Kellemetlen intim szagok? Nemi betegségek is okozhatják

Kellemetlen intim szagok? Nemi betegségek is okozhatják

Utolsó módosítás:2024.05.29 07:53

A diszkomfortérzettel járó, kellemetlen szagú sárgás, zöldes hüvelyi folyás általában valamilyen hüvelyi fertőzésre utal. Ilyen esetben fontos a háttérben álló ok tisztázása, hogy mihamarabb célzott kezelésben részesülhessen a páciens- hangsúlyozza dr. Karászi Viktória bőr-és nemibeteg gyógyász, az Infektológiai Központ szakembere, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a kellemetlen tüneteket akár nemi betegség is okozhatja.

Természetes intim illatok

A szexuális illatokat, így a hüvely természetes illatát, váladékát övező diszkréció megnehezíti az intim testtájékunkkal kapcsolatos kommunikációt is, pedig fontos információkat adhat testünk működéséről, így az esetleges betegségekről is. A hüvelynek saját, finoman kiegyensúlyozott ökoszisztémája van, az egészséges hüvely enyhén savanykás illata pedig a hüvelyflóra jótékony baktériumainak főként a tejsavtermelő Lactobacillusoknak köszönhető –mondja dr. Karászi Viktória. Ezek gondoskodnak a hüvely természetes savas közegéért, ami fontos védelmet jelent a különféle, kevésbé kívánatos baktériumok ellen.

A hüvely illata egyedi, pH-ját a hormonális változások, a menstruációs ciklus, a személyes higiénia és a szexuális aktivitás, de az étrend és az öltözködés egyaránt befolyásolja. Az intim illatok a szexuális vonzalmat is rendkívüli módon befolyásolják. Tudvalevő, hogy Napóleon például levélben szólította fel Josephine-t, hogy eszébe ne jusson megmosakodni, amíg tiszteletét nem teszi nála.

Ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya

Karászi doktornő szerint, ha tartós, kellemetlen intim szagokat tapasztalunk, annak nagy valószínűséggel valamilyen mögöttes fertőzés, gyulladás vagy nagyon ritka esetben a szeméremtest betegsége lehet az oka, de a hüvelyben felejtett tampon és fogamzásgátló eszközök (pl. pesszárium, szivacs) is okozhatnak kellemetlen szaggal járó hüvelyi folyást. Érdemes csínján bánni az intim dezodorok és törlőkendők használatával is, és nem javasolt a hüvelyöblítés sem, hiszen ezek irritálhatják a hüvelyt és a szeméremtestet, illetve eltávolítják a jótékony lactobacillusokat, ami hüvelygyulladást és folyást okozhat.

Tipikus nemi betegségek, amelyek hüvelyszagot okoznak

-A hüvely illatának megváltozása nemi úton terjedő fertőzés (STI) következménye is lehet. A kóros hüvelyváladék leggyakoribb oka a bakteriális vaginózis, leginkább a szexuálisan aktív nőknél találkozunk vele – mondja Karászi doktornő. Hozzáteszi: a bakteriális vaginózis olyankor alakul ki, amikor a hüvelyben felborul a baktériumflóra egyensúlya, és a Lactobacillusok száma csökken. Mindenképpen foglalkozni kell vele, és nem csak a tünetek (kellemetlen szagú, fehér-szürkés folyás, fájdalom, viszketés), hanem amiatt is, mert a bakteriális vaginózis hajlamosíthat a szexuális úton terjedő betegségek, többek között a chlamydia és a gonorrhea kialakulására is. A szexuális úton terjedő fertőzések közül az igen gyakori trichomonast kell még megemlíteni, ami szintén kellemetlen szaggal társuló bő, habos, zöldessárga hüvelyfolyást okoz különösen a menstruációs ciklus közeledtével. De előfordulhat az is, hogy a chlamydia miatt tapasztalhat valaki a fehérneműjén foltot hagyó, sárgás-fehér folyást. Ilyen esetben a vizelés közben jelentkező fájdalom is figyelmeztető tünet lehet – teszi hozzá dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ szakembere. A chlamydiához hasonlóan a gonorrhoeát is bakteriális fertőzés okozza. A vizelés közben fellépő égő érzés mellett a betegséget kísérő sárga, fehér vagy zöldes hüvelyi folyást a méhnyak fertőzése és gyulladása okozza.

- Ha a nők ismerik testüket és annak működését, elfogadják intim testrészük természetes illatát, akkor könnyebben fedezik fel, ha felborul annak korábbi természetes egyensúlya. Amennyiben valaki tartós, erős vagy kellemetlen hüvelyszagot észlel – különösen a váladék színének vagy állagának megváltozásával, vagy egyéb tünetekkel, például viszketéssel, égő érzéssel, fájdalommal együtt – érdemes STI fertőzések kezelésében jártas szakemberhez fordulni, hogy kizárják a fertőzéseket vagy egyéb egészségügyi problémákat. A nemi szervek megtekintése után a hüvelyváladékából vett minta segítségével pontosabb képet kaphatunk a tüneteket okozó kórokozókról, és célzott antibiotikumos terápiában részesíthetjük a pácienst.

Téma szakértője

Specialitások:
  • STD vizsgálat, nemi betegségek szűrése
  • STD gondozás, nemibeteg gondozás
  • általános bőrgyógyászati betegségek kezelése
  • kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes
  • rendelői vizit

Rendelési helyszín: 

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, Budasquare Irodaház, V. emelet

Rendelési telefonszám: +36 70 940 0099

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság és diszkréció

A vizsgálat során a doktornő nagyon precíz volt, kedvessége és a diszkréció, a hangulat minden várakozáson felüli volt. Nem gondoltam, hogy egy ilyen kényes szituációban ennyire bizalommal lehet lenni orvos iránt. 5 csillag!

Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória
nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvos