Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Vigyázzon a kanyaróval, ha külföldre készül!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:26

Európa-szerte a harmincszorosára ugrott a kanyarós megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a kanyaró felszámolásában elért eredmények is veszélybe kerülhetnek, amennyiben nem reagálnak időben az országok. Prof. Dr. Mészner Zsófia, az Infektológiai Központ csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója szerint egy kockázatfelmérést követően a járványos területre utazók is kérhetik az oltást.

Online Bejelentkezés

Prof. Dr. Mészner Zsófia

III. kerület, Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos út 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Viharos gyorsasággal terjed újra a kanyaró

2023-ban megugrott a kanyarós megbetegedések száma Európában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Míg 2022-ben mindössze 941 esetről lehetett tudni, addig tavaly az év első tíz hónapjában már több, mint 30 000 megbetegedés történt. Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint a januártól októberig terjedő időszakban csaknem 21 000 kanyarós beteget kezeltek kórházban és öt, kanyaróval összefüggő haláleset történt az európai régió 51 országában. Jelenleg Oroszországban és Kazahsztánban a legsúlyosabb a helyzet, Nyugat-Európában pedig Nagy-Britanniából jelentettek magas esetszámot. A WHO szerint az esetszámok azért ugrottak meg ennyire, mert a koronavírus-járvány idején csökkent a kanyaró oltási aránya: az európai régióban 2020 és 2022 között mintegy 1,8 millió csecsemőt nem oltottak be. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a vírus lecsengésével és a karantén feloldásával rengetegen indultak külföldi utakra is. Időközben Amerikában is megkongatta a vészharangot a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention), ami arra figyelmezteti az egészségügyi szolgáltatókat, hogy figyeljék a kanyarós eseteket. A központ tájékoztatása szerint Amerikában az óvodások rutinszerű oltási lefedettsége 95 százalékról 93 százalékra csökkent, és a beutazásokkal bevitt kanyarós esetekkel kapcsolatban is aggodalmak merültek fel.

A kanyaró súlyos következményekkel járhat

-A kanyaró (morbilli) rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amit paramyxovírus okoz – mondjaA kanyarót csak védőoltással lehet megelőzni. Prof. Dr. Mészner Zsófia, aki hozzáteszi, hogy bár a kanyaró leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, de bárkit érinthet. 10-14 nap lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártya-gyulladás a kezdeti tünetek, majd pár nap múlva testszerte jelennek meg kiütések, melyek rendkívül viszkethetnek és általában 5-6 napig tartanak. A kanyaró kezelésére nincs specifikus antivirális gyógyszer, és a fertőzés egyes esetekben súlyos szövődményekkel járhat, akár halálos kimenetelű is lehet – hangsúlyozza a professzor asszony. A CDC statisztikája szerint minden ötödik kanyarós gyermek kórházba kerül; minden 20 kanyarós gyermek közül 1 tüdőgyulladást kap, ami a gyermekek kanyarójának leggyakoribb haláloka. 1000-ből 1 gyermeknél encephalitis alakul ki, ami értelmi fogyatékossághoz és/vagy süketséghez vezethet, és minden 1000 gyermekből 1-3 meghal légzőszervi vagy neurológiai szövődmények miatt.

A kanyaró megelőzése csak az oltással lehetséges

-A kanyaró elleni védőoltások hatékonyan védenek a betegségtől, és megakadályozzák a további terjedést. Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat. A hosszútávra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyagot kapnak a gyermekek 15 hónapos majd 11 éves korukban. 1991 óta a kanyaró elleni oltást az MMR (morbilli, mumps, rubeola) kombinált oltóanyag részeként adjuk. Az oltás által nyújtott védettség idővel fokozatosan gyengül, de a súlyos lefolyás ellen védelmet ad. Mivel az 1989 után születettek két oltásban részesültek, így ők már valószínűleg életre szóló védettséget szereztek, ám az 1969-1989 között születettek esetében megfontolandó lehet a második oltás felvétele is. Ha járványos területre utazunk, érdemes védőoltási konzultációt kérni, és szakember segítségével felmérni, hogy szükséges lehet-e az oltás felvétele. Immunhiányos állapotú betegek, 15 hónaposnál fiatalabb gyermekek és védőoltással nem rendelkező várandósok számára azonban nem javasolt az utazás ezekre a területekre – figyelmeztet Prof. Dr. Mészner Zsófia, az Infektológiai Központ orvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Védőoltási szaktanácsadás: melyik oltást mikor érdemes beadatni gyermekének
  • Személyre szabott védőoltási terv készítése
  • Védőoltások tervezése a családtervezés időszakában, várandósság előtt és alatt

Rendelés típusa: 

  • távkonzultáció

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Professzor Asszony nagytudású és alapos. Védőoltási tanácsadáson voltam nála, nagyon alapos volt és személyre szabott tervet állított össze, figyelembe véve a családalapítási terveimet.

Prof. Dr. Mészner Zsófia
Prof. Dr. Mészner Zsófia
csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó