kapnak kellő figyelmet, súlyosan stigmatizálóak és elsősorban Amerika, Afrika és Ázsia fejlődő régióinak alacsony jövedelmű lakosságának körében terjednek. A WHO 2021-ben az elhanyagolt trópusi betegségek világnapjává nyilvánította január 30-át, hogy ezzel is felhívja a figyelmet e betegségek pusztító hatásaira, és nemzetközi összefogás segítségével támogatókat szerezzen megelőzésükhöz és felszámolásukhoz – magyarázza a professzor asszony.

A trópusi betegségek rémálommá változtathatják a pihenéstA trópusi utazások kockázatosak lehetnek.

-Ma már könnyűszerrel megszervezhetünk egy egzotikus nyaralást a világ bármely pontjára. Az utazások során azonban olyan fertőző betegségekkel is számolnunk kell ezekben az országokban, amelyek hazánkban már gyakorlatilag nincsenek jelen, vagy a a klimatikus és/vagy higiénés viszonyok miatt csak a trópusokon találkozhatunk velük. Utazás előtt tehát rendkívül fontos, hogy alaposan felmérjük a ránk leselkedő veszélyeket, és szakember segítségével minimalizáljuk az egyes fertőzésekkel járó kockázatokat. Az utazni szándékozóknak azt javaslom, hogy legalább 4-6 héttel a tervezett utazás előtt egyeztessenek időpontot védőoltási szaktanácsadóval, hogy időben megkaphassák az ajánlott oltóanyagokat, valamint gyógyszereket – hangsúlyozza Prof. Dr. Mésznek Zsófia.

Mi történik az utazás előtti védőoltás konzultáción?

-A védőoltási konzultáción részletes adat-, és anamnézis felvétel történik. Ennek során felmérjük a páciens egészségi állapotát, és a korábban kapott oltásait is sorra vesszük – sorolja a professzor asszony, aki hozzáteszi, hogy a tervezett utazás körülményeit, célállomásait és időtartamát is egyeztetik az érintettekkel. Az utazókat utazási tanácsokkal is ellátjuk, hogy felhívjuk a figyelmüket a lehetséges veszélyes fertőzésekre, és átbeszéljük velük, hogy milyen óvintézkedésekkel védekezhetnek ezek ellen – magyarázza a szakember. Amennyiben egzotikus utazást tervezünk, rendkívül fontos többek között a biztonságos ételek - italok fogyasztása és a rovarcsípések (kullancs, szúnyog, bolha) elleni hatékony védekezés. Ez utóbbiak olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a malária, a sárgaláz, a Zika, a Fengue-láz, a Chikungunya és a Lyme. A helyi haszonállatok, vadon élő állatok és rágcsálók harapása, karmolása, a nyálukkal való érintkezés a veszettség veszélye mellett a bakteriális fertőzés kockázatát is hordozza. De a turisták körében igen népszerű nevezetesség, a délkelet- ázsiai templomokban tanyázó majmok simogatása és etetése is hordozhat nem várt kockázatokat. Elfordulhat, hogy egy rosszul megválasztott lábbeli miatt szerzünk be egy sérülés okozta fertőzést, vagy egy óvatlan édesvízi fürdőzés következtében hazavisszük magunkkal a Schistosomiasist (vérmételyt) – részletezi a professzor asszony annak szemléltetésére, hogy miért is fontos alaposan felkészülni egy trópusi országba tervezett utazásra.

 

-A konzultáción arra is felhívjuk az utazni szándékozók figyelmét, hogy előfordulhatnak olyan trópusi betegségek, amelyeknek több hét vagy hónap a lappangási idejük. Érdemes tehát a hazatérést követően is figyelemmel kísérni egészségi állapotunkat, és szokatlan tünetek esetén (láz, hidegrázás, magas láz, orrvérzés, fejfájás) forduljunk szakemberhez! – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Mészner Zsófia, az Infektológiai Központ orvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Védőoltási szaktanácsadás: melyik oltást mikor érdemes beadatni gyermekének
  • Személyre szabott védőoltási terv készítése
  • Védőoltások tervezése a családtervezés időszakában, várandósság előtt és alatt

Rendelés típusa: 

  • távkonzultáció

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Professzor Asszony nagytudású és alapos. Védőoltási tanácsadáson voltam nála, nagyon alapos volt és személyre szabott tervet állított össze, figyelembe véve a családalapítási terveimet.

Prof. Dr. Mészner Zsófia
Prof. Dr. Mészner Zsófia
csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó