Ha trópusi területre utazik, mindig vegye számításba a maláriát is!

Ha trópusi területre utazik, mindig vegye számításba a maláriát is!

Utolsó módosítás:2024.04.24 17:11

A WHO kezdeményezésére 2007 óta április 25-e a malária világnapja. A kezdeményezés célja, hogy időről időre felhívják az emberek figyelmét a százezrek életét követelő súlyos betegségre, és a főként az afrikai országokban zajló malária elleni küzdelemre. Mint Prof. Dr. Mészner Zsófia, az Infektológiai Központ infektológus, védőoltási szaktanácsadó, csecsemő-és gyermekgyógyász szakembere elmondta, ha trópusi országba tervezünk utazni, feltétlenül tájékozódjunk az ott előforduló betegségekről is.

A maláriáról

-A malária súlyos, életveszélyes fertőző betegség, ami leginkább a trópusi és szubtrópusi területeken fordul elő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag egy, az utazókat érintő megbetegedésről van szó, hiszen Európában is egyre több maláriafertőzést diagnosztizálnak – mondja Prof. Dr. Mészner Zsófia. A fertőzést a Plasmodium nevű protozoon parazita okozza, és a nőstény Anopheles szúnyogok csípésével terjed. A betegség súlyossága a Plasmodium típusától függ, ezek közül a Plasmodium falciparum a szövődmények és a halálozás tekintetében a legveszélyesebb. Világszinten a malária okozza a legtöbb közegészségügyi problémát: 2022-ben a WHO jelentése szerint 249 millió maláriás megbetegedést és 608 000 maláriás halálesetet regisztráltak 85 országban. 2022-ben Afrikában volt az összes maláriás eset körülbelül 94 százaléka és a halálozások 95 százaléka. A világ összes maláriás halálesetének valamivel több mint fele négy afrikai országhoz (Nigéria, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda és Mozambik) köthető. Magyarország 1964-től számít maláriamentes országnak.

A malária tünetei

-A malária leggyakoribb korai tünetei a visszatérő láz, a fejfájás, hidegrázás és izomfájdalom, esetenként gasztrointesztinális panaszok (étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök). A tünetek a csípést követő 10-15 napon belül jelentkeznek, és jellemzően enyhébbek lehetnek azoknál, akik korábban már átestek a fertőzésen – ismerteti a szakember. Ha nem kezelik gyorsan, a fertőzés súlyossá válhat, és akár vese- és májelégtelenséghez, agyi szövődményekhez és halálhoz is vezethet. A fertőzés súlyosabb lefolyására kell számítani kisgyerekeknél, terhes nőknél, immunhiányos állapotban és időseknél. A terhesség alatti maláriafertőzés koraszülést vagy alacsony születési súlyt is okozhat.

A korai diagnózis jelentősége

Mészner professzor asszony kiemeli a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságát, és hangsúlyozza: ha valaki endémiás területről érkezik haza, és lázas lesz, illetve influenzaszerű tüneteket észlel, haladéktalanul keresse fel orvosát (akkor is, ha korábban szedett profilaktikus antimaláriás szereket)! A kezelés antimaláriás gyógyszerekkel történik, ennek hossza és az alkalmazott készítmény típusa elsősorban a malária súlyosságának, típusának, valamint a fertőzött személy immunrendszerének, életkorának és testsúlyának függvénye.

Ha utazást tervez, fontolja meg a védőoltási szaktanácsadást!

-Amennyiben trópusi, szubtrópusi területre tervezünk utazást, tájékozódjunk időben az ott előforduló betegségekről, és ha szükséges, védőoltási szaktanácsadást is vegyünk igénybe. A malária esetében elsősorban a megelőzésen van a hangsúly. Ha úticélunk egy endémiás terület, az antimaláriás gyógyszereket profilkatikusan, azaz az utazást megelőzően már el kell kezdeni szedni, amit a hazatérést követően is folytatni kell az orvos által előírtaknak megfelelően. Ennek célja, hogy egy esetlege fertőzés esetén megelőzhessük a súlyos malária betegség kialakulását. Emellett az alábbi, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által javasolt óvintézkedésekkel előzhetjük meg a csípéseket:

  • Kerüljük azokat a területeket, ahol magas a szúnyogaktivitás, különösen késő este és éjszaka. Ilyenkor csípnek a maláriát terjesztő Anopheles szúnyogok.
  • Használjunk megfelelő hatóanyag-tartalmú szúnyogriasztó szereket!
  • Viseljünk bő szabású, hosszú, lehetőleg a teljes testet takaró ruházatot!
  • Tartsuk zárva az ablakokat és ajtókat, vagy használjunk szúnyoghálókat! Az ágy fölé szerelhető szúnyogháló éjszaka is megfelelő védelmet biztosít.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Védőoltási szaktanácsadás: melyik oltást mikor érdemes beadatni gyermekének
  • Személyre szabott védőoltási terv készítése
  • Védőoltások tervezése a családtervezés időszakában, várandósság előtt és alatt

Rendelés típusa: 

  • távkonzultáció

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Professzor Asszony nagytudású és alapos. Védőoltási tanácsadáson voltam nála, nagyon alapos volt és személyre szabott tervet állított össze, figyelembe véve a családalapítási terveimet.

Prof. Dr. Mészner Zsófia
Prof. Dr. Mészner Zsófia
csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó